Autor Subiect: Operaţiunea „CAUCIUCURI DE IARNĂ” demarata de Poliţia Rutieră  (Citit de 1565 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 663
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Operaţiunea „CAUCIUCURI DE IARNĂ”. Poliţia Rutieră: Nu am dat amenzi deocamdată, pentru că zăpada s-a depus pe lângă şosea



La Predeal şi în zonele de munte de pe Valea Prahovei au început să cadă primele ninsori, iar Poliţia Rutieră a început să-i controleze pe şoferi dacă şi-au echipat maşinile cu anvelope de iarnă.

Până acum, nu au fost aplicate amenzi în acest sens, pentru că "nu putem sancţiona omul abuziv", a explicat pentru gândul comisarul George Grigore, de la Direcţia Poliţiei Rutiere: "Aşteptăm prima zăpadă mai serioasă şi apoi vom demara o acţiune (de control). Nu am putut deocamdată, pentru că zăpada s-a depus pe lângă şosea. Carosabilul era negru".

Legea prevede că şoferii care nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă pot fi sancţionaţi doar dacă sunt surprinşi pe porţiuni de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Comisarul Grigore a mai explicat că, spre surprinderea multora, o razie de acum câteva săptămâni a poliţiştilor din Maramureş, împotriva şoferilor care nu îşi dotează maşina cu anvelope de iarnă, a rămas fără rezultat: "La Borşa a fost o ninsoare şi colegii mei au controlat timp de două ore maşinile din trafic. Nu au găsit nici un vehicul nedotat".

De la 1 noiembrie a intrat în vigoare noua legislaţie privind dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, pe drumurile cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pentru a nu risca amenzi, şoferii trebuie să îşi doteze automobilele cu anvelope care trebuie să aibă marcajul M+S (sau M.S sau M&S), potrivit precizărilor făcute de Ministerul Transporturilor.

Pe de altă parte, autorităţile au precizat că nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului este mai mică de 4 mm.

Anvelopele "all season", acceptate doar în anumite condiţii

Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).

Reprezentanţii service-urilor auto spun că din septembrie şi până în prezent preţurile anvelopelor de iarnă au crescut, în medie, cu 25%, dar pentru anumite dimensiuni au urcat şi cu 80%. În plus, unii distribuitori de anvelope spun că, deşi cererea s-a mai calmat puţin în ultima vreme, se aşteaptă ca, după ce va începe să ningă preţurile la pneurile de iarnă ar putea să crescă din nou. "Pe piaţă au pătruns multe anvelope de iarnă produse în China, care s-au vândut la preţuri foarte mari", au precizat pentru gândul reprezentanţii unui service auto.

Cât este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Cei prinşi circulând fără cauciucuri de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă reţinerea certificatului de înmatriculare şi amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei.

În plus, şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă şi care provoacă blocaje în trafic vor fi pasibili de amenzi. Pe de altă parte, cei care şi-au dotat maşinile cu lanţuri şi le folosesc pe porţiuni unde acest lucru nu se justifică, stricând asfaltul, riscă de asemenea amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei.

Costul unei anvelope noi de iarnă porneşte de la 25 de euro, pentru un autoturism Tico, şi poate ajunge la 2.500 de euro pentru maşinile 4X4.

Regulile de iarnă ale Europei

Statele europene care stabilesc obligativitatea "generală" de utilizare a anvelopelor de iarnă în anumite perioade calendaristice şi în funcţie de condiţiile meteorologice sunt Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia-Herţegovina, Slovenia. Două state au reguli chiar mai stricte, în sensul că utilizarea nu este condiţionată de condiţiile meteorologice: Suedia şi Norvegia. Obligaţia priveşte doar proprii cetăţeni/rezidenţi.

Ţările care stabilesc obligativitatea "parţială" de utilizare a anvelopelor de iarnă, în sensul că acestea trebuie să fie folosite atunci când condiţiile de drum o impun - drumuri acoperite cu gheaţă/zăpadă/mâzgă/brumă/polei -, indiferent de perioada calendaristică, sunt Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Spania.

Statele europene care doar "recomandă" utilizarea anvelopelor de iarnă sunt Polonia, Portugalia, Belgia, Olanda, Bulgaria, Luxembourg, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia. În mare parte din aceste state este obligatorie utilizarea de lanţuri, acolo unde există marcaje rutiere în acest sens (Polonia, Portugalia, Bulgaria).
...........................................
sursa gandul.info