TRABY CLUB ROMANIA

Tehnică => General => : alex giani April 14, 2010, 06:37:56 PM

: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani April 14, 2010, 06:37:56 PM
Deci am mutat discutia aici nu de alta tar vreau sa ma fac auzit pe cat posibil,am sa ii raspund lui dinulescu :masina mea este reconditionata vorbim de reconditionare pentru ca spuneai daca am reconditionat vreodata un trabant.
Mentionez ca trabantul meu este din 1990 cumparata de nou in acelasi an de la vestitele magazine idms,din cauza ca batranul nu a investit in ea mai nimic decat in partea mecanica si atunci cand deja nu mai functiona .Tata nu s-a preocupat niciodata de partea estetica, interioara sau a starii de sanatate si integritate a tablei deoarece acesta nu era pasionat de asa ceva ,cadea bara nu-i nimic o legam cu sarma si tot asa,daca reparatiile erau de amploare prefera sa mearga vreo 2 ani cu autobuzul.
In toti acesti 2 ani masina zacea in aer liber toate anotimpurile deci  va dati seama ,facea si muschi+licheni pe ea ,interiorul era mancat de sobolani ce sa va mai zic..........
In noiembrie 2008 am desfacut-o toata am gasit o grozavie sub duroplasta aproape toate pasajele de tabla ale caroseriei erau mancate,nu doar am grunduit asa cum spune dinulescu sau sa le fi facut cu fibra de sticla precum lucreaza mesteri din ziua de azi.Tinichigiul nu s-a speriat,ba din contra a lucrat foarte migalos toate piesele care lipseau ,din ce te intrebi din ce......? din tabla decapata de 1 mm .Tinichigiul nu a inceput sa maraie ,ca e trabant ,ca e mancat, ca vezi domne tabla de trabant are prea mult carbon si nu mai stiu eu ce vrajeluri deastea.Dupa refacerea caroseriei ,curatarea de rugina si antifonarea au fost facute de mine ,dupa care au fost inlocuite directia ,setul motor complet ,cutia de viteze rulmenti de la roti ,bucsile .Dupa care a urmat vopsirea,schimbarea chederelor de la geamuri,si in final interiorul,a urmat provocarea ce mare itp-ul ,cei de acolo mi-au spus ca masina e in perfecta stare gasind doar dezechilibru la sistemul de franare ,acesta fiind singurul ansamblu la care nu s-a lucrat.Deci prin urmare raspunsul la intrebarea lui dinulescu daca am recondintionat vreodata un trabant este ca da, am reconditionat m-am chinuit 8 luni datorita vremi si a banilor insuficienti ,este o munca asidua insa dragostea si pasiunea pentru aceasta masina m-au determinat sa o duc la bun sfarsit.Am trecut si peste jignirile si ironiile celor din jur si peste dezaprobarea tatalui cu care am avut o cearta pe tema asta ca investesc banii aiurea insa la sfarsit dupa ce am terminat-o. i-am demonstrat ca el sa inselat nu eu,radeau toti de mine ca nu voi reusi sa mai fac masina din ea, insa la sfarsit si-au retras cuvintele ,ce nu stie dinulescu insa e ca se poate reconditiona si chiar restaura deoarece el din cate stiu doar a dezmembrat trabanturi si le-a dus la remat ,nu te supara pe mine dar cand vorbesc vorbesc din proprie experienta.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor April 14, 2010, 06:55:57 PM
ms alex de intelegere ;)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez April 14, 2010, 07:45:52 PM
Nici eu nu am observat ca ar fi o tabla mai speciala. Si eu am trecut cu unul din ele prin putina sudura. La mine (nu prea mi-a placut), nu a sudat continuu profilele. O fi bine, o fi rau acum asta este. Vad in timp ce se intampla.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani April 14, 2010, 07:57:33 PM
Nu e rau din cate am auzit, insa pentru protectie mai sporita o antifonezi la un anumit timp exemplu 2 ani si mai abundent,un amic o antifona an de an vara si nu avea probleme absolut deloc cu rugina era bine etansata si inainte de aceasta operatie o curata exemplar.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez April 14, 2010, 08:23:44 PM
Pragurile din spate au avut nevoie de intariri si in fata a mai fost ceva de sudat. Dupa ce a sudat, am dat cu grund si apoi cu vopsea. Am lipit peste un scotch subtire de aluminiu (foarte bun). Apoi am dat iar cu vopsea. Apoi am turnat ulei ars in praguri. Asa am de 3 ani. Vad ca nu s-a exfoliat nimic. Sunt insa curios cum or mai arata sudurile? De ce este bine sa nu sudeze continuu? Am mai auzit asa ceva, dar nu am explicatie.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani April 14, 2010, 08:24:01 PM
Apropo ,am gasit ceva in materie de reconditionari-restaurari eu observ ca masinile astea sunt atacate bine de rugina si baieti astia nu mai fac nazuri ,de aici am tras eu concluzia (cum de altii pot si noi nu)
http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://www.trabant-universal.de/bilder/1991er/%25FCbersicht.jpg&imgrefurl=http://www.trabant-universal.de/seiten/neuaufbau.htm&usg=__JerFOCl1zfjQhfTsFLRvaPPN4QQ=&h=225&w=300&sz=34&hl=ro&start=74&um=1&itbs=1&tbnid=qsVa2gqyNdfOeM:&tbnh=87&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dtrabant%2B1.1%26start%3D60%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DN%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: TRABATOR April 14, 2010, 10:41:13 PM
Vreau sa zic ca te dezamageste o masina cu o arhiva de multi ani in urma,neingrijita pentru ca nu s-a facut totul la timp.Te dezamageste in primul rand ca atunci cand vrei sa o cumperi sau deja o ai si nu te-ai ocupat de ea,vrei sa iei volanul in mana si sa pleci.Nu te gandesti ca incet, cu rabdare si cu banuti asa putin cum vin ei, chiar daca trece mult timp,sa restaurezi masina.Te gandesti ca vrei sa te urci in ea si sa pleci.Nu ai destula rabdare,poate nici destui bani si te razgandesti instant sa o restaurezi si e mai usor sa ai alte ganduri "rele" pentru ea.Eu am 3 trabanturi de aproximativ 3 luni,le-am cumparat pe rand fara sa fii avut vre-o cunostinta in materie de mecanica sau altceva marca Trabant.Unul este in stare aproape excelenta si inca doua in service.Vreau sa zic ca acestea doua sunt prafff,le-am cumparat prafff.Intentia mea e sa le salvez pe amandoua.Daca ma intrebati ce o sa fac cu 3 trabanturi,o sa va raspund "nu stiu" asa cum ma intreaba toata lumea din Tulcea care stie acest lucru.
In concluzie ca sa nu mai lungesc vorba,daca vrei sa restaurezi o masina incepi restaurarea si incepi sa numeri secundele pana ajungi la ani de zile daca necesita restaurarea timp mult si bani destui. daca te pasioneaza cu intradevar si daca vrei cu adevarat sa te preocupi,MERITA!

Respect!
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci April 20, 2010, 01:44:27 AM
pentru sudurile continue este o metoda durabila de a le trata fara a recidiva in anii care vin.
Solutia este simpla, este nevoie de urmatoarele materiale:
1 Tub de grund auto tip spray, sau pentru cei care au compresor si pistol de vopsit cu atat mai bine, o cutie de vopsea cu inhibator de coroziune (aici sunt multe solutii: cea mai cunoscuta vopseaua Protecta de la Policolor, Vopsea Bronzalchid efect lovitura de ciocan de la Fabryo (fost Guzuchim), Emex Dualprotect de la Romtehnochim si multi altii, la preferinta dvs. Se poate aplica si grund alchidic simplu dar nu are aceiasi proprietati ca una din solutiile de mai sus. Principalul avantaj al acestor vopsele este ca inhiba coroziunea, chiar si aia care se poate forma in profunzimea sudurii pentru ca nu avem acces la ea. Se poate aplica si mai romaneste cu pensula dar rezultatul e mult mai bun la aplicarea prin suflare. In cazul folosirii unui grund, recomand si o solutie acida pentru fosfatizarea ruginii (Feruginol produs de Policolor)
2. O "galeata" de antifon sau vopsea insonorizanta (deobicei cantitatea difera de la 3,5 la 5Kg), se gaseste in magazinele pentru piese auto, dar atentie nu in toate. Cele mai bune rezultate le-am avut cu Guzu vopsea insonorizanta cauciucata. + o cutie simpla de vopsea alchidica (de oricare, vopsea sa fie)
3. O sticla cu benzina (de oricare benzina, cantitatea difera de numarul de suduri care trebuiesc tratate)
4. O perie de sarma sau pentru cei care au un flex cu perie de sarma sau bormasina cu perie de sarma
5. O perie conventionala si putina apa.


Mod de tratare:

1. Utilizand apa si o perie conventionala, se spala locul la un cap la altul, in acest fel eliminadu-se rezidurile ramase in urma sudarii (cenusa, vopsea sau alte produse exfoliate, praf, etc). Etapa de curatare a locului ce urmeaza sa fie tratat este foarte importanta, de aceea trebuie insistat si in cele mai stramte gaurele pana ce locul devinde curat.
2. Utilizand peria de sarma (cat suportul este inca ud) se freaca energic sudura si locul ce urmeaza sa fie tratat. Dupa 10 secunde de frecare se sterge cu apa locul frecat, repetand aceasta miscare pana cand sse ajunge la luciul metalic. In cazul zonelor care au format coroziune, se va freca pana cand coroziunea isi va schimba culoarea din specificul ruginiu (maro brun), in negru profund. Rugina de culoare neagra profunda care nu are imprejur alte urme brune, este rugina patrunsa curatata suficient. 
3. Utilizand o pensula si benzina, se va freca usor locul ce urmeaza sa fie trat, curatat anterior cu peria de sarma. Acest proces este denumit degresare. Se poate face si cu diluant. Dupa uscare se verifica sa numai existe rugina sau daca exista sa fie patrunsa fara sa mai existe alte pete brune.
4. --Numai pentru aplicarea grundurilor-- se aplica Feruginol, pe tot locul cu pensula avand grija sa patrunda peste tot, se asteapta 30 de minute si se sterge cu apa. Dupa uscarea completa a locului veti constata aparitia unui praf alb. Acel praf alb este fosfat, semnul ca feruginolul si-a facut efectul. Nu stergeti fosfatul si aplicati direct peste el grund in modul prefera (sprayat, suflat utilizand pistol de vopsit, pensulat. Daca il pensulati aveti grija sa intre peste tot). Aplicati minim 2 straturi in oricare forma de aplicare.
--Numai pentru vopsele cu efect inhibator de coroziune--aplicati in 2 straturi in modul preferat (pensulat sau suflat cu pistolul de vopsit).
5. Dupa uscarea totala a grundului sau a inhibatorului conform termenului inscris in instrcutiunile de aplicare, desfaceti galeata de antifon si varsati o canitate mica intr-un recipient. Diluati antifonul din recipient cu grundolv d509 pana devinde destul de fluid. Nu trebuie sa fie ca apa dar nici prea gros. Diluarea se va face din ochi amestecand bine. De aici, utilizand modul preferat de aplicare (suflare cu pistolul de vopsit, pensulare) incepeti cu acoperirea detaliata a sudurii, apoi a restul locului. Dupa ce constatati ca antifonul a patruns peste tot, permiteti uscare lui pentru 10-20 de minute si aplicati direct antifon in straturi groase (exclusiv pensulare), pana ce locul sudat este ingropat in antifon. Dupa uscarea antifonului 24 de ore, se aplica peste antifon pentru un efect durabil vopsea alchidica in asa fel incat sa acopere complet stratul de antifon (este suficienta 1 singura mana).

De aici, verificati odata la 2 ani cum mai arata locul.
Nu uitati dupa uscarea fiecarui produs aplicat, verificati ca acesta sa nu prezinte exfoliere, crapaturi care sunt semnul unei neaderente la suport generate de o aplicare gresita. 
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu April 21, 2010, 10:01:43 PM
Multumim "70", pentru sfaturi! Intr-adevar, asa  trebuie procedat daca vreti sa protejati o sudura!

@giani. Bravo pentru realizare! Vreau insa sa fac o observatie, si sa nu mai sari de cur in sus! Tu ai reconditionat o masina care era intr-o stare deplorabila. Insa, nu mai umblase NIMENI la ea! Asa ca, ai putut sa repari tu, PRIMA DATA. Nu cred ca ai idee ce inseamna sa intervii dupa altcineva, care, acum nu stiu cati ani, cica a facut o reconditionare! De multe ori, "inaintasul", nu numai ca n-a facut cum trebuie reconditionarea, dar mai mult, a si stricat pe-acolo! E vorba de Trabul acela, 600, care se vede de la o posta ca a fost reparat PROST!
Cat despre mine, care numai "am  dezmembrat", afla ca inainte cu 14 ani de dezmembrare (adica in 1995), am facut si eu o reconditionare ! Iar dupa aceea, am mai facut 100.000 km cu masina! Pe drumuri de munte, forestiere, prin gropi, prin zapada, bolovani, prin orasele minunate ale patriei, am urcat borduri, am incalecat sine de tramvai, si alte asemenea. Am si avut cateva accidente, si dupa asa o istorie incarcata, crede-ma ca masina aia nu mai suporta reconditionare, ci taiere si scoatere din uz!

In consecinta, si cu ocazia asta ii raspund si lui Trabator, consider ca sunt masini care merita reconditionate (sau chiar restaurate) si masini care chiar nu merita atentie, oricata pasiune si daruire ar fi la mijloc! Pana la urma, e si o chestie de finante! Decat sa investesti 1000 de euro in RK, mai bine investesti 100 intr-o masina, pe care o repari si vopsesti cu inca 500. Total: 600. Economie: 400. La care se mai adauga piesele inca functionale pe care le-ai dat jos de pe cea veche, si care nu se stie cand vor fi de folos, sau pot fi valorificate , plus cei aproape 100 euro (la preturile actuale) pe care ii iei pe fierul vechi din "raposata"! :P
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor April 21, 2010, 10:22:00 PM
in loc de perie de sarba si munca "de chinez mic" , nu ar merge un pistol de sablat si o galeata de nisip?
DUpa aia , da, se poate degresa cu diluant sau benzina...dar nu mai sunt sanse dupa sablare ca sa ramana "colturi intunecate" pline cu praf rugina.
Parerea mea, e bine?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci April 22, 2010, 12:15:10 AM
adevarat, dar deja e destul de mult de cerut masina de sablat deja da spre partea profesionala de tratament. Cea mai buna metoda mai acesibila e flexul, ala curata in detaliu si cu putere mare. Eu personal lucrez mai la mana ca imi place sa stau sa frec acuma depinde si de ce rabdare are fiecare, i-am expliciat unui prieten cum se face si mi-a zis ca l-au apucat nervii si ca a renuntat.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor April 22, 2010, 12:29:11 AM
"apucat nervii"
=)) i-am explicat eu cuiva cum am facut la masina mea si deja l-au apucat nervii :)))
i se parea ca reconditionarea unei masini e asa, dai cu pensonu si speli cu apa, sau invers.
Mie mi-a luat o luna de zile (lucram de dimineata pana seara)ca sa imi fac masina, am lucrat singur la ea, si da, tot cu peria si flex am stat, si am ros din ea pana a ramas oglinda. Problema la flex este ca "mananca" din tabla, adica ia din material fie bun fie rau, el aduce la acelasi nivel totul si nici nu ajunge in toate colturile. Cand mi-am facut masina, nu stiam exact cu ce se mananca stablatul, daca stiam ce stiu acuma, imi luam un piston de ala. Se merita o astfel de investitie. Prin sablare eliminam doar acele particole de rugina, nu si "particolele" de fier curat, bun. Nu mai spun de ungherele unde chiar nu poti ajunge cum trebuie.
Dar, e invatatura de minte pt viitor.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu April 24, 2010, 08:30:48 PM
Yo am pistol de sablare! :D
Numa` ca... Trebuie un compresor de mare capacitate, ca sa functioneze ... Daca  nu ai un debit de macar 200 de litri pe minut, nu faci nici o branza! Basca ca iti trebuie vreo 5-10 galeti de nisip sa faci treaba, la o caroserie! Eu am imprastiat o galeata numai ca sa sablez o janta!

Intr-adevar, cu flexul scoti rugina pe suprafete mari, si mai ales EGALIZEZI sudurile la nivel! Cu sablatorul insa, te bagi in toate colturile! ;)

: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 09, 2010, 06:51:02 PM
imi poate spune cineva ce cantitati de materiale(grund,antifoniu,diluant.etc)imi trabuie ca sa antifonez un trabant?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor August 09, 2010, 07:00:14 PM
iti spun cat am folosit la al meu (facut integral)
- doua cutii a cate 3kg de antifon,
- 6 cutii mici (1kg parca) de grund grii,
- diluant din cate imi amintesc (nu sunt sigur 100%) 2 sticle de 1l

cu specificatia ca pe dedesubt am dat 3 maini de grund...adica de 3 ori...dadeam..lasam sa se usuce iar dadeam..si am decis sa dau la pensula..ca sa fie in strat mai gros, apoi, am dat 3 maini de antifon iar sub capota la motor am tratat ceva mai serios...adica 3 de grund si 3 de antifon. Vezi pozele la prezentarea mea.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 11, 2010, 01:38:11 AM
aici te pot ajuta eu cu detalii.

Deci, pentru o antifonare integrala ai nevoie de cam asa:

- 1L de diluant compatibil D509 (Grundsolv sau White Spirit ca denumire comerciala). Il folosesti pentru diluat eventul antifonul daca e cumva prea gros, deobice e gros in momentul in care e vechi (te uiti pe bidon la data fabricatiei sa fie cat mai recenta, cum ar veni 05.2010 / 06 si asa mai departe). Diluantul asta il mai folosesti la degresat suprafete si spalat unelte. Dintr-un litru, faci masina intreaga, cureti tot ce iti trebuie si iti si ramane.
- 3 cutii de 750 de grame de grund. Culoarea si marca la alegere. Dar: sa fie categorie alchidica. Daca e epoxidic sau siliconic nu e ce iti trebuie.
- 2 cutii de "vopsea insonorizanta cauciucata" cunoscuta ca antifon, din nou marca si culoarea la alegre.
- 2 pensule pentru radiatoare (cea cu gatul sucit, asta e denumirea comerciala), cu una din ele dai doar grund, cu cealata dai antifon. Sunt utile datorita formei care iti permit sa patrunzi in pozitii mai dificile.
- 1 sticla de inhibator de coroziune (denumire comerciala feruginol sau deruginol variand in functie de producatori). Il aplici peste tot pe unde a fost rugina care a fost curatata conform instructiunilor de exploatare date de producator. Ajuta foarte mult la eliminarea permanenta a ruginei, chiar si a celei care pare curatate.
- 1 tub de grund spray, util pentru a fi aplicat prin pulverizare in locurile unde s-au executat suduri pentru a patrunde in profunzime, bun de dat atat inainte grunduirii totale a suprafetei cat si dupa, pentru un rezultat cat se poate de bun.
- 1 tub de detergent lichid uzual, pentru spalarea suportului inaintea grunduirii
Optional: 2 cutii de vopsea alchidica sau auto pentru a oferi protectie indelungata stratului de antifon

Recomandari foarte importante:

1. Suportul ce urmeaza sa fie grunduit sa fie foarte bine curatat de rugina, sa fie tratat cu feruginol prin locurile unde a existat rugina, iar inaintea grunduirii sa fie spalat utilizand detergenti uzuali si degresat cu diluant D509.
2. Grunduirea se va face cu atentie mai ales la colturi si margini mai greu accesibile. O singura mana de grund aplicata corespunzator poate fi mai mult decat suficienta. Bine este sa aplici 2 maini de grund, dar sa nu exagerezi. Ce e prea mult strica, te trezesti ca iti crapa grundul. Este recomandat cum am zis si mai sus, la suduri sa aplici si grund spray.

ATENTIE!
Nu dilua grundul decat daca este extrem de gros, cu cat este mai putin diluat, cu atat are putere de protectie mai mare. Pe piata, cam toate grundurile vin "ready to use" si nu necesita diluare.
Intotdeauna inainte de a aplica grund, utilizeaza o surubelnita sau o bara rigida curata pentru a amesteca bine continutul cutiei cu grund.

3. Astepti uscarea completa a grundului dupa aplicare. In acest timp verifici aparitia cojilor sau a fisurilor stratruilor de grund, fapt ce indica proasta aderenta. Acolo unde vezi asa, cureti si mai dai odata.
4. Dupa uscarea completa a grunului, te asiguri ca suprafata grunduita e curata (fara praf, noroi, ulei sau alti produsi externi), in cazul in care vezi asa ceva, speli locul respectiv cu detergenti uzuali. Dupa asta, deschizi bidonul de antifon, si ultizand ceva precum o surubelnita sau o bara rigida curata, ca la grund, amesteci continutul antifonului pana cand acesta se omogenizeaza.
5. Aplicarea antifonului se va face de preferinta in straturi groase. Nici aici nu trebuie exagerat. Se vor da straturi mai groase, de preferinta in locurile unde sunt imbinaturi. De recomandat este ca stratul de antifon sa fie cat mai gros la praguri cat si la suportul motor, capul de sasiu, locuri fercvent afectate de agenti corozivi si de mare importanta in constructia autoturismului.
6. Dupa uscarea antifonului se va verifica starea stratului. In caz ca observi locuri in care antifonul are un aspect prea lucios si se simte lichid la antigere, acolo nu a avut aderenta buna, sau s-a combinat cu praf. In cazul asta, dai jos stratul afectat si mai aplici un strat.
Optional, dupa uscarea si verificarea antifonului, aplici un singur strat de vopsea alchidica peste stratul de antifon. Asta ofera protectie suplimentara antifonului.

Alte sfaturi:

- Dupa finalizarea antifonarii, toarna ulei in praguri si in podea pentru o buna protectie anticoroziva.
- Aplica vaselina peste ultimul strat de vopsea sau antifon uscat in locurile peste care vine aripa.
- Se poate antifona si podeaua pe interior. Problema este ca antifonul este moale, si in momentul in care este presat, se va deforma. Daca vrei sa faci si podeaua pe interior, trebuie neaparat si supravopsit stratul de antifon.
- Intotdeauna atentie la temperatura. Fiecare produs pe care il aplici de la feruginol la antifon are o anumita temperatura de aplicare. Sa ai grija sa nu faci operatiunea pe temperaturi prea scazute sau prea ridicate sau in locuri afectate de umezeala.



Rezultatul final e in functie de cat de corect a fost pregatita suprafata. Cu cat pregatirea suprafetei e facuta cu atentie, cu atat va rezista si antifonarea mai bine.


Iti urez succes la operatiune cand te apuci de ea, si daca ai nevoie de ceva ma poti contacta oricand.

: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 11, 2010, 10:55:17 AM
va multumesc pt sfaturi,mai ales lui 70 care a avut rabdare sa mi explice in amanunt :D
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 12, 2010, 02:05:10 AM
cu multa placere.

Si inca ceva: rugina e pacatoasa rau de tot. Acuma apare acum dispare.
Se incadreaza in 2 tipuri: rugina de suprafata si rugina profunda.

Rugina de suprafata e mai "superficiala", se elimina dupa smirgheluire sau dupa curatarea prin sablare sau periere. In urma ei ramane luciul metalic al tablei alaturi de alte cateva mici puncte negre, cunoscute si ca rugina aderenta. Acest tip de rugina are slabe sanse sa mai recidiveze, fiind cea mai usoara de eliminat si tratat.

Rugina profunda este mai serioasa. Acest tip de rugina patrunde in adancul tablei formand chiar si gauri. Se cunoaste prin culoarea maron deschis si asprimea profunda. Sansele de recidivare la acest tip de rugina sunt mari, de accea trebuie tratata corespunzator:

1. Curatarea utilizand smirghel de granulatie mare prin frecare energica cat si prin peruire utilizand perii de sarma fie mecanice, fie automate utilizand bormasina sau flex (atentie la flex, poate genera gauri). In urma curatarii, rugina profunda trebuie sa ajunga nivelata, asta inseamna ca la atingere nu trebuie sa iasa nimic in relief. (pentru cine isi permite, o masina de sablat, scapa de efortul frecarii.)
2. Dupa curatare, rugina se va degresa utilizand diluant D509, urmata de spalare locului cu detergenti uzuali (se urmareste practic ca locul afectat sa fie cat mai curat si degresat), recomand la spalare sa utilizezi o perie ca sa poti spala bine.
3. Dupa curatare, se va aplica deruginol sau feruginol depinzand de producator. Unii producatori recomanda si aplicarea de apa peste rugina, daca nu e mentionat asa ceva pe eticheta, nu este necesar. Foarte important este sa se respecte instructiunile de folosire ale feruginolului, totul de la temperatura pana la timpul de asteptare pentru a actiona.
4. Se va aplica grund peste locul proaspat tratat cu feruginol

optional: poti cumpara o cutie de vopsea "Protecta" 500 grame, producator: Policolor, culoare la alegere, si sa o aplici in 3 straturi inainte de a plica grund. Este foarte utila datorita efectului ei puternic inhibator de coroziune, combinat cu actiunea feruginolului elimina pe termen lung rugina.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 12, 2010, 03:36:19 PM
daca tot am vorbit de antifonare,as mai avea o intrebare pt pasul urmator:ce materiale imi trebuie pt vopsire interior ,exterior(vopsea diluant..etc)si as mai vrea sa stiu daca chitul cu fibra de sticla se poate folosi la repararea duroplastului.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 12, 2010, 03:49:12 PM
o putem lamuri si pe asta doar sa imi spui ce vopsea vrei sa aplici (metalizata sau nemetalizata)
pentru indreptat duroplast poti folosi cu incredere chit cu fibra. pentru a iesi ca in fabrica mai trebuie urmati niste pasi. iti explic ce si cum dupa ce imi spui ce vopsea vrei, eventual si ce culoare
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor August 12, 2010, 04:50:30 PM
MDV, fiind initiatorul topicului , iti cer permisiunea sa lipesc acest topic cu acesta : http://traby.ro/forum/index.php/topic,948.0.html
Se poate? La urma urmei cam tot aceea discutam.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 12, 2010, 10:08:22 PM
bravo victor, e primul forum la care vad un moderator ca nu inchide topicul pe motivul "mai cauta ca s-a discutat".

Intradevar, seamana ca discutie doar ca are mici adaugiri. Cum ar fi faptul ca la vopseaua cu efect inhibator de coroziunea se poate folosi si feruginol fara nicio problema (testat). In topicul ala am vorbit mai mult de suduri, si cum sa fie protejate. Topicul asta e mai de "general", facand referire la anitfonarea intregului Trabant si la cantitatile de materiale care trebuiesc folosite, cat si tehnici de prevenire.
Parerea mea este sa il lasam aici, sa fie la vederea tuturor.
Acuma nu e suparare, faceti cum considerati dvs.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: pater rafail August 12, 2010, 10:42:15 PM
   pentru repararea pieselor din duroplast care s-au crapat, sunt de parere ca ar trebui urmate instructiunile producatorului. Se pot inlocui adezivii, pe ca mai mult ca sigur nu mai gasesti ce prescriau ei acum mai bine de 20 de ani. Deci, poti folosi chit cu fibra de sticla, dar, zic eu, musai impreuna cu ceilalti pasi descrisi in manualul de reparatii!
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 12, 2010, 11:41:56 PM
cred ca depinde foarte mult de cat de grava este fisura. Daca vorbim de o zgarietura mai adanca merge chit cu fibra.
Daca e ceva mult mai grav, cea mai buna solutie e sa schimbi aripa cu totul daca tot vrei sa revopsesti totul si sa antifonezi.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 13, 2010, 12:03:31 AM
e vorba de negru simplu nemetalizat!iar cu duroplastul problema e urmatoarea:masina fiind rasturnata,cupola a avut de suferit;in 2 locuri cupola este decupata si nituita cu  petice de tabla,din interior, pe acele goluri.deci la exterior raman diferente de nivel intre restul capotei si petice,diferente ce au fost acoperite cu chit(nu de fibra)care intre timp a crapat conturand exact peticele.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 13, 2010, 12:43:16 AM
da, am inteles ce vrei sa zici.
Merge chit cu fibra dar mai are nevoie de ceva.
Faci urmatoarea treaba:

Materiale necesare: diluant,chit cu fibra, spray cu filler (novolo protect 350 daca gasesti, e perfect), daca nu, ce gasesti, 1 rola de scotch de hartie, smirghel de granulatie 120 pentru nivelat chit, smirghel 600 pentru lustruit chit, si smirghel 1200 pentru finisat filler.

1. Dai jos chitul care a crapat si cureti bine locul acolo
2. Locul curatat il stergi bine cu diluant d509 si aplici filler spray de vreo 2 ori, sa fie un strat gros de filler

ATENTIE: filler-ul gazeaza, e bine unde dai atat cu chit cat si cu filler sa tragi un scotch de hartie pe o distanta de cativa cm. Atentie mare si la scotch-ul de hartie sa nu fie ceva prea ieftin, pentru ca iti lasa in urma dezastrul ala de adeziv care iese dupa mult frecat cu benzina.

3. Prepari chitul de fibra si il aplici. Din nou atentie sa nu dai mai mult decat trebuie pentru ca se niveleaza foarte greu.
4. Nivelezi chitul dupa uscarea completa mai intai cu smirghel 120 pana ajunge la nivel, dupa care continui cu 600 pana devine lucios si drept, in caz ca e deformat mai dai odata cu 120 si apoi din nou cu 600.
5. Elimini praful ramas in urma slefuirii cu diluant d509, dupa care aplici filler peste in doua straturi.
6. Dupa uscarea completa a filler-ului, umezesti locul unde e dat cu filler si il smirgheluiesti usor cu 1200.

Daca procedura e urmata cu toata atentia la detalii, sansa ca chitul sa crape e foarte mica. De asemenea, daca chitul e nivlelat corect, nici nu se va vedea de la exterior ca acolo e chituit.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: pater rafail August 13, 2010, 12:50:50 AM
   Nu s-o vedea de la exterior, dar din interior sigur se va vedea! La ce pagube ai tu acolo, eu as fi de parere ca mai bine pui alt plafon... Cu tot chinul ce o sa-l ai la scoaterea celui vechi, pt ca o sa-ti ia cateva ore. Nu vorbesc din experienta proprie, dar am inteles ca e greu de desdoit muchia aia de tabla ambutisata de peste duroplast. Dar, decat sa te chinui cu toate alea, mai bine faci un efort, il dai jos, cumperi altul, iei o cutie de body 999, etansezi la loc  (dupa ce ai curatat masticul vechi si ai remediat si eventualele probleme de rugina), pui plafonul si, cu un ciocan -dupa ce esti sigur ca aia e pozitia in care-l vrei-, purcezi la operatiunea inversa demontarii. Parerea mea!
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 13, 2010, 01:43:43 AM
Parerea lui Rafael e foarte corecta dar dificilia din pacate...
Va zic si de ce.

Plafonul de dat jos nu este un lucru greu (imi povestea dl Remi), dar de pus la loc in asa fel incat sa nu intre apa e mai greu.
Mi-a povestit ce s-au ocupat multi de dat jos plafonul dar de pus la loc nu au mai izbutit.

Ai 2 variante: ori cea cu chitul, ori cea de dat jos plafonul.
Daca dai jos plafonul, cumperi exact cum a zis Rafael mastic pensulabil Body 999 (e vreo 30 de lei acuma).
Incepi prin a desface tabla care tine plafonul, fa asta cu mare grija, in asa fel incat sa nu deformezi exagerat suportul plafonului.
Cureti suportul pe dinauntru unde mai mult ca sigur e si rugina, il grunduiesti si il antifonezi urmand pasii de mai jos, dupa care umplii totul cu mastic, vii cu plafonul nou, il pui in pozitie, te uiti de 2-3 ori sa fie corecta pozitia si incepi sa bati suportul utilizand un ciocan pana ce acesta prinde pozitia dinaintea desfacerii. Vei observa ca va fi putin stramb de la desfacere. Nu are nimic, la asta e antifonul si masticul de dedesubt.
Dupa ce se usuca masticul, verifici si la exterior suportul plafonului pe care il antifonezi bine si pe el, cu atentie la colturi si strambaturi, incerci sa dai cat mai gros.
Eu cred, ca pus asa tine, parerea mea.
Optional (tot parerea mea), poti pune si ornamentul de aluminiu care vine peste suportul-plafon sub care bagi mastic mai mult, si strangi ornamentul ala acolo pana ce sub el se formeaza un pat de mastic care ar trebui sa previna intrarea apei.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 13, 2010, 02:01:59 AM
Acuma sa continuam cu vopseaua.
Pentru o vopsire interioara si exterioara iti trebuie 2L, din care o sa-ti mai ramane vreo 200 de grame pentru alte eventuale retusuri.
Culoare, ai zis un negru simplu.

Aici ai 2 variante de vopsea:
- Vopsea unicomponenta, sau vopseaua care nu necesita intaritor
- vopsea bicomponenta, sau vopseaua care necesita un intaritor (dupa nume, compusa din 2 componenti, vopseaua propriu-zisa si intaritorul specific)

Pentru oricare din aceste 2 vopseluri ai nevoie de urmatoarele materiale:

- Diluant pentru produsul respectiv 1L, si diluant D509 pentru degresari alt litru
- Hartie abraziva 220 pentru nivelat, 600 pentru finisari si 1200 pentru finisari de mare detaliu din fiecare cate 5-6 foi, pentru o masina intreaga
optional: filler sau spritzchit pentru nivelari de mare finete si intaritorul pentru acesta.

Acuma, o luam pentu fiecare categorie in parte:

Vopsea uni-componenta Kober Neocar 750ml x2 pret estimativ 72 de lei
Diluant pentru produse Neocar 16 lei 1L
Optional: filler bicomponent Novol protect cu intaritor 60-65 de lei estimativ
Total: 153 lei , 88 de lei fara filler
-------------------------------------------------------------------------------
Vopsea bicomponenta Kober Duracril 750ml x2 pret estimativ 72 de lei la care se adauga intaritor l580 Duracril 17 lei
Diluant pentru produse Duracril (D580) 1L 16 lei
Optional: filler bicomponent Novol protect cu intaritor 60-65 de lei estimativ
Recomandat: Lac cu intarior Body 2k Scratch Resistant HS 1L 60 de lei
Total: 230 lei, 165 lei fara filler, 105 lei fara lac si fara filler

Alte materiale:

5 lei 1L de diluant D509 pentru degresari
1 leu fiecare coala de hartie abarziva - total 18 lei
+ alte necesiati precum scotch din hartie pentru acoperit geamuri si chedere, ziare, carpe etc.

Mentiuni:
Preturile le-am facut pentru gama de vopsele si produse intermediare Kober, Body si Novol la care le cunosc estimativ preturile, sunt foarte multi alti producatori pe piata precum: Policolor (Klar si Duralchid), DuPont etc, ai de unde alege, dar si bugetul conteaza.
Amandoua categoriile de vopsele nu necesita lacuire dupa vopsire, cu toate astea, pentru un rezultat bun si de durata iti recomand pentru categoria duracril, sa dai si cu lac.
Si fillerul este un optional, dar cum am zis, ajuta ca suprafata sa fie neteda si bine aderenta la orice alta categorie de vopsea.

Ca idee la un trabant intra cam asa:
2L de vopsea, 1L de filler, 1L de lac, 2L de diluant pentru produse auto,1L de diluant D509 (degresant).

Daca ai alte intrebari, pune-le si rezolvam.


buun si ca tot s-a facut ora 2, vreau sa mentionez ceva.

Victor sau Gusteru, sa nu va suparati pe noi ca de la o intrebare legata de gramaje de antifon am ajuns la cum se da jos plafonul si la vopsele auto..dar cum se zice, omul da din una in alta si in felul asta facem efortul de a le rezolva pe toate  :D
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor August 13, 2010, 02:34:57 AM
ba enciclopedie care esti...
e 2 noaptea, mai lasa si pe maine =)) =)))

p.s. am sa contopesc cele 2 topicuri, se discuta despre restaurare la modul general si sa nu umble lumea ametita sa citeasca in 7 parti
----------------
edit by admin: bravo man ... concureaza pe post cu user rumpi ... ca si el taica cand se apuca ...  :o te umple de INFO. E foarte foarte bine ca se discuta legat. La toti ne vine randul odata la "carpit" "tencuit" si alte cele. Scrieti dragii mosului,sa se vada ca suntem "pe sistem"  ;D
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 14, 2010, 10:20:06 AM
pentru a indeparta vopseaua veche de pe masina ce granulatie folosesc ca sa nu o zgarai prea tare?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi August 14, 2010, 10:26:49 AM
Eu staim ca 240 apoi 360 si 500  :)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 15, 2010, 12:08:40 AM
ca sa indepartezi vopseaua vechi incepi cu 220, 240 daca vrei, merge mai repede cu 220, dar cu amandoua finetea curatarii e aceiasi.
Continui apoi cu 600 uscat, pana ajunge suprafata neteda si fina, iar la final dai cu 1200 pe ud pentru finisari de detaliu, daca repsecti procedura iese foarte bine.
Ideea e sa nu folosesti niciodata smirghel 120 sau 60 sau altel smirgheluri pentru curatat rugina sau pentru lemn pentru ca iti faci santuri in stratul de vopsea si iese o porcarie.

@gabi trabi merge si cum zice el, mai ales daca te uiti pe instructiunile diverselor vopsele auto o sa vezi ca fiecare recomanda alta granulatie la smirghel pentru pregatire.

Mergi pe granulatiile mele  si o sa iasa perfect pentru orice fel de vopsea. Testat si garantat.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu August 15, 2010, 12:11:28 PM
Saptezeci, vreau sa-ti multumesc pentru informatiile pe care le-ai postat.
Si eu vreau sa-mi iau Trabantul de la 0, sa il reconstruiesc bucata cu bucata. Am fost pe la o multime de comercianti de vopseluri, si i-am intrebat ce si cum se foloseste, si am ajuns la o singura concluzie: HABAR N-AU DE NIMIC! De exemplu: cand am intrebat la ce foloseste fillerul, mi s-a spus: "asa iese mai bine!" Nu am pretentia sa stie tot ce stie un vopsitor, dar ei nici macar documentatia tehnica n-o aveau! Cu alte cuvinte, nu stiau ce vand! Iar, mai nou, pe ambalajele de vopsea, sau de intaritor, sau de orice altceva, nu se mai dau indicatii de folosire. Se spune doar: "conform cu fisa tehnica a produsului". Iar cand intrebi vanzatorul de fisa tehnica, ridica din umeri!
Nu vreau sa fac offtopic, dar chiar am simtit nevoia sa-ti multumesc si sa subliniez importanta informatiilor pe care le-ai pus tu aici! :-*
Ii rog pe ceilalti forumisti sa nu dezvolte ideea pe care am enuntat-o eu, si anume incompetenta si uneori reaua vointa a comerciantilor de vopseluri . Pentru ca n-are rost. Multumesc!
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor August 15, 2010, 12:24:00 PM
stai linistit dinulescule..ca si eu am patit la fel cand mi-am facut Trabu. M-am dus sa ma interesez care e cea mai buna vopsea , etc si ei imi recomandau o anumita vopsea. Am mers la vopsitor si mi-a spus exact ce si cum sa cumpar si cand am mers la magazin se uitau ca la felul 7 la mine si m-au intrebat: dar cine ti-a spus sa cumperi de asta?" Deci unii poate ca nici nu stiu ce vand, dar mai sunt si unii care incearca sa isi vanda marfa ce nu se vinde.

saptezeci concureaza la postul de "enciclopedia - capitolul restaurare" alaturi de alti "Enciclopedici" gen Viorel Remi Dinulescu etc.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez August 15, 2010, 01:47:35 PM
Stati linistiti voi, ca si eu mi-am facut iconita pe desktop cu ce a scris Tudor pe aici =))
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 16, 2010, 12:15:07 AM
Prea multa apreciere din partea dvs., doar pentru niste informatii, nimic mai mult.
Intradevar, pentru antifonare, aia ar fi tot ce se poate zice dar la vopsitorie mai sunt multe de zis precum: tehnici de pregatire corecta, modul de a verifica functionalitatea buna a pistolului de vopsit si a compresorului, miscarea corecta a pistolului de vopsit pentru o lucrare de calitate, modalitati de remediere a defectelor generate o vopsire incorecta, precum: (scurgeri, efect coaja de portocala, craparea stratului de vopsea) cat si partea de  polishare si intretinere a vopselei . Ce am zis eu pana acuma e doar o scurta introducere.
O sa fac sa fie aici pe forum documentatia corecta cu tot ce am enumerat mai sus, doar ca va fi mult de scris dar o sa ne mandrim cu singurul forum din Romania la care se gaseste absolut tot ce tine de vopsitorie, si nu vopsitorie generala ci vopsitorie cu referire la marca Trabant. Sunt fel de fel de lucruri si pozitii care se invat numai cand le gresesti tu odata.
Cand o sa ma ocazia, o sa filmez o vopsire integrala a unui Trabant si tot ce tine de ea de la pregatire pana la stratul final.

Pana atunci mai am ceva pentru voi care v-ar putea interesa tot pe parte de reconditionari, anume reconditionarea jantelor (cand zic reconditionare nu ma refer la bronz pentru sobe dat cu pensula, ma refer la culoarea originala cu care au iesit jantele din fabrica, anume bronzul ala mat).
Daca va intereseaza, aveti imaginea cu o janta reconditionta mai jos.

(http://thumbnails16.imagebam.com/9324/4b4b9d93238543.jpg) (http://www.imagebam.com/image/4b4b9d93238543)

Daca va place, va spun cum, e chiar foarte simplu si nu necesita compresor sau pistol de vopsit.

@Dinulescu: pentru orice fel de problema sau intrebare legata de vopsitorie si antifonare/tratari de rugina, iti stau oricand la dispozitie, cu toata placerea!
Cat despre dl Viorel, orice ajutor de genul asta in Bucuresti, oricand cu toata placerea.

Si mdv, ca el a inceput topicul, daca nu am fost prea explicit sau am vorbit prea putin despre ceva din ce ai intrebat, te rog sa-mi spui sa lamurim.

A da si inca ceva pentru toata lumea: companiile care fabrica vopsele si produse auxiliare pentru vopsiri, nu au niciun interes sa incurajeze vopsitorii amatoriali. Mai nou, tot ce am cumparat eu pentru vopsire de la filler la lac, avea pe ambalaj urmatoarele instructiuni de aplicare, foarte concludente: "For professional use only"...ori ce sa inteleaga cineva care vopseste pentru prima oara o masina din asta?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu August 16, 2010, 01:05:40 AM
Stiu ca fac putin offtopic, imi cer scuze, dar nu ma pot abtine...
O sa fac chiar in seara asta un subiect separat, cu titlul: "Proiect TrabAro 4x4", la sectiunea "masinile mele", sau unde o sa gasesc un loc potrivit!

Am zis ca imi fac Trabant 4x4. Am luat un Aro 10, l-am dezmembrat, si acum incep sa iau la mana componentele. Deocamdata am dus jantele la indreptat/roluit. Nenea de la roluit mi-a atras atentia ca jantele nu sunt fix pe 14 toli, cat ar trebui, ci oleaca mai mici. De ce oare? Se pare ca au fost "adaptate" la fabricare niste matrite, din motive economice... In concluzie, a tras de ele pana le-a adus la 14 toli, in asa fel incat sa pot pune tubeless, ca altfel...numai cu camera mergea! Treaba asta m-a costat 150 de lei. 5 jante x 30 lei/bucata.
Acum, jantele mele asteapta un drum de Bucuresti, sa le duc la sablare (am gasit o firma care le sableaza cu gheata carbonica, ceva misto de tot...), si dupa aceea la vopsire. Cred ca e musai sa le sablez, sunt naspa rau de tot, au cateva straturi de vopsea pe ele..scorojita si pleznita. Cei care mi le vor sabla, mi-au zis ca au un atelier langa ei, de vopsire in camp electrostatic.  :D Pret estimativ: 100-120 lei sablarea, la care se adauga cam inca vreo 150 de lei vopsirea. Deci, dupa calculul meu, daca ma incadrez la 450-500 de lei, in total, pentru 5 jante de 14 toli... eu zic ca e rezonabil! Voi avea niste jante perfecte, fara lovituri fara deformari, si vor fi ca noi!

70, daca crezi ca gresesc cumva cu sablarea sau cu vopsirea, si ai tu o solutie mai buna si eventual mai ieftina, te rog sa imi spui! ;D

: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor August 16, 2010, 01:28:25 AM
Dinulescu, Trabant 4X4 se incadreaza la sectiunea Tuning.
Baga mare. E destul de interesant. Eu mai stiu doar un singur trabant 4X4 undeva pe langa Cluj. Omul il foloseste doar off-road.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 16, 2010, 02:10:13 AM
Da e bine si cum zici tu, dar totusi mi se pare cam mult 270 lei pentru operatiunea asta.
In vopsirea in camp electrostatic nu as avea incredere decat daca as vedea cu ochii mei ca nu doar vopsesc tabla curata ci o pregatesc si anticroziv corespunzator, ceea ce nu cred ca ti-au inclus in pret. Iar vopseaua aia cand da de noroaie si criblura, daca nu are sub ea un tratament anticoroziv corespunator, intr-o luna s-a umflat de rugina.

Uite solutia mea, si chiar un tarif pentru ea:

Materiale necesare:

- 1 sticla de decapant pentru vopsea (diverse denumiri comerciale precum decasol, decantol sau vernistac), pretul varia undeva intre 15 lei si 25 de lei
- 4 metrii de smirghel granulatie 100 (intre 2 lei si 3.5 lei metru)
- 8 foi de smirghel granulatie 360
- 4 foi smirghel granulatie 600
- 2 foi smirghel granulatie 1200

(Toate foile de smirghel 1 ron / foaie)

- 2 tuburi de grund Body 960 (pretul nu-l cunosc dar estimez 30-35 lei amandoua)
- 1 tub de filler spray (cel de 250 grame, producatori de preferinta: Body sau Novol, pret de referinta 25 lei, culoare gri, de recomandat un 360)
- 2 tuburi de vopsea spray, culoarea la alegere (daca te intereseaza o anumita culoare, chiar si culoarea pe care o vezi la janta reconditionata) (pret 24 lei)
- 1 bidon de feruginol (pret 18 lei)

Procedura de lucru:

1. Se aplica decapant pe toata janta pentru a elimina pe cat posibil din straturile de vopsea. Aplicarea decapantului se va relua pana in momentul in care numai da rezultat. Practic, decapantul elimina din straturile de vopsea, dar nu este suficient de puternic pentru a elimina complet vopsele si grunduri pana se vede tabla curata.
2. Se vor spala jantele de decapant, si se va folosi smirghel granulatie 100, pana in momentul in care straturile de vopsea de pe janta vor ajunge la acelasi nivel.
3. Dupa ce straturile de vopsea au ajuns la acelasi nivel, se continua smirgheluirea cu foi de 360, pana in momentul in care dispar micile zgarieturi de pe stratul de vopsea, generat de granulatia mare a smirghelului 100.
4. Smirgheluirea cu 360 se va incheia in momentul in care dispar micile zgarieturi, suprafata devenind neteda si fina la atingere, fara denivelari sau santuri. Acolo unde se constata denivelari sau santuri, se mai insista cu 360 pana in momentul in care santurile sau denivelarile dispar. Nu e nimic daca apare luciul metalic in urma smirgheluirii.
5. Se continua smirgheluirea uscata cu smirghel 600, pana cand se simta la mana ca smirghelul alunca usor pe surafata.
6. Se clateste janta, si se smirgheluieste toata pe ud cu smirghel 1200. Smirgheluirea cu 1200 se incheie in momentul in care in urma frecarii, dispare aproape complet zgomotul acela de abraziune.
7. Se verifica jantele pentru eventuale greseli. Daca totul este in regula, se aplica feruginol peste tot, se lasa actionarea lui, se sterge cu apa si se lasa jantele sa se usuce pe cale naturala
8. In urma actiunii feruginolului, la suprafata jantei va aparea un praf alb denumit fosfat. Acest praf trebuie lasat acolo, dar nu in prea mare abundenta. Cu ajutorul unei carpe curate stergi odata, usor, fiecare janta.
9. Aplici pe toate jantele, in 2 straturi, grund body 960
10. Dupa uscarea completa a grundului se aplica filler spray, tot in 2 maini
11. Fillerul uscat complet se va smirghelui ud cu 1200, usor, doar pentru a ii elimina eventuala rugozitate.
12. Se vor spala jantele utilizand detergenti uzuali si se vor usca complet fie pe cale naturala, fie prin stergerea cu o carpa curata.
13. Se va aplica vopseaua spray dorita, in 2 straturi.

Asta ar fi procedura, pretul estimativ este de 153 de lei.
Vor mai ramane materiale, pentru eventuale retusuri.

Daca nu vrei sa faci investitie prea mare, poti sa mi le aduci mie la Bucuresti si ti le fac eu, doar ca va dura ceva timp, sa zicem 1 saptamana, cam asa.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Angel 5 August 16, 2010, 04:31:38 PM
@saptezeci, daca eu vreau spre exemplu sa nu am janta vopsita, sa fie lucioasa, ai cum sa ma ajuti?
Sa fie sa zicem cam asa (http://www.emenki.com/cbw/IntegraPolishedRim4.JPG). Bine, dar sa nu le prinda rugina sau sa apara pete de rugina. Pe scurt, sa fie shiny shiny! :D


PS: Buzele la jante sunt cam ciupite de jur in prejur, asa le-am luat :(. Se poate face ceva si aici? Am inteles ca ar fi ceva chit de metal...
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 16, 2010, 05:18:07 PM
Salut,

Stai ca nu inteleg ce vrei sa spui.
Deci tu ai niste jante si vrei cumva fara vopsire sa ajunga cum arata janta aia din imagine?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Angel 5 August 16, 2010, 05:38:42 PM
Salut,

Stai ca nu inteleg ce vrei sa spui.
Deci tu ai niste jante si vrei cumva fara vopsire sa ajunga cum arata janta aia din imagine?

Dap, o janta din aliaj sa ajunga asa, sa fie polishata (http://forum.4tuning.ro/102-bursa-serviciilor-auto/151250-polisam-polish-jante-buze-jante-galerii-admisie-capace-tacheti-etc.html)! Pot apela si la altii, dar daca se gaseste si pe Traby forum, de ce nu? :D
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 16, 2010, 07:16:14 PM
Da, am intelese acuma.

Sa stii ca procedura nu e chiar ieftina, necesita o investitie financiara destul de mare.
Sa incepem

Materiale necesare (toate din gama Meguiar's pentru un rezultat cat mai bun)

1. Sampon auto (http://meguiars.store.ro/GOLD-CLASS-CAR-WASH-SAMPON-SI-PRODUS-PENTRU-INTRETINERE/G7116EU)
2. Clay de decontaminare rapida (http://meguiars.store.ro/Argila-QUICK-CLAY/G1116)
3. Step 1 paint cleaner (http://meguiars.store.ro/Solutie-lustruit-DEEP-CRYSTAL-STEP-1-PAINT-CLEANER/A3016)
4. Step 2 polish (http://meguiars.store.ro/DEEP-CRYSTAL-STEP-2-POLISH/A2116)
5. Ceara lichida (http://meguiars.store.ro/NXT-GENERATION-TECH-WAX-SEALANT-2/G12718)
 Optional in cazul in care jantele prezinta depunderi diverse, cauta o solutie numita Einszett Acrysol, am folosit eu acuma 1 an si a fost chiar buna.
Total materiale: 409 lei (fara acrysol care era acuma 1 an era vreo 32 de lei)

Procedura de lucru:

1. Se spala jantele cu sampon auto pana ce devin curate. In caz in care pe jante gasesti urme de bitum  sau alte depuneri care nu ies prin simpla spalare, aplici conform instructiunilor de folosire acrysol, pana ce depunerile dispar.
2. Dupa uscarea jantelor, Aplici lubrifiant pentru clay de decontaminare (cu cat mai mult cu atat mai bine), si incepi sa cureti usor jantele cu clay. Clayul va elimina depunerile fine din adancul jantei, lasand un aspect curat si lucitor. Ai grija intotdeauna sa folosesti doar o bucata mica de clay si sa fie intotdeauna dat cu lubirifiant in profunzime pe suprafata pe care o decontaminezi. In momentul in care clay barul prinde culoarea neagra, il arunci si rupi alta bucata.
3. Dupa decontaminare se spala din nou jantele.
4. Se aplica Step 1 paint cleaner si cu ajutorul unei carpe curate (fie Buffing Cloth fie o simpla carpa curata si fina de bumbac) si se freaca in profunzime.
5. Dupa ce se elimina eventualele urme lasate de paint cleaner cu carpa, se aplica step 1 paint polish, de preferinta cu alta carpa curata. Se reia procedura de polishare pana in momentul in care suprafata devine lucioasa si permite carpei o alunecare usoara.
6. La final, se aplica ceara lichida, care confera protectie luciului profund capatat de vopseaua originala a jantelor.

Intretinerea periodica:

Odata la 2-3 luni, cureti bine jantele si mai dai cu ceara pentru a pastra aspectul lor frumos.

Reparatia ciupiturilor se face utilizand chit de fibra de inalta calitate, filler, si o vopsea facuta pe comanda pe culoarea jantei pentru a acoperii aspectul fillerului. In urma polisharii din pacate, orice ii faci, va fi vizibil locul in care au fost defectiuni remediate, deci cea mai buna solutie ar fi vopsirea lor totala.
Acuma, te gandesti tu ce faci, astea sunt solutiile.
Ideea e ca polisharea lor costa chiar mai mult decat repararea si vopsirea lor.
Bine, iti si ramane la material sa mai faci alte 20 de jante  :D

 
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Angel 5 August 16, 2010, 10:34:43 PM
Buuun, frumos prezentat!

Ideea mea principala ar fi ca janta sa fie polishata iar buza respectiva dupa ce este reparata sa fie vopsita cu alb ca sa se "lege" cu plafonul meu.

Uite aici (http://www.imagebam.com/image/a27dd672069170) o poza oarecum in care se vede o janta mai bine. Ma rog, astea se mai discuta.

Daca e, le pot face la tine? Cat ma costa in total cu tot cu materiale + manopera pentru 4 jante de 15"?

Merci :)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 17, 2010, 03:51:11 AM
Da, le poti face si la mine. Din cate vad ai jante cromate, deci cade varianta cu ce am spus mai jos.
Pentru jantele tale trebuie polish pentru jante din aliaj usor (http://www.cosmeticeauto.ro/Produse/P21-S_-_Premium_Rim_Care/Polish_jante_de_aluminiu_-_P21-S_High-Gloss_Alu_Polish) si apoi ceara (http://www.cosmeticeauto.ro/index.php?sectiune=1&subsectiune=2&pagina=12&modafisare=detaliu).
Din cate vad nu arata asa de rau, trebuie doar putin "frecate", si o sa straluceasca.

Pentru a vopsi marginea aia ciupita cu alb, trebuie mai intai smirgheluita bine pana e adusa la nivel, dupa care chituita cu chit cu fibra, data cu filler si vopsita cu alb.
Asta, va trebui vazut la fata locului daca se poate face pentru ca este posibil, inafara de chit sa numai aiba nimic aderenta pe suprafata aia, trebuie vazut.

Cat despre manopera, nu costa nimic, doar materialele o sa te coste. Nu iti trebuie decat polishul pentru jante si ceara de mai sus. Cred ca cu tot cu livrare pretul se incadreaza pe la 100 - 100 si ceva de lei.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Angel 5 August 17, 2010, 08:14:27 AM
Da, nu stiu exact cat de cromate sunt ele, ma rog! :)

Cand imi aduc masina in Bucuresti si ma apuc de restul vorbim si poate dau o fuga pana la tine cu ele, e OK asa?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 17, 2010, 10:13:45 PM
Da. sigur, daca zici ca nu sunt cromate, o sa ma uit si eu ca din poze nu imi dau seama.
 
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Angel 5 August 17, 2010, 10:16:50 PM
Nu imi dau seama cum sunt facute. Pare un crom peste o vopsea maro inchis sau ceva de genul. Ideea e ca se cojeste foare usor cu unghia :(.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu August 18, 2010, 11:49:36 PM
@saptezeci
Uite cum sta treaba...Eu vreau sa fac jantele alea de Aro, sa arate ca noi! Daca tu crezi ca le scoti ca noi, ti le aduc tie si mi le faci tu! Eu nu mai am rabdare sa le tratez, sa le frec, sa stau zile intregi pe ele, si sa muncesc e numa`...Asa ca, in loc sa ma duc si sa le sablez, si apoi sa le vopsesc, si sa dau bani unor necunoscuti, care , sincer, nu stiu cat de bine isi vor face treaba (sincer, sper sa nu am surprize, dar poti fi vreodata sigur???), mai bine iti platesc tie! Ca esti de-al nostru! Si, dupa cate vad ca stii, sunt sigur ca faci treaba ca lumea!
Deci, gandeste-te si fa un pret estimativ (pe bucata), care sa includa atat materialele, pe care le cumperi tu, ca tu stii cel mai bine ce sa iei, cat si manopera ta! Nu-i corect asa?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci August 22, 2010, 03:48:39 AM
Rezolvam, poti sa ti le fac sa arate bine, pe orice culoare doar ca o sa dureze ceva timp pentru ca o sa stau mai mult la detalii si nu o sa folosesc decapant.

La un pret pe bucata...sa ne gandim (estimativ)

Trebuie: smirgheluri de diverse granulatii (25 lei)
            spray cu grund de calitate (Novol, Body etc) (26 lei)
            spray cu filler 1k 330 de inalta calitate (26 lei)
            1 bidon de deruginol (18 lei)
            2 tuburi cu spray de vopsit (25 lei)
            1 pensula mica (2 lei)

Restul: detergent, polish am eu


Un total estimativ: 122 lei care ar veni cam 30. 32 lei pe janta.

De iesit o sa iasa bine, o sa le si polishez dupa uscare sa aiba un luciu frumos cand te intorci dupa ele.

Cat despre partea cu manopera, eu nu primesc manopera cum asta e o munca care o fac din placere nu din profit!
Costul de manopera va fi intotdeauna 0, lucru valabil pentru toata lumea care are nevoie de ajutor de genul asta.

Tot ce te rog este sa mi le aduci acasa ca sa ti le pot face.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru August 22, 2010, 09:09:41 AM
Uite unde sade bunul samaritean. Da domnule...insa tot munca se cheama,din placere fiind.
Imi venise o idee - oare nu am putea sa concepem o fisa tehnologica pt chestiile astea ? Sa gandim sa fie asa...frumos realizate,cu cantitati,cu preturi(aici e discutabil ca astea se tot modifica),cu manopera si bineinteles cu poze (anexe) atasate. Le incarcam apoi la sectiunea Tehnic/Manuale si apoi cand are careva asemenea lucrari de executat le descarca frumos,le pune in tipla de plastic si ... avandu-le in fata iasa lucrare STAS. Ce ziceti ? E o idee buna ? Si putem face pe categorii,etc. Ma ocup putin sa vad ce gasesc pe "gugal" ... un format,ceva.
Iar fiecare care e mai mester priceput in anumite chestii (mecanica/electric/duroplast etc),in functie de timp si aparitia nevoii respectivei lucrari va face o fisa de aceasta.
E o idee de cugetat. Merci
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru August 22, 2010, 11:49:32 AM
Uitati-va nitel la atasament. Mi-am dat silinta...si cat m-a dus pe mine "ganditorul" am conceput asta. Nu prea am gasit nimica de doamne ajuta pe "gugal" asa ca ... this is it. Analizati,comentati,bagati de vina ... poate e totusi o idee buna. eu am facut in word ca sa se poata edita. O sa il incarc si la tehnic,fac o sectiune si ... poate iasa ceva de treaba din asta.
Vezi atasament word:
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mike1413ro August 22, 2010, 12:01:03 PM
Gustere pune te rog o varianta ".doc" ... ca asta e ".docx" ... nu toata lumea are Office 2007  :P Multzam!
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru August 22, 2010, 12:12:20 PM
Gata ,,, acum e bine , se dechide ?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu August 22, 2010, 09:14:18 PM
Frate, fara manopera nu se poate! Ce ai? Te-ai lovit la cap? Suntem pe vremea comunistilor, sa consideram munca, ca ceva fara valoare...sau prea putin valorizata? Munca e munca, si trebuie rasplatita! Iar daca e bine facuta, nu numai ca-ti castigi faima, dar si ceva bani! Ce, e de colea sa mai scoti niste 100-200 lei pe saptamana, PE MUNCA TA?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mihai wartburgist August 22, 2010, 10:47:10 PM
Manopera e nepretuita  ;D d-aia nu figureaza
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru August 22, 2010, 11:10:58 PM
Mai ... se vede ca am pus la sfarsit comentarii etc. Acolo se poate face o evaluare estimativa. Si cum preturile difera de la luna la luna ... na. Dar hai sa mutam discutia la tehnic (e postata acolo aceeasi treaba). discutam si chibitam acolo,ok ? Merci.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez August 31, 2010, 12:19:06 PM
Am o intrebare referitoare la sudura. Se poate suda si cu metan (butelie de aragaz)? Care este diferenta intre sudura oxiacetilenica si cea cu metan (oxigaz)?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani August 31, 2010, 03:04:00 PM
Se poate ,la mine jumate e facuta cu autogen si jumate cu metan,diferenta e ca,cu metan din cauza flacarii mai grosolane mai dezordonate tabla se cam coage si sudura iese mai groasa.Pe cand la autogen flacara este mai mica dar puternica si topeste sarma cu o finete mai mare si poate fi modelata mai usor ,pe cand la metan zici ca ai o flacara de parlit porcul de craciun,de regula am inteles ca metanul se foloseste numai la taiat,exemplu daca ai vazut pe cei de la RATB cand taie sina de tramvai.
Am folosit metan deoarece generatorul aparatului cum se mai numeste cazanul ala era spart si pierdea gazul si bagasem in jur de 20 de kg de carbitsi eram doar la jumatea lucrarii si ma ducea la sapa de lemn.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez August 31, 2010, 03:16:43 PM
Da, am mai vorbit si cu altcineva si se pare ca intradevar este pentru taiat. Dar din cate zici se poate si suda. Mersi. Am un tub de oxigen si nu gasesc mai ieftin si un generator sau butelie de acetilena. De asta ma gandisem la alta alternativa.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv August 31, 2010, 11:19:05 PM
are cineva idee cum se poate reduce ditanta dintre portiera si aripa din fata?am un Grand Canion intre portiera si aripa din fata de  un cm!intre portiera si aripa din spate spatiul este f mic.am schimbat portiera cu una putin mai lunga(am masurat cu ruleta) dar in loc sa se micsoreze spatiul de la aripa din fata, s a redus si mai mult la cea din spate.acum stau si ma gandesc si nu i dau de cap cum as putea muta portiera mai spre aripa din fata.o solutie ar fi sa mai pilesc cativa mm din balamale sau sa decupez spatiul unde se afla balamaua in stalp si sa l sudez mai in profunzime sau sa incerc sa l mai infund cu ciocanul sau cu o presa ceva....Voi ce parere aveti?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez September 01, 2010, 08:01:49 AM
Daca departezi balamaua, nu se va mai inchide. Va scapa ''rotita''.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani September 01, 2010, 10:55:35 AM
Viorel poti incerca si cu butelie de aragaz din cate am inteles iti da ceva patai de cap pana reglezi flacara dar am inteles ca merge acum ce sa zic............ stiu ca un generator bun si etans e destul de costisitor,merge si de sudat dar tre sa si ceva mai atent .  Tinichigiul meu uita brenerul aprins in mana si se scarpina in cap si incepuse sa imi prajeasca duroplastul de la o usa asta dupa ce consumase cateva beri=))
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 01, 2010, 11:51:14 AM
Daca departezi balamaua, nu se va mai inchide. Va scapa ''rotita''.
as putea pune un adaos(saibe,etc) intre lacasul unde vine rotita si stalp,adica sa l mut putin mai spre fata masinii.nu a mai intalnit nimeni problema asta?din cate imi aduc aminte mai mentiona cineva problema asta intro discutie aici pe forum.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez September 01, 2010, 10:00:06 PM
Viorel poti incerca si cu butelie de aragaz din cate am inteles iti da ceva patai de cap pana reglezi flacara dar am inteles ca merge acum ce sa zic............ stiu ca un generator bun si etans e destul de costisitor,merge si de sudat dar tre sa si ceva mai atent .  Tinichigiul meu uita brenerul aprins in mana si se scarpina in cap si incepuse sa imi prajeasca duroplastul de la o usa asta dupa ce consumase cateva beri=))
Intre timp am facut rost si de un generator. Aveam numai tubul de oxigen. Oricum, mersi de raspuns. Acum ma rasfat cu amandoua variantele ;)
Daca departezi balamaua, nu se va mai inchide. Va scapa ''rotita''.
as putea pune un adaos(saibe,etc) intre lacasul unde vine rotita si stalp,adica sa l mut putin mai spre fata masinii.nu a mai intalnit nimeni problema asta?din cate imi aduc aminte mai mentiona cineva problema asta intro discutie aici pe forum.
Banuiesc ca masina a fost lovita si nu a mai fost trasa cum trebuie. Oricum este treaba de tinichigiu ;)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor September 01, 2010, 11:20:17 PM
dar daca s-ar apropia putin stalpul si popul de la parbriz? nu ar scadea "distanta" ?
Asta insa "costa" adica, nu va mai avea acea siguranta masina, pentru ca e "indoit" in anumite puncte.
Parerea mea.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 02, 2010, 12:14:34 AM
si cum s ar putea apropia?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: iulian1andrei September 02, 2010, 12:59:40 AM
Eu am rezolvat problema cu un set de aripi fata noi care din fabrica au un surpus de material din care indepartezi cat ai nevoie.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 02, 2010, 04:12:10 PM
si de unde as putea lua astfel de aripi?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi September 02, 2010, 10:10:29 PM
din magazin de la scoartei sau fainari , sau din targuri, sau prieteni  care au surplus de fete de usi
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 08, 2010, 11:57:15 AM
Poate explica cineva cum se lucreaza cu chit de fibra de sticla?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor September 08, 2010, 01:39:29 PM
nu stiu de ce, dar presimt ca iti va raspunde saptezeci =)))
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: otty92HD03WPC September 08, 2010, 04:25:55 PM
chitul are intaritor la  el ?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 09, 2010, 06:31:03 AM
70  sau altii care au lucrat cu asa ceva(stiu sigur ca sunt)dar numai sa aiba bunavointa de a scrie cateva randuri.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani September 09, 2010, 03:31:04 PM
Deci,cumperi cutia de fibra de sticla ma refer la pasta nu acea panza de fibra de sticla cu rasina aia e mai dificil si nici nu prea stiu sa dau, prima si ultima data cand am facut a iesit un spanac.
Pui fibra de sticla e valabil si la chit,pe o placa de faianta de exemplu,(ideea e sa fie un material neted),exact cat ai tu nevoie si apoi pui si intaritorul pe care ti-l da obligatoriu cu fibra.Intaritor pui dupa simt insa sa nu fie nici in exces ca pana aplici unde ai nevoie sa nu se intareasca cu cat pui intaritor mai mult cu atat fibra se incheaga mai repede cu cat mai putin cu atat mai lent.Dupa care le amesteci pana la omogenizare,vezi si tu cand are o culoare uniforma,dupa care aplici imediat si asta a fost lasi sa se intareasca, dupa 30 de min te apuci de slefuit.Mai intai cu 180 parca si dupa cu abraziv cat mai mic,apoi finisezi cu chit ,e exact aceasi chestie numai ca la final chitul il slefuiesti cu apraziv foarte fin inmuiat in apa si va iesi sticla,bafta multa.Era sa uit amestecare compozitiei o faci cu o unealta exemplu un spaclu mai mic iar pentru intinderea pe suprafata sunt niste raclete de plastic sau tabla fina flexibila,se gasesc de cumparat si nu sunt scumpe.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci September 13, 2010, 10:02:31 PM
Da exact,

Cu toate astea exista pe piata 2 tipuri de chituri cu fibra. Eu le-am vazut pe amandoua in lucru.

Varianta ieftina la chit cu fibra este defapt un chit banal in care este adaugata fibra de sticla sub forma de aschii. Se cunoaste prin culoarea alba. Se combina cu intaritor(care la toate chiturile vine in cutia produsului), se omogenizeaza prin amestecare. Cel mai bine iese sa faci figura cu un cutit fara zimti. Pui intaritroul, deasupra cantitatii care vrei sa o aplici, si dupa care incepi sa "tai" chitul ca si cum ai toca. Asa se amesteca cel mai bine. De multe ori, daca amesteci in alt mod ramane intaritor neamestecat in compozitie. Tu aplici chitul si ramane ceva gen o dunga roz pe suprafata (intaritor neamestecat). Cand se intampla asta, inseamna ca trebuie sa faci efortul de a da jos stratul de chit care apare cu malformatia asta. Mare grija, ca incepe sa se manifeste ciudat daca nu remediezi. Cum ar fi faptul ca nu se usuca sau ca se usuca prea putin chiar si dupa luni de zile (mi s-a intamplat) deci atentie.
Chitul asta cu fibra care l-am si folosit odata se numeste Sinto Chit pentru reparat caroserii cu fibra. Dar cum zice denumirea, e chit in care e adugata fibra. Calitativ pot spune ca sunt multumit, se implinesc vreo 11 luni si locurile in care am avut de remediat defecte mai adanci, nu arata niciun semn de fisura.
Ideea la chitul asta e sa-i aplici si sa-i amesteci intaritorul corespunzator. Nu este un raport anume, gen 1:50, dar de principiu, e conceput in asa fel incat un tub de intaritor care vine in cutie cu chitul sa ajunga fix pentru toata cutia.

Sa dau un exemplu grafic cam cat intartior se pune, la cat chit. Daca respecti treaba asta si il amesteci bine o sa fie perfect.


Chit ------------------------------------------------
Intaritor ------

Cam asta e raportul maxim care se pune.
Si inca ceva f important. Din momentul in care ai facut amestecul, te apuci repede sa dai chitul pentru ca el se intareste destul de rapid.

Cum se aplica chitul

Utilizand: o surbelnita sau un spaclu mai mic.

Exemplu, ai de acoperit o fisura mare si lunga. Iei pe surubelnita chit, si pui pana astupi toata lungimea gaurii. Dupa care il lasi 15-30 de minute si utilizezi smirghel granulatie intre 60 si 120. cu 60 iti ia mai repede din grosime, dar sa nu insisti. Din parerea mea, cel mai bun e 100. E de frecat mai mult dar ia mai usor din chit. In caz de greseala se remediaza mai repede defectul. Am reparat la cineva la masina cu chit de fibra niste gauri si iese bine varianta cu surubelnita si cel mai bine e ca necesita si un consum minim de chit, comparativ cu varianta traditionala cu spaclul, unde se pierde mult material si unde e mult mai mult de frecat decat daca ai da cu surubelnita.
Dupa ce ai adus chitul la nivel (cat de cat) il iei la frecat cu smirghel 180, 220, 350 daca ai rabdare, pana ajunge la nivelul care trebuie. Ideea e sa nu insisti cu smirgheluri de granulatii mari decat cand e de luat stratul gros.
Iara important e sa pregatesti corespunzator locul ce urmeaza a fi chituit:

Smirgheluit cu 220 pentru a facilita aderenta, degresat cu diluant D509 si dat 2-3 straturi de filler. Peste filler dai chit, il nivelezi prin abarziune uscata, dupa ce e complet la nivel, il dai cu 1200 pe ud. La final, il degresezi si il dai cu filler si pe el tot asa in 2 maini si e garantat sa nu crape pera curand. Ce iese la final, vopsesti cu vopsea pe culoarea masinii.

Cealalta categorie de chit, chitul facut din fibra de sticla, din gama marilor producatori de materiale pentru finisari si vopsiri auto Body/Novol, exista acest chit din fbra. Se identifica prin culoarea complet transparenta si rezistenta sporita la abraziune. Desi in descriere figureaza numele de chit poliesteric cu fibra de sticla, defapt este cu totul altceva (http://www.hbbody.ro/produse.php?supID=1&ctgID=2&ofID=5&dID=44&lng=ro). La tipul asta de chit trebuie sa pui EXACT cat trebuie ca sa faci reparatia, si sa trebuiasca sa iei din el doar cativa mm. Aici merge dat cu spaclul, dar idee e sa folosesti un spaclu cat mai micut.
Mai e si alta varianta, cum nu e obligatoriu sa folosesti chit cu fibra, sa folosesti chit fara fibra de inalta calitate. Preucm chit polesteric bicomponent Body Soft, de la body. Daca faci si figura cu pregatirea, poti sa ai si strat de chit de 1cm si sa mergi cu masina prin toate santurile ca tot nu crapa. Lucru testat.
Mai poti sa le si combini. Jumatate din fisura o dai cu fibra, alalta jumatate fara, si asa merge.

Daca nu ai inteles sau nu mai fost prea explicit, imi zici si revin.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi September 15, 2010, 11:06:53 PM
as complecta putin, suprafetele rigide (mici), este bun chitul , care nu mai are posibilitatea sa se crape(suprafata fiind mica si rigida), iar fibra , pe suprafete mai maricele, ca sa permita o mica elasticitate a caroseriei, altfel vor aparea crapaturi (fisuri), si va fi munca in zadar
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: mdv September 28, 2010, 09:51:17 PM
care solutie e mai buna la lipit fetele de aripa sau portiera?am vazut un rand de holsuruburi sus si unul jos,pe laterale fiind lipite cu o substanta.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani September 28, 2010, 10:31:21 PM
Pe usa zic eu sau poti incerca si pe fata ,dar dupa lipire pe interior cu pensula mai bagi pe la imbinari niste adeziv, se numeste body 999 e forta nu ai treaba cu el. Suruburi sunt deasupra insa la partea inferioara avea niste capse eu le-am inlocuit cu popnituri,bafta multa .
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci September 28, 2010, 10:57:40 PM
Pe usa, sau de orice vrei sa prinzi o fata de aripa procedezi in felul urmator:
1) elimini de pe marginile de prindele vechiul strat de mastic. In caz ca observi si rugina, remediezi prin grunduire
2) degresezi bine cu diluant pentru ca masticul sa aiba aderenta
3) aplici de la exterior, prin pensulare mastic. Ai de ales intre Body 999 cel mai cunoscut si raspandit sau Novol Gravit 620, amandoua la fel de bune. Ai grija sa dai un strat suficient de gros si de unfiorm.
4) Imediat dupa aplicarea masticului, pozitionezi aripa si o presezi peste mastic pana se aseaza
5) utilizand putina vaselina, ungi holsuruburile noi. La usa, trebuie puse holsuruburi doar la marginea de sus. E bine ca holsurburile sa fie unse, in caz ca mai ai nevoie vreodata sa dai jos fata de aripa, sa o faci cu usurinta. Sa pui toate holsuruburile, fara exceptie.
6) La usa, intervii din interior cu eventuale completari de mastic pe unde ti se pare ca nu e prea bine etansat. Nu strica deloc ca dupa uscarea masticului sa umplii interiorul usii cu un strat de vaselina.

La lipirea fetelor de aripa, trebuie sa prinzi partea inferioara si cu poc-nituri , de preferinta in locul celor originale. De asemenea, dupa prindere, e bine sa te uiti pe dedesubt si sa mai completezi cu mastic unde ti se pare ca nu e suficient (valabil in mod special pentru aripa).
Un lucru am de completat, Body 999 se gaseste si sub forma de tub de silicon, pe care nu ti-o recomand
Cel mai bine, o folosesti pe cea pensulabila. La fel si pentru Novol.
Mai sunt si alte variante la mastic precum: silicon rosu/negru, benzi de mastic si asa mai departe. Eu recomand Body sau Novol, bun si durabil.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani October 21, 2010, 07:41:59 PM
adevarat, benzile de mastic nu sunt bune devin casante la ger si dupa ai sa vezi cum ti se cracaneaza aripa de caroserie, sa mai intre si apa sa inghete chiar prin acel rost ,ai sa te iei cu mainile de cap asa cum m-am luat eu dupa am bagat body999 alta viata ,acum imi pastreaza si caldura dar ce sa mai vorbim de apa :P
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi November 09, 2010, 06:41:31 PM
Ma framanta enorm problema ruginei de la caroserie si caut cea mai buna solutie pentru a scapa de ea. Sablarea, dupa mine, e cea mai buna. Au aparut niste pistoale de sablat, cu autorecuparare de material si tare m-au incitat...
Va dau un link: http://www.sculeserviceauto.ro/index.php?categoryID=370
A mai folosit cineva asa ceva? Se merita o investitie? Sa-si spuna fiecare parerea, dupa ce va consulta pe net oferta in domeniu.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci November 09, 2010, 08:57:11 PM
Intradevar, rugina e "cancerul" ce ajunge la faza de metastaza daca nu e luat in serios la timpul potrivit.
Parerea mea, este ca nu se merita o sablare cum grundurile, convertoarele si inhibatoarele de coroziune actuale, chiar si cele mai ieftine sunt deosebit de performante si de durabile. La fel si solutiile de antifonare.

Daca cauti o solutie de a inlatura coroziunea si de a oferi caroseriei o protectie deosebita anticoroziva pe timp indelungat, atunci iti recomad:

- Inlaturarea ruginii profunde, aducerea ruginii la nivel fie manual prin smirgheluire cu smirgheluri de granulatie mare (gen 40-60), fie automat prin bormasina cu perie de sarma sau flex (cele mai comune masinarii pentru inlaturat rugina), pentru inalturare mai rapida si mai performanta. operatiunea sa aibe loc pe ud.
- Aplicarea unui feruginol/sau deruginol peste locul proaspat curatat de rugina, utilizand o pensula. Cel mai bine, o pelicula cat de groasa. Desi instructiunile prevad doar 30 de minute timp de actionare, tu il lasi peste noapte. A doua zi, stergi totul cu o laveta curata si o galeata cu apa, lasand ca suportul sa se usuce pe cale naturala. Vei observa un strat gros de fosfat de asupra ruginii de culoare alba. De acolo, rugina numai are viitor.
- Aplicarea in 2 maini peste zonele afectate de rugina a vopselei Protecta de la Policolor. De indicat, cea texturata cu efect lovitura de ciocan pe culoare gri. E cea mai perfomanta din serie pentru ca are in compozitie si aluminiu. Lasi sa se usuce peste noapte.
- Aplicarea in 2 maini de grund epoxidic bicomponent la alegere, poti merge pe Emex Grund epoxidic bicomponent care e aprox 15 lei / L sau alte variante, toate fiind la fel de performante. Lasi sa se usuce peste noapte.

De aici urmeaza antifonarea. Pentru asta iti trebuie un pistol de vopsit cu duza 4mm si un compresor care sa scoata 4 bar.
- Cu suportul sters de praf sau alte pete de ulei sau silicon, pui in functiune pistolul impreuna cu Novol - Gravit 610 (dupa parerea mea cel mai performant antifon la momentul de fata). Cu Gravit 610 antifonezi: praguri, oalele rotilor, fundul caroseriei, compartiment motor, podeaua si suport sasiu.  Pentru aripi si alte locuri inchise inclusiv interiorul portierelor iti recomand Novol - Gravit 640, antifonul care face fata cu brio umezelii.
La final, dupa uscarea completa care ia inca 1 zi, cumperi un ulei pe care il torni in praguri.
Optional: pentru protectie anticoroziva exagerata, dai fundul, pragurile, oalele rotilor, aripile cu vaselina. Pe vaselina aia o sa se puna praful, o sa se mai spele cu timpul, dar cert este ca suportul va ramane permanent gras.
 
Un astfel de tratament anticoroziv este garantat sa reziste si in cele mai severe conditii de exploatare pentru multi ani de acuma incolo, parerea mea.
Pentru procedura totala similara explicata mai in mare, poti sa te uiti pe restul topicului cu cateva pagini in urma unde e explicat mai in detaliu iar pentru alte intrebari, te ajut cu placere.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani November 18, 2010, 08:15:11 PM
Nu am gasit un topic mai potrivit si m-am gandit sa scriu aici.Vreau sa stiu daca si la voi se manifesta la fel, in sezonul rece insa atunci cand temperatura scade sub 10 grade usa dupa partea stanga se inchide mai greu si mai trantita.Am reglat-o asta vara se inchidea nemaipomenit de usor si fara a o tranti insa acum ,e cam stresanta,stiu ca a mai patit un fost coleg si el iarna trecuta de a crezut ca i se stricase broasca si stupoare la un vw passat din 2006, nu o mai putea inchide complet nici ala,la temp mai ridicate nu se mai manifesta asa.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez November 18, 2010, 08:34:09 PM
Chedere de proasta calitate. Lucrez in domeniul chimiei. Se baga toate chinezariile ieftine, in compozitia chederului :(
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci November 19, 2010, 01:10:54 PM
Problema de structura chimica a cauciucului folosit in constructia chederelor.
Genul asta de problema are o metoda de protectie si remediere.

La cele mai multe chedere, nu stiu daca si la chederul tau, o sa vezi de-a lungul lui niste gaurele. Daca sunt prezente, folosind o seringa poti injecta pe acolo ulei. Nu in cantitate mare pentru ca oricu, se va scurge cu timpul pe unde se imbina chederele. Sa zicem, umpli jumatate de seringa medicinala cu ulei si pui putin intr-o gaura, putin in alta. Dupa care inchizi usa de cateva ori, ii mai dai cu un ciocan sa se aseze uleiul peste tot iar ce s-a scurs la imbinare stergi cu o carpa.
Uleiul va preveni imbatrinarea cel putin la interior a chederului.

La exterior, trebuie siliconat.
Gasesti cam oriunde silicon spray. Orice varianta de silicon merge: pentru bord, pentru bandouri, pentru anvelope.
Il  cureti bine, il degresezi si dai cu bine si cuprinzator cu silicon pe el.

Treaba asta ar trebui sa aiba efect. Daca tot asa rau se inchide, poti fi macar convins ca iti pastrezi chederul pentru mai mult timp.

A da, daca nu ai gaurele pe cheder, injectezi cu un ac, cam tot aia e.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani November 19, 2010, 01:26:40 PM
Mersi mult pentru raspunsul promp si de efect nu ma gandeam la asta,acum sa vad ce fac cu beleaua celalta inca odata mersi mult.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez November 19, 2010, 02:27:30 PM
Mult mai buna este glicerina ;)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi November 19, 2010, 03:01:15 PM
Mult mai buna este glicerina ;)
Si pudra de talc, frecata pe cauciuc il intinereste si ii mareste viata! Plus ca dupa asta, cauciucul devine alunecos, se micsoreaza frecarile si nici nu se mai lipeste portiera de el.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci November 19, 2010, 07:33:33 PM
Aia cu glicerina era parca si in manualul de intretine unde spunea sa fie aplicata glicerina pe chedere pentru protecite. Mi se pare o metoda cam primitiva, mult mai bun este sprayul cu silicon facut din uleiuri minerale. Bun pentru protectia chederele e cel in varianta spuma care previne imbatrinarea si craparea cauciuclui, parerea mea.
De 2 ani am siliconat chederele la Renault si se inchide foarte frumos si nici nu se lipeste chederul de usa nici vara nici iarna.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi November 20, 2010, 06:33:39 PM
Am achizitionat un pistol de sablat si astazi i-am facut proba. Nu are pretentii de scula profesionala, e mai mult de hobby. Nu am pretentii de la el sa-mi sableze toata caroseria, insa, in punctele nevralgice, acolo unde e multa rugina si in strat gros, pot sa-l folosesc cu succes. Poze:
(http://thumbnails25.imagebam.com/10745/5a53dd107449934.jpg) (http://www.imagebam.com/image/5a53dd107449934) (http://thumbnails33.imagebam.com/10745/c586d3107450000.jpg) (http://www.imagebam.com/image/c586d3107450000) (http://thumbnails16.imagebam.com/10746/076515107450052.jpg) (http://www.imagebam.com/image/076515107450052) (http://thumbnails24.imagebam.com/10746/5d6567107450132.jpg) (http://www.imagebam.com/image/5d6567107450132)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez November 20, 2010, 07:15:32 PM
Vad ca face treaba ;)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadi
: saptezeci November 23, 2010, 12:06:16 AM
De facut face dar vad ca are raza de actiune cam mica si nu stiu cat de eficient va fi la rugina serioasa.
Raman la solutiile clasice si economice de curatare si tratare care facute coresponzator dau rezultat similar cu sablarea.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor November 23, 2010, 12:15:40 AM
o intrebare arunc si eu (sau doua) :
- la ce compresor il folosesti, cati bari?
- cat nisip papa?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi November 23, 2010, 12:14:51 PM
o intrebare arunc si eu (sau doua) :
- la ce compresor il folosesti, cati bari?
- cat nisip papa?
Functioneaza de la 4 la 12 bari. L-am cuplat la un compresor care baga 5,5 bari si merge bine.
Nisipul il trage din sacul acela ca un ciorap si tot in sac se intoarce. Principiul de functionare este: nisipulul se toarna in sac cam 1/3, prin gura pistolului (capisonul de cauciuc scos).  Se lipeste buza de cauciuc  de tabla si se apasa pe miner. Nisipul pleaca spre sablare si apoi, din ricoseu, se intoarce in sac. Daca nu esti atent si scapi un pic buza de cauciuc de pe tabla,nisipul iese afara si astfel exista pierderi. Pisolul se utilizeaza in pozitia vertical, cu o abatere maxima in sus si in jos, unghi de 30 grade.
Am zis, nu am pretentii de sablare totala a caroseriei, insa in locurile cele mai ruginite il pot folosi multumitor.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani November 23, 2010, 12:20:04 PM
Cat a costat?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor November 24, 2010, 12:05:55 AM
super tare chestia cu refolosirea nisipului, nu am auzit pana acuma. Ma bate si pe mine gandul sa imi iau un pistol de sablat si am vrut sa vad cam cat te-o ajuns si daca esti multumit de el, ca vad ca face ceva treaba, chiar si la 5 bari.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi November 24, 2010, 11:13:50 AM
A cam costat. 670 lei cu tot cu TVA.  Sa va dau un link, de unde am aflat de el: http://fiat.3xforum.ro/post/262/1/pistol_de_sablare_si_alte_scule/
Firma care-l distribuie acum, e din Arad.


_____________________________________
editat de victor
motiv: am pus spatiu intre cele doua puncte si link,
nu mergea sa dai click pe el din cauza ca era lipit.
Sper ca nu te superi :D
_____________________________________
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi December 06, 2010, 11:14:07 AM
NU m-am suparat victore,chiar iti multumesc! :D
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi December 20, 2010, 12:28:34 AM
dar in zone cu unghi de 90 grade , poti sa mai lipesti cauciucul ala? , ca se face suprafata in v, si se va pierde nisip, dar macar treaba sa faca
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor December 20, 2010, 01:11:23 AM
eu unul as fi multumit sa mai adaug ceva nisip sau granule de alea care se pierd la colturile in V decat sa tot pun nisip la foc automat cu vechile aparat de sablat. Mi se pare destul de revolutionar si foarte econom, in comparatie cu ce a fost pana acuma pe piata.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi December 23, 2010, 12:19:56 PM
Am o intrebare: Body 999 merge bagat si la chederele de geamuri, sa numai intre apa in interior? Daca Body nu-i bun la chederele de geamuri, atunci ce fel de solutie recomandati?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani December 23, 2010, 02:00:45 PM
Nu baga body la geamuri ,se vor face beton le vei da cu dalta si ciocanul jos,schimba chederele,si daca tot intra apa pe sub buza ghederului baga silicon,asa am facut eu, insa nu body ca vei regreta dupa aceea.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci December 24, 2010, 02:20:00 AM
Body 999 e un mastic pensulabil, aflat in forma semi-fluida inainte de aplicare, cu un timp de uscare foarte scurt. E puternic adeziv, in momentul uscarii complete devenind solid. Daca iti ramane body 999 pe degete, stai ceva timp sa-l dai jos cu diluanti si cu mult frecat.
De bata in chederele de la geamuri...nu in niciun caz.
@alex giani: exact, se vor face beton doar ca nu le mai dai jos cu nimic, pentru ca body 999 are o structura elastica ceea ce il face aproape imposibil de spart. Cred ca ar merge racait la flex :D .

Pentru chedere care nu se etanseaza, era o solutie cea cu vaselina. Se dadea jos geamul, se umplea buza chederului si marginea de prindere cu multa vaselina, se puna geamul loc loc peste vaselina aia si se elimina excesul. Vaselina aia se usca da la praf, frig, caldura realizand o structura care nu permite intrarea apei. Nu stiu cat de bine rezista dar ar merita incercat.

Cel mai la sigur, cum a zis alex, sa schimbi chederul si sa dai cu silicon pe la buza in caz ca intra apa. Daca tot schimbi chederul, cureti bine si marginea de prindere de rugina, o grunduiesti, o antifonezi in strat subtire, si ii dai cu putina vaselina. Apoi, pui noul cheder cu geam la loc si ar trebui sa fie stas si sa vezi si ca peste cativa ani nu o sa-ti infloreasca rugina pe la marginea chederului.


: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Tavi December 27, 2010, 08:43:03 AM
Va multumesc pentru raspunsuri, acum am inteles. Cat Body 999 sa comand? 3 kg este suficient? Cit intra in total laun trabi, de lipit toate aripile/fetele de portiere?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: johnny75 December 27, 2010, 09:08:11 AM
Pentru chedere exista silicon special, transparent, din cel care se monteaza in pistol si de asemenea pentru lipitul aripilor eu am folosit cu succes tot "silicon" la tub, special pentru lipitul blaturilor ai al glafurilor de lemn si rezista de mai bine de 2 ani. Ceea ce este foarte important cind lipesti elemente din duroplast este pregatirea suprafetei: indepartare urme vechi de adeziv, degresare etc etc.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani December 27, 2010, 01:33:04 PM
Pentru inceput cumpara decat 2 cutii daca nu iti mai ramane mai iei una la sfarsit ,dar vezi ca dupa ce lipesti aripile s-ar putea sa ai surpriza sa mai picure pe undeva si in cazul asta o mai iei la izolat si pe interior cu pensula defapt asta e si indicat pentru a fi sigur 100% .
Dupa acea cred ca daca o arunci in lac nu va intra apa, asta ipotetic vorbind,dar nu prin locurile unde ai sigilat-o cu body 999.Nu am idee ce fel de adeziv era cel din fabrica,pentru ca am vazut in acela filmulete gen cum se fabrica ca aplicau niste benzi la fel ca cele de mastic, insa mastic nu era cu siguranta ca am incercat si vechile benzi de mastic si fereasca Dumnezeu,ca sunt o mare porcarie, se crapa la primul ger.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor December 27, 2010, 01:53:43 PM
la mine dupa 2 ani nu a crapat masticu :-??
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci December 31, 2010, 02:18:49 AM
Asa numitele benzi de mastic nu au aceiasi rezistenta si putere adeziva cum o are un mastic pensulabil. Masticul pensulabil la aplicare e moale, se usuca total in sub 1 ora. Imaginati-va ca la uscare el nu are structura unui chit poliesteric (solid, modelabil prin abarziune si casant la trepidatii mari sau impacturi), el devine solid, dar usor elastic. Nu este casant, are un puternic efect adeziv si este foarte solid la abraziune si la socuri, asa ca aveti grija cand prinde-ti aripa sa nu dea masticul pe afara ca ia o eternitate pana sa-l nivelati.

Problema benzilor de mastic e ca se solifica total. Iar din cauza ca intre suport si aripa nu se face o suprafata perfect plana, banda de mastic se va prinde doar partial de suport si aripa. Acolo unde nu a prins, va suferi de la vibratiile si socurile care au loc circuland cu masina si va crapa. Mai e si varianta sa crape din cauza ca nu a avut aderenta intre cei doi suporti din motiv de pregatire incorecta sau sa existe spatii prin care intra apa sau umezeala, care la ger maresc volumul orificiului in care au ajuns rezultand in crapare.

Varianta cu siliconul nu e nici ea una buna. Sa zicem (doamne fereste), ca suferiti un accident, si trebuie schimbata aripa. Da-ti jos aripa, si stati 1 ora pana da-ti jos cu o lama de cutit tot siliconul ala. Trebuie sa va ganditi ca poate vreti pe viitor anumite modificari sau verificari care necesita sa da-ti jos aripa. In cazul folosirii masticului pensulabil, da-ti jos din el doar din grosimea lui folosind un ciocan si o dalta, dupa care degresati si completati cu mastic, si gata.


Intradevar din fabrica se foloseau benzi de mastic, dar va da-ti seama ca erau special concepute pentru a se mula perfect intre cei doi suporti (lungime, grosime), la fel trebuie sa va ganditi si ca banda aia era aplicata pe un strat absolut curat de zinc, dupa care strans bine cu surubrui.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci December 31, 2010, 05:59:34 PM
Cer scuze pentru greselile gramaticale, dar fiind trecut de ora 3 nu mi-am dat seama de ele.

Un an nou fericit sa aveti, si tot ce va doriti dvs.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani February 21, 2011, 08:17:44 AM
Din cate m-am documentat cu toate ca duroplastul nu este reciclabil sau poate mai nou este (s-ar fi inventat o bacterie care este capabila ca in 20 de zile sa manance toate elementele de duroplasta ale unui trabant)am inteles ca se foloseste mai nou in producerea capacelor de toaleta,din simplul fapt ca sunt foarte rezistente, bine dar ideea este ca tot nemtii le produc nu altcineva.
Daca sunte-ti curiosi va uitati pe net, eu nu postez capace de wc pe forum.

http://en.wikipedia.org/wiki/Duroplast
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi May 16, 2011, 09:59:52 PM
(http://thumbnails35.imagebam.com/13257/ff3b04132563694.jpg) (http://www.imagebam.com/image/ff3b04132563694)
Am gasit adezivul acesta in Baumax , la 26 lei , o fi bun pentru lipirea duroplastului pe caroserie? :)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu May 17, 2011, 12:07:14 AM
Pare ok.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Hunor May 17, 2011, 12:37:37 AM
Depinde, dacă suprafaţa pe care aplici adezivul a fost vopsit recent (prin vopsit înţeleg şi tratarea anticorosivă cu grund, antifon, etc) cred că va ataca, va disolva vopseaua, şi nu se va usca niciodată (am mai păţit şi eu aşa). Dacă aştepţi 2 zile îţi fac o poză cu adezivul pe care am folosit eu, sunt destul de mulţumit de el, şi e mai ieftin. În plus, la lipirea duroplastului adezivul trebuie să umple şi goluri între caroserie şi elementul lipit, altfel după un timp se va dezlipi, şi cred că acest Bisonkit este pt suprefeţe care se potrivesc perfect sau aprope perfect.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi May 17, 2011, 08:53:05 PM
Astept poza cu adezivul  Hunor , in alta ordine de idei , 0.5 l Feruginol, 2cutii de grund ,o cutie de antifon si 2 de vopsea ajung sa antifonez toata masina?Iar pentru vopsire m-am gandit la o cutie de vopsea pentru plafon si ramele farurilor/stopurilor si 2 cutii pentru restul (incluzand interiorul si compartimentul motor .Sunt de ajuns ?
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: saptezeci May 17, 2011, 11:39:28 PM
gabi..da cu cateva pagini mai inapoi, ca am discutat foarte pe larg asta.
Adezivul ala..nu as recomanda! Body999 sau Novol Gravit 620. Amandoua se gasesc in magazinul de vopsele situat pe str. Fainari, chiar langa magazinul de piese trabant. Pretul, similar cu cel al adezivului care ni l-ai aratat tu.

Descrierea de la Novol Gravit 620:

"GRAVIT 620 - un produs monocomponent, care se solidificã datoritã evaporãrii
diluantului. Serveste la etansarea îmbinãrilor din tablã, locurilor sudate si lipite.
Nu curge, nu lasã zgârâieturi si are o bunã aderentã pe tabla neacoperitã, cât si
pe cea lãcuitã. Formeazã o peliculã foarte elasticã, poate fi acoperitã dupã uscare
cu orice lacuri acrilice."

Exact ce trebuie.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: pater rafail May 18, 2011, 12:00:44 AM
   body 999 NU E BUN!!! Crapa, deci nici pomeneala sa ramana elastic! Am discutat despre asta si mai ales tu, tudore, trebui sa stii, ca ai vazut cum e la remi...
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani May 18, 2011, 07:00:46 AM
Atunci ce adeviz ar face fata cerintelor si solicitarilor pe care le poate intampina in situatia noastra,cea in lipirea duroplastului pentru ca da, am auzit ca body999 nu este bun si asa este si la mine da semne sa cedeze inca se tine dar nu se stie niciodata cat.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor May 18, 2011, 09:07:01 AM
Atunci ce adeviz ar face fata cerintelor si solicitarilor pe care le poate intampina in situatia noastra,cea in lipirea duroplastului pentru ca da, am auzit ca body999 nu este bun si asa este si la mine da semne sa cedeze inca se tine dar nu se stie niciodata cat.
MAstic auto, pentru zonele cu vibratii gen aripi, fete portiera etc. S-a discutat mai sus despre mastic.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani May 18, 2011, 08:09:24 PM
S-o fi discutat dar eu am probat masticul si este nul in contact cu gerul devine casant,se crapa si intra apa cu galeara iar vara se topeste.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: pater rafail May 18, 2011, 08:57:50 PM
   eu am avut esperiente bune cu masticul ala la baghete... L-am folosit la dacie unde, de la un accident, ramasesera niste lufturi intre aripa schimbata si contraripa doar indreptata si era posibila intrarea apei pe acolo; am pus mastic care, e drept, s-a intarit, dar nu a cazut si vara nu se mai moleseste. dar trebuie precizat ca masticul folosit acolo l-am vopsit de vreo doua-trei ori peste, deci ala e motivul pt care s-a intarit. La trabi am folosit mastic unde s-a sudat, ca sa nu ramana spatii goale intre table si sa nu intre apa. am dat grund, apoi am pus mastic pe care l-am indesat cat sa acopere perfect etans zona, dupa care l-am dat si pe el cu grund si pe deasupra doua straturi de vopsea. acum, proaspat fiind si vara, inca este putin moale, dar nu curge sau ceva de genu'; doar ca, expus la caldura puternica si pe termen mai indelungat ajunge sa-l poti apasa, fiind putin cam ca o plastilina tare, dar nu mai mult.
Cat pt etansarea dintre aripi/fete usi si contraripi/usi, inca nu e nimic foarte bun: masticul isi pierde din elasticitate iarna si se poate dezlipi, iar cand revine caldura nu isi mai revine; body 999 (cel putin cel la cutie; dar cred ca e acelasi amestec si la tub, numai ca e intr-o forma in care-l poti aplica cu  pistolul) crapa, nefiind DELOC flexibil, ci el se intareste ca un chit. Deci e mai prost decat masticul romanesc. Am mai gasit pe la mine folosit silicon sanitar, transparent, insa si ala am vazut ca se dezlipeste. Un alt produs, gasit de remi (sa zica el ce e, ca eu am uitat cum ii zice), este un fel de silicon universal mai "smecher", deci mai scump, care isi pastreaza o anumita elasticitate dupa ce se intareste, INSA: trebuie aplicat pe suprafete decapate! eu l-am pus pe la niste imbinari (unde ziceam ca a cazut siliconul sanitar) de la aripa spate si, nefiind curatat locul bine, s-a dezlipt pe alocuri. Insa, din toate variantele, asta e cel mai adecvat: se aplica cu pistolul (astfel reusesti un cordon uniform de-a lungul conturului piesei), este deosebit de "lipicios" pe toate suprafetele, ramane la fel de elastic vara, iarna, pe ploaie sau pe soare... Numai sa-l aplici curantad  bine ambele suprafete inainte! Si il poti taia daca vrei sa umbli la aripi sua ai vreun accident. Dupa mine asta ar fi castigatorul!  :)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: codrut May 18, 2011, 09:53:33 PM
salut,va recomand mastic poliuretanic,este la tub ca si siliconul sanitar doar ca este un mastic folosit la inbinarea elementelo auto,unele elemente fiind prinse doar cu mastic,se aplica foarte usor cu pistolul si devine cauciucat indiferent de anotimp,lucrez de foarte mult timp cu asa ceva si este foarte bun,am lipit o aripa la trabantul meu si nu reusesc sa o mai desfac,se poate gasi la orice magazin cu oiese auto produs de diferite firme,costa undeva la 25 lei tubul in functie de marca,o sa va arat pe cel care il folosesc eu.(http://thumbnails39.imagebam.com/13286/454165132854532.jpg) (http://www.imagebam.com/image/454165132854532)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor May 19, 2011, 12:02:14 AM
eu am folosit mastic gri, banda invelita in ceolofan. Indepartam ambele fete ale ceolofanului si ramanea banda de mastic grii pe care o aplicam unde doream. Nu am probleme nici iarna si nici vara. Nu se inmoaie la caldura si nici nu devine casat la frig. Nu stiu ce masticuri ati folosit voi insa eu asta l-am folosit si nu are nici cea mai mica problema, si e pe masina de atata vreme.
Am folosit insa, prima data , tot la snur, mastic alb, ceva mai scurt si mai subtire. Acel tip insa se inmuia foarte tare la caldura. L-am dat jos tot si am inlocuit cu cel gri de care vorbesc. Imi pare rau ca nu am pastrat cutia sa va arat modelul.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: pater rafail May 19, 2011, 12:45:08 AM
  Ala de care vorbesc eu, cel putin, e asta: http://www.primchim.de/romania/masticauto.htm Romanesc, facut la cluj. Din ce zici tu, e bun asta gri pe care-l ai pe masina; pacat ca nu mai stii cum ii zicea...  Pe de alta parte, daca studiez fisa tehnica a astuia, nu scrie ca ar avea si propietati adezive, ci doar ca nu se dezlipeste de pe suprafete lucioase, ceea ce nu e acelasi lucru. Ma gandesc ca asta e facut numai pt etansari intre tabliere, suduri, imbinari panouri, samd. Oricum, decat body ala, asta macar nu crapa si cade! :P
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi May 19, 2011, 11:33:21 AM
cate tuburi de silicon/mastic sunt necesare pentru toate aripile?
Am mai gasit ceva: http://www.dedeman.ro/ro/adeziv-polymax-mastic-bison/C-41-146-15350/produs.html
http://www.dedeman.ro/ro/sikabond-at-metal-light-v-1212ctr-300/C-41-146-9284/produs.html
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi May 19, 2011, 08:13:34 PM
ce am pus eu in locul unde a crapat body 999 , este un silicon la tub , si se numeste sikaflex (tub de aluminiu nergu la exterior), este alb crem la culoare, si acum se prezinta moale cam 5 la suta (din 100),deci nu este beton , ar mai fi unul ,de culoare neagra a siliconului, care este bun si pentru lipit parbrize la astea fara chedere , dar si dezlipirea este f. grea , deci lipeste foarte tare, si ramane elastic cam 30 la suta, se numeste tixosphalt ,tub de aluminiu galben,gen alea de termopane, acum fiecare da cu ce vrea saucu ce gaseste
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani May 19, 2011, 08:50:37 PM
Si ca pret cat este un tub de tixosphalt.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi May 19, 2011, 09:39:35 PM
habar nu am ,cauta pe net ,poate o fi,eu inca am un tub cu jumate de continut , de vre-o 5 ani ,nu stiu in ce stare o mai fi (daca s-o fi uscat sau inca mai e bun),dar asta lipeste prea bine, la demontare e greu de taiat cu un cutit ,va fi mult de munca
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi June 21, 2011, 08:34:02 PM
http://www.utilul.ro/Adeziv-universal-Mamut-Glue video-ul pare comvingator ...2 tuburi sunt suficiente pentru lipitul aripilor ? :)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi June 21, 2011, 08:56:29 PM
da , in film este extraordinar , dar eu tot nu am incredere   ::)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez June 21, 2011, 09:00:47 PM
Nu se compara cu ce avem noi de facut. Suprafata, este mult mai mica ;) Nu stiu daca tine la fel ca in film :dontknow: Dar merita incercat. Ceva tot trebuie pus ;)
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi June 24, 2011, 08:22:20 PM
Era sa imi iau o mare teapa pe romaneste  =)) adezivul acela bison la cutie de 1kg de costa 20 de lei nu era un fel de body999 , era defapt prenadez  =)) , noroc cu un angajat din Bricostore (foarte documentat) , pe care l-am intrebat care ar fi cel mai bun adeziv/silicon pentru a lipii duroplastul de metal .Mi-a explicat ca multe dintre "silicoanele universale" sunt pe baza de apa si nu fac nimic cu ele , mi-a recomantat acest adeziv de la Bison
http://www.finisaje-instalatii.ro/silicon_bison_montagekit_750ml-p1034.html .
Acesta ar fi cam cel mai bun adeziv pentru ce avem noi nevoie si este echivalentul acestuia http://www.dedeman.ro/ro/adeziv-polymax-mastic-bison/C---15350/produs.html "Bison poli max " care este defapt acelasi lucru dar costa dublu si este fabricat dupa o noua "reteta" cu nu stiu ce substante chimice  :icon_scratch: .
Dintr-un tub "Montage kit" lipim 7 metrii liniari ,iar  lipirea ca la carte de face astfel :
-se pune o dunga  de adeziv pe marginea aripii de duroplast in cazul nostru ,se lipeste pe caroserie  timp de cateva secunde (astfel incat sa ramana  adeziv si pe metal ) apoi o dam jos si asteptam un timp dupa care le unim definitiv definitiv .
Dezavantajul este ca o data lipit "nu-l mai dai jos"  =)) , doamne fereste in caz de accident sau mai stiu eu ce.....caz in care oricum aripa trebuia schimbata  :P .
Acum sa vedem cat de  bun este , oricum baiatul mi-a zis ca asta e cel mai bun adeziv  :walk:
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: johnny75 June 28, 2011, 01:28:36 PM
exact din asta am folosit si eu pentru a fixa o aripa. are deja 3-4 ani si nu am nici o problema, foarte bun, fabricat in Olanda. la montare cred ca am pus direct pe aripa si apoi am fixat, fara sa mai astept sa se usuce.
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani September 01, 2011, 08:45:44 PM
App de traby nou ,cati dintre voi a-ti avut ocazia sa simtiti mirosul interior al trabantului deabia scos din fabrica la 0 km,am avut ocazia asta si am mai simtit acel miros la bmw deci tot masina nemteasca.Acum facand un spirit de gluma as dori sa mai simt acel miros de nou al unui trabant,e imbatator,daca stau sa ma gandesc chiar as dori sa prizez un trabant nou. :blob7:  :hello2:  =))  =))
: Răspuns: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez September 02, 2011, 08:56:08 AM
Trabantul are un miros aparte ;) De altfel ca si Dacia. Cand am luat Loganul (nou), am simtit acelasi miros de Dacie, anii '80 =))
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Teo January 24, 2012, 07:14:42 PM
pana la urma cu ce adeziv lipim aripile si fetele usilor? din topic am inteles ca body 999 crapa :( oare siliconul la tub(cel care se aplica cu pistolul) este bun?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: otty92HD03WPC January 24, 2012, 07:20:14 PM
Eu le-am lipit cu un silicon care era in folie ruda de salam nu mai stiu cum se numea,acest silicon era si a 2-3 zi inca moale insa s-a uscat bine a lipit foarte bine .Mai am acuma un silicon care se intareste insa ramana un pic flexibil ft bun .Lam avut in casa insa nu il gasesc acuma sigur l-a pus mama undeva ,ea nu este acasa acuma dar cand va veni iti voi scrie denumirea si ii voi face si poza .
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor January 24, 2012, 07:51:35 PM
orice adeziv special auto este bun pentru lipire, body un pic devine casant si asta implica un pic de risc, dar nu e obligatoriu sa crape. Acum la masina mea am vazut cat de bine a fost lipit. A tinut perfect masticul si desi afara este destul de frig, nu este tare, ci se comporta ca o guma
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu January 24, 2012, 09:58:09 PM
Na ca ma bag si yo in seama...
In 1 rand, neamtu a pus mastic din ala clasic. Care ramane elastic mereu, si lipicios. Se gaseste la magazinele de piese auto. Numai ca mie, nu-mi place masticul ala. Ca nu-mi place mie. Pentru ca, daca vrei sa dai jos o fata de usa sau o aripa, te muncesti de numa` sa tragi de ea, si poti s-o si rupi! Eu, daca ar fi sa lipesc ceva, as folosi silicon. De orice fel. Alb, transparent, sanitar sau nu... Important e sa se intareasca, si sa ramana elastic. Si cand vreau sa demontez acel "ceva", folosesc un cutter si tai siliconul. Simplu si eficient.

Si as mai face ceva.
Mie nu-mi plac ornamentele alea din aluminiu. Mi se pare o incropeala. Asa ca, eu as da in crapaturile ramase dupa montarea aripii sau fetei de usa, cu mastic pensulabil, si dupa ce s-ar intari l-as lua usor la smirghel, sa indepartez surplusul. Nu as folosi chit, pt ca sare. Si peste toata treaba, vopsea!
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Teo January 24, 2012, 11:24:42 PM
eu din alt motiv nu mi se par puse la locul lor ornamentele de aluminiu:opresc apa sa se scurga rapid de pe masina si asa se infiltreaza usor usor inauntru...si uite asa apare rugina :(
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: qalas January 25, 2012, 07:46:04 AM
Sa nu folositi silicon ataca otelul si apare rugina. Adezivul recomandat pe forumurile germane este Sikaflex sau Sikabond. Se gaseste si la noi.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: horatiu601 January 25, 2012, 07:56:19 AM
Sa nu folositi silicon ataca otelul si apare rugina. Adezivul recomandat pe forumurile germane este Sikaflex sau Sikabond. Se gaseste si la noi.
din asta am vazut in baumax,ca și salamul inpachetat :)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor January 25, 2012, 03:03:17 PM
Dinulescu, exclus siliconul. Am desfacut zilele trecute la Tavi, o aripa ce a fost lipita cu silicon (caroserie de piese, nu masina lui) Nu vrei sa stii cat de atacata era tabla. pe partea cealalta avea lipit mastic si o parte masticul original din fabrica, nu avea nimic. Aici la silicon, rugina era pe interiorul aripii, deci nu venise de afara.
Spuneai de siliconul pus de neamt, tot ce am gasit pana acum, a fost silicon maro, nelipicios, deci nu cred ca ceea ce ai gasit/avut tu, era originalul (nu am gasit pana acum alb)
Concluzie, exclus silicon, de orice fel, mai ales daca nu este auto, masticul este sfant.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: otty92HD03WPC January 25, 2012, 04:15:10 PM
EU am folosi siliconul acesta de am mai pus la inbinari ,siliconu l-am mloat de la un service auto  (http://thumbnails13.imagebam.com/17157/da4bbb171567201.jpg) (http://www.imagebam.com/image/da4bbb171567201) (http://thumbnails22.imagebam.com/17157/c24eed171567233.jpg) (http://www.imagebam.com/image/c24eed171567233) (http://thumbnails60.imagebam.com/17157/3ac626171567281.jpg) (http://www.imagebam.com/image/3ac626171567281)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: autom January 25, 2012, 04:27:23 PM
Cauciuc butilic pentru geamuri termopan
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: qalas January 25, 2012, 05:40:34 PM
Ar trebui sa evitam notiunile gen "adidas puma". Nu toate materialele ambalate in tub gen tub silicon trebuiesc denumite silicon. De exemplu materialul folosit de Otty nu e silicon.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: dragosdinulescu January 26, 2012, 02:06:23 PM
Mi-ati dat tema de gandire.
Mda, e clar. SILICONUL ACETIC (ala care miroase a otet) e clar ca nu e bun. De ce? Pt ca, in reactia de priza, se produce acid acetic. Otet. Acid...ataca tabla, vopseaua...corect! Cum de nu m-am gandit?
Deci, orice silicon, dar care sa nu fie de tipul acetic.
Eu, la fiarele mele, folosesc un silicon negru, de la Victor Reinz. Nu e acetic, lipeste f bine, dar e si scump. Banuiesc ca mai exista si alte marci similare, dar eu il folosesc pe asta pt ca e la tub, ca pasta de dinti. Pentru lipiri de mare intindere, e clar ca trebuie cautat la tub mare, cum e acela de tip sanitar.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani January 26, 2012, 02:25:48 PM
Ma gandeam daca pentru lipirea aripilor ar fi bun moment expres fix.
Am mai vazut in bricostore un adeziv negru bituminos,tot la tuburi asemanatoare cu siliconul,Body999 se mai dezlipeste ,curata,insa bitumul acela nu cred ca il mai scoate cineva.Variante sunt destule insa la vara ma apuc sa o izolez din nou,voi citi tot topicul pas cu pas si sper sa gasesc adezivul potrivit.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi January 26, 2012, 02:33:36 PM
SIKAFLEX  , mastic la "salam" cel mai bun  ;)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: tonidinsibiu April 20, 2012, 06:09:28 PM
Si eu sunt de parere ca SIKAFLEX este cel mai bun. Folosesc la munca mult Sikaflex in tot felul de aplicatii imposibile si nu da niciodata gres. :)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi April 20, 2012, 06:15:50 PM
zi-ne pe unde il gasim
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: tonidinsibiu April 21, 2012, 05:00:03 PM
Eu il iau direct de la Sika din Brasov... dar de acolo poti lua doar pe firma samd. Dar am vazut si in comert la magazine de bricolaj. Dar nu mai stiu exact la care. Hornbach, Baumax sau Bricostore....
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gabriela October 26, 2012, 09:24:48 AM
Buna ziua,
Sunt in posesia unul trabant 601 S, pe care am invatat sa conduc deci este masina mea de suflet.
Inainte de a conduce eu a fost condusa de tatal meu.
Din pacate, din motive bine intemeiate (2 copii mici) nu am mai reusit sa merg cu ea de peste 5 ani.
De aceea am dus-o la tara, in zona de munte. Din pacate, vremea, zapada, ploile si-au spus cuvintul si caroseria cam lasa de dorit (atat podeaua, tavanul cat si partile laterale). Motorul a mai fost reparat. Acum 5 ani am dat cu grund si am vopsit pe trabi pe dedesubt.Are husa insa.....
Am tot sperat ca o sa ma ajute sotul meu sa o repar insa el are timpul cam limitat. De aceea am o rugaminte la dvs si in acelasi timp o intrebare: exista in Bucuresti vreun service unde as putea totusi sa o fac sa mearga? Cel mai rau sta caroseria in sine, pe interior, atat podeaua cat si plafonul care nu mai are acea protectie.. Exteriorul arata relativ bine avind in vedere zapada, ploile, soarele puternic. Deoarece au trecut peste 5 ani, nici revizia nu o mai are, deci, atunci cind va fi functionala, va trebui si revizia.
In speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc anticicipat. Repet, e masina mea de suflet si mi-as dori sa circul din nou cu ea- daca se poate.
 
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru October 26, 2012, 11:34:41 AM
cam asa arata masina (mi-a trimis poze) Daca intra sa lase un nr de tel unde poate fi contactata de cine crede ca ar putea sa o ajute/indrume.
Dupa ce vad eu plafonul trebuie neaparat inlocuit ... restul nu pare extrem de grav.

(http://thumbnails106.imagebam.com/21708/d4ebeb217074892.jpg) (http://www.imagebam.com/image/d4ebeb217074892) (http://thumbnails105.imagebam.com/21708/c68193217074896.jpg) (http://www.imagebam.com/image/c68193217074896) (http://thumbnails104.imagebam.com/21708/c76528217074904.jpg) (http://www.imagebam.com/image/c76528217074904) (http://thumbnails105.imagebam.com/21708/40ea30217074914.jpg) (http://www.imagebam.com/image/40ea30217074914) (http://thumbnails106.imagebam.com/21708/13e39d217074923.jpg) (http://www.imagebam.com/image/13e39d217074923) (http://thumbnails102.imagebam.com/21708/8de3cd217074932.jpg) (http://www.imagebam.com/image/8de3cd217074932) (http://thumbnails106.imagebam.com/21708/19eeff217074946.jpg) (http://www.imagebam.com/image/19eeff217074946) (http://thumbnails102.imagebam.com/21708/51e6f6217074952.jpg) (http://www.imagebam.com/image/51e6f6217074952) (http://thumbnails102.imagebam.com/21708/2456aa217074956.jpg) (http://www.imagebam.com/image/2456aa217074956) (http://thumbnails106.imagebam.com/21708/0b64f3217074965.jpg) (http://www.imagebam.com/image/0b64f3217074965) (http://thumbnails101.imagebam.com/21708/f33a52217074970.jpg) (http://www.imagebam.com/image/f33a52217074970) (http://thumbnails104.imagebam.com/21708/d9d502217074976.jpg) (http://www.imagebam.com/image/d9d502217074976)

: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor October 26, 2012, 11:50:27 AM
Imi pare bine ca Gabi a reusit in cele din urma sa intre pe forum. Se chinuie de ceva vreme sa-si faca cont si am ajutat-o eu zilele astea.
De masina si problema ei stiam si eu si am indrumat-o sa scrie aici pe forum, poate cineva de prin Bucuresti stie un meserias (tinichigiu, vopsitor) care sa isi de-a interesul sa ai faca treaba buna
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani October 26, 2012, 02:01:19 PM
Nu pare a avea gauri in podea,mai rau este ca probabil cineva s-a rasturnat cu ea si a crapat plafonul cred ca pe acolo intra apa ca la balamuc,si indoit sau rupt rama de deasupra usii.Decat sa investeasca in ea mai bine cauta unul cu caroserie buna si pe asta il tine donator de piese,acum din cate am citit e vorba de valoare sentimentala stiu si eu cum este,dar ii treaba nasoala cu marginea aceea rupta.Oare o poate scoate un tinichigiu?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mortu George October 26, 2012, 02:32:55 PM
M-am uitat și eu cu interes la postul Gabrielei... Din poze reiese, cum a spus și Alex, că a fost răsturnată. Plafon, nu am văzut pe nicăieri nou, iar Voicu are unul dar e îmbibat cu apă la cum arată că-l ține pe afară. La remat ar merge de căutat. Cum e vorba de partea stângă, pot spune că profilele le-am luat eu (tot geamul spate + stâlp) de la Voicu în a-mi face mașina, deci profilele alea vor trebui făcute de un tinichigiu. Sfat... dacă se vrea să iasă bine mașina (spre perfect), va costa o avere tinichigeria. În caz că sunt bani, cei ce mi-au făcut mie mașina mi-au spus așa : „dacă te întreabă cei din club unde ai vopsit mașina, să nu le zici că la noi că nu mai vrem să lucrăm la Trabant...”. :( Deci nu cred că ar accepta. Câți bani ai putea investii în mașină ca să putem da idei? Eu am dat la reparațiile mașinii mele peste 1000 de euro. Cu mai puțini bani se găsesc super mașini aici la vânzare gata recondiționate. Dar valoarea sentimentală nu se discută. De aceea am și făcut-o pe a mea, alta n-aș fi luat chiar dacă ieșeam mai ieftin. Deci, câți bani ești dispusă să dai pe Trabi? Eu pot ajuta cu mecanica când vine vremea, cu cea mai mare plăcere. Succes la recondiționare și orice info e necesar, sunt dispus să stăm de vorbă că tocmai am trecut printr-un proces similar. Eventual, pot trece să văd mașina dacă e în București ca să-mi mai dau cu părerea la ce se poate salva și ce ar trebui schimbat. Succes!
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor October 26, 2012, 02:49:44 PM
masina a dus-o undeva la tara (departe de Bucuresti) din cate mi-a povestit. Daca va vrea sa lase aici un numar de telefon ar fi ok pentru voi cei din Bucuresti ca sa discutati live altfel problema, eventual si cu o masina de fata sa vada ce si cum trebuie sa iasa.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Viorel Balmez October 26, 2012, 03:06:14 PM
Din pacate, nu prea exista acest atelier. Se gasesc totusi tinichigii, care s-ar putea baga la o reconditionare. Problema este ca trebuie sa te implici cu timp si bani. In rest, cu mecanica putem da sfaturi si o mana de ajutor. Primul pas, o platforma si adus acasa in Bucuresti  :dontknow:
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: gabi trabi October 26, 2012, 04:58:58 PM
Cred ca e mai aproape Brasovul decat Bucurestiul de masinuta ....
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani November 01, 2012, 08:05:04 PM
Ce recomandati pentru lipirea aripilor pe caroserie?
SIKAFLEX 221 SAU SIKAFLEX 11FC?
Amandoua sunt cam acelasi lucru,am gasit sikaflex 11fc sub forma de salam la 600g la pretul de 40 lei in leroy merlin dupa soseaua chitilei. ''Sikaflex®-11FC este un adeziv şi sigilant poliuretanic monocomponent flexibil cu
modul de elasticitate ridicat.
Pe cand pe sikaflex 221:Sikaflex®-221 este un adeziv de etansare poliuretanic, monocomponent, multifunctional,de foarte buna calitate si cu foarte buna stabilitate, ce se intareste datorita umiditatii atmosferice si formeaza un elastomer stabil.
A si apropo imi ajung 600g pentru 4 aripi?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mortu George November 02, 2012, 05:51:51 PM
Mie nu mi-au ajuns 2 tuburi (nu mai știu de câte sure de grame/ml era... e poză la topicul meu cu UHV)... Cu 2 tuburi au lipit la tinichigerie (așa cum trebuie... deci dat mai mult) 2 aripi spate și o față de ușă... Sikaflex 221 am luat...
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Gusteru April 22, 2013, 07:03:02 PM
Sa scriu si in acest topic care are multe vizualizari si e pe tema.
Detalii complete despre problama in expo TM 81 DDR (de la pag 33) http://www.traby.ro/forum/index.php/topic,5.480.html (http://www.traby.ro/forum/index.php/topic,5.480.html)

Ce am folosit pt lipire duroplast de sasiu: SIKABOND AT.
(http://thumbnails105.imagebam.com/24948/b7254b249474357.jpg) (http://www.imagebam.com/image/b7254b249474357) (http://thumbnails106.imagebam.com/24948/d89c5f249474364.jpg) (http://www.imagebam.com/image/d89c5f249474364) (http://thumbnails105.imagebam.com/24948/30e8c4249474369.jpg) (http://www.imagebam.com/image/30e8c4249474369)
==================================
Sunt multumit de el - asta e si parerea tinichigiului care a facut lucrarea.S-a intarit insa poti baga unghia in el.A ramas cam 15% moale.
Rezultatul

(http://t.imgbox.com/actMWg6r.jpg) (http://imgbox.com/actMWg6r) (http://t.imgbox.com/acsflUIk.jpg) (http://imgbox.com/acsflUIk) (http://t.imgbox.com/acp0ZOCT.jpg) (http://imgbox.com/acp0ZOCT) (http://t.imgbox.com/abzvOCMO.jpg) (http://imgbox.com/abzvOCMO) (http://t.imgbox.com/aclrRIoa.jpg) (http://imgbox.com/aclrRIoa) (http://t.imgbox.com/ablv9aRq.jpg) (http://imgbox.com/ablv9aRq) (http://t.imgbox.com/aclrHnKA.jpg) (http://imgbox.com/aclrHnKA) (http://t.imgbox.com/abq5R72z.jpg) (http://imgbox.com/abq5R72z) (http://t.imgbox.com/ackWv5fQ.jpg) (http://imgbox.com/ackWv5fQ) (http://t.imgbox.com/acmrhYFE.jpg) (http://imgbox.com/acmrhYFE) (http://t.imgbox.com/adeRdsPA.jpg) (http://imgbox.com/adeRdsPA)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani June 22, 2013, 05:15:22 PM
Unde gasim asa ceva?Se produce si azi si se stie si acum ca a fost produs pentru protectia caroseriilor de trabant si wartburg,ma rog au uitat si barkas dar se subintelege.Nu gasesc daca e distribuit si in Romania,precum sikaflex.
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=de&u=http://www.testberichte.de/p/elaskon-tests/k-60-ml-hohlraumschutzwachs-testbericht.html&prev=/search%3Fq%3Delaskon%2Bn%2B60%2Bml%26rlz%3D1C2AVSX_enRO402RO456%26biw%3D1152%26bih%3D773 (http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=de&u=http://www.testberichte.de/p/elaskon-tests/k-60-ml-hohlraumschutzwachs-testbericht.html&prev=/search%3Fq%3Delaskon%2Bn%2B60%2Bml%26rlz%3D1C2AVSX_enRO402RO456%26biw%3D1152%26bih%3D773)
Total Media News- 2. Prezentare produse Elaskon partea 1 (6)-Segment1(00_18_01-00_27_01).avi (http://www.youtube.com/watch?v=-yHRi5fGUho#ws)
Total Media News 4. Demonstratie produse Elaskon Bucuresti (2)-Segment1(00_09_00-00_17_43).avi (http://www.youtube.com/watch?v=_IlyV5BCfkI#ws)
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mortu George June 22, 2013, 05:23:25 PM
Tare!!!
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani June 22, 2013, 05:25:25 PM
Stiu ca e tare,dar lucrul asta tare ar fi mult mai bun decat uzualul nostru antifon si grund.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mortu George June 22, 2013, 05:48:59 PM
Da, păi n-am zis mai multe că nu știu pe unde să găsim așa ceva... Oricum, e clar că e prost grundul în general... mai tot ce am dat cu grund și a avut parte de un tratament mai sever, s-a ruginit. Nici grundul nu a fost cel mai scump. Cred că voi recurge la spray de zing că din câte am văzut e bunicel. Mai căutăm oricum produsul ăsta. Bine că ai dat de el. De Gabriela ce se mai aude? A trecut un an și nu s-a mai auzit nimic. Mai are mașina? O putem ajuta noi cu ceva?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani June 22, 2013, 09:51:31 PM
Defapt azi am curatat podeaua din interior si am aplicat 2 straturi de email satinat,mai am jumataea exterioara acum dar trebuie sa gasesc un loc bun sa o pot ridica pe o parte,doar stiti damblaua mea cu rugina.Cautand in manualul de exploatare  sa vad daca scrie ceva si de protejarea elementelor din otel am gasit mentionat acest produs ca tratament impotriva apei (deci in timp ruginii),a materialelor antiderapante (sare pe vremea aia) si chiar a actiunilor mecanice a pietrelor care lovesc podeaua si inpusca vopseaua.
Mentionau ei ceva ca poate fi folosit si asupra compartimentului motor,singura conditie ar fi ca alternatorul sa fie acoperit pentru a nu bloca periile.
De aici am tras concluzia ca acest produs dupa uscare ar fi sub forma de plastic in fine sper sa gasim si asta pana la urma.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani July 26, 2013, 12:53:49 PM
De vreo doua zile m-am apucat sa desfac aripile si sa le lipesc cu sika 221,pana acum treaba merge ca unsa pare ok lipitura sper sa fie de viitor,in schimb jegul ala de body 999 era atat de tare incat pana l-am curatat m-au trecut toate spumele si spasmele inclusiv aproape alea epileptice  =)) .
Noroc cu bordmasina si periea de sarma rotativa.
Rezistenta pare destul de mare, aproape ca nici nu ar mai fi fost nevoie de nituri jos pe fanta aripii in fine mai am de lipit o aripa si gata,razele astea de soare sunt ucigatoare plus rapanul care il am pe mine ma omoara.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani July 26, 2013, 03:48:59 PM
Am terminat, a trecut si testul apei mai am o antifonare exterioara pe care o fac saptamana viitoare ca mai am ceva treburi de rezolvat si de schimbat amortizoarele spate,am timp, astea sa fie ultima grija.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: tzitzi_84 July 26, 2013, 04:07:07 PM
Cu sika ai lipit aripile? Da-mi pls un link spre niste poze sa vad cum ai procedat ca azi maine tre sa fac si eu aceeasi treaba !

mersi !

: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani July 26, 2013, 04:38:11 PM
Sincer nu am facut nici o poza,chiar nu imi mai ardea de ele totusi erau bune.
Dupa ce dai jos aripa si o cureti ,inclusiv ramele dupa caroserie si contraaripa aplici sikaflexul sub forma de zig zag,sa aiba suprafata de contact cu duroplastul mai buna,pe contraaripa la fel insa doar pe buza de jos mai exact in zona fantei aripii,o aplici pui suruburi si popnituri si la final de reglaj dupa ce faci testul apei mai captusesti pe interior dar nu cred ca va fi cazul cel putin la mine nu a fost.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: victor July 26, 2013, 07:33:12 PM
Alex, eu nu inteleg de ce nu scrii toate aceste lucruri care le faci la masina ta, la topicul de la Expozitie, unde ai prezentat masina :D
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani March 12, 2014, 03:29:46 PM
Dupa cum spuneam caut un servis serios in care sa imi duc masina, acum ceva timp am zis ca am gasit unul ok in timpuri noi dar se pare ca m -am inselat am tot trecut pe acolo sa mai vad cate o masina vopsita sau tinichigiuita.Concluzia este una dezamagitoare tinichigeria se face cu fibra in bataie de joc iar vopsitoria e si mai jalnica, scursuri, dare, gazari se lucreaza murdar vopsesc propriuzis si scaunele si capitonajul.Aproape au terminat un logan de politie rezultatul e de groaza au vopsit inclusiv radarul montat pe bord.Totusi la polul opus am gasit chiar pe strada mea un servis, pana aici nimic nou insa mi -a atras atentia faptul caci politia de frontiera isi repara si intretin masinile la ei.Ajuns acolo am intrebat daca repara si masini vechi, raspunsul a fost neasteptat "da restauram si masini clasice "m -au invitat in interiorul mai multor compartimente, nu zic de curatenie si aparatura in ultima hala daca ii pot spune asa am gasit o volga m21 complet restaurata nu am cuvinte sa o descriu iar in lucru la tinichigerie mai aveau o dacia 1100, urmatoarea afirmatie m -a uluit si mai tare dacia asta la final trebuie sa arate noua la fel ca si volga, oricum servisul pare rupt din revistele americane de restaurari masini clasice, mi -a aratat cateva poze cu volga proaspat adusa la reconditionat masina se pare ca fusese si lovita, de pret nu am vb pt ca au spus ca mai intai vor sa o vada pentru a putea face unul, cert e ca tinichigeria cel putin aici vreau sa o fac..
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi March 12, 2014, 07:51:19 PM
cand mai treci fa si poze , ca e moka , sa ne minunam si noi
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani March 12, 2014, 08:21:54 PM
Asa m -am gandit si eu,  dar dupa acfac cand merg cu masina, am uitat data trecuta.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: andreiandrei53 March 13, 2014, 09:55:43 AM
deci pana la urma unde este service-ul asta despre care vorbesti?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani March 13, 2014, 06:00:35 PM
Inedit trans auto, chitila, str oxigenului nr 37, ilfov.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: andreiandrei53 June 19, 2014, 12:34:15 PM
Salut Alex,

Ce ai mai facut cu masina? Ai aflat un pret la tinichigerie?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani June 19, 2014, 12:49:16 PM
Nu am fost pt ca nu mai porneste, are pb cu carburatorul ma tot chinui sa prind o zi frumoasa sa ma apuc de ea sa ii pot face itp -ul si sa o duc la servsul ala sa o vada.Cum ajung acolo o sa scriu fac si ceva poze locatiei si interior si exterior eventual daca mai gasesc ceva vechitura o pozez din toate partile.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: andreiandrei53 June 19, 2014, 01:12:27 PM
Ok, raman in continuare interesat de info, deci cand ai noutati, nu te sfii sa scrii. Mersi si spor!
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani July 10, 2014, 08:28:30 PM
Am fost azi sa le arat masina si sa imi faca un pret, s -au uitat la ea si au hotarat doar tinichigeria (800 euro) aveau si acum dacia aia 1100 la fel ca atunci ei au zis ca e alta dar ma indoiesc maxim.800 e doar tablaria fara vopsit fara nimic, ori m-au luat la misto cel mai probabil ori nu gandeau.Am zis si eu ca revin si am plecat calm si impacat cu mine.O sa il caut tot pe nea Nae.Nu am facut poze ca mi-a taiat cheful  am totusi un nr de telefon daca il vreti vi-l dau.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: andreiandrei53 July 14, 2014, 01:58:42 PM
Mda, scump... ce sa zic. Recomanda cineva parca aici pe forum, o firma la republica, in cartierul 23 august. De ce nu incerci si acolo?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani July 14, 2014, 03:23:47 PM
La doua praguri si 5 petece sa ma ierte Dumnezeu dar nici sudate in argon nu cred ca face 800 de euro.Pai si aia tot in jur de 3000 de lei cer plus ca e foarte departe de mine.Nu-s genul ala de om care sa se tiganeasca negociand pentru 10 lei dar nici atati nu dau pentru ca stiu ca nu face.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi January 05, 2015, 07:53:18 PM
de banii aia ,iti iei si aparat de sudat si il faci singur, exact cum vrei , eu daca aveam spatiu ,ma bagam sa reconditionez trabiuri ,asa cum ar fi facut pentru mine ,dar asa .... nu se poate
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani February 04, 2015, 11:37:49 AM
Ca mi -am adus aminte, se vorbea intr -un timp de adezivi ambalati sub forma de salam, pistoale speciale si alte chestii.Eu am sch. parprizul la logan am cumparat un salam si nu aveam pistol.Am taiat dintr -un tub de silicon gol capatul cu 2 -3 cm din tub, am taiat salamul la un cap am pus capatul de tub silicon cu tot cu tevusca aceea a lui, le -am lipit cu banda adeziva de hartie mi -am facut treaba dupa care in am vf lipit tot cu banda adeziva.Cand am avut nevoie alta data am redesfacut banda din varf si am scos dopusorul care se intarise maxim 1 cm, si tot asa cred ca de inca 10 ori lpana l -am terminat intr -un an de zile.Nu de alta dar i -am auzit pe unii ca se chinuiau sa il traga in tub gol de silicon sau il intindeau cu spaclu.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Andrei.P May 06, 2016, 12:39:45 AM
Am si eu o intrebare,eu am mai multe geamuri pentru usi dar cu sinele mancate de rugina,ar fi pacat sa le arunc,si cer ajutorul unui specialist sa-si dea cu parerea. Eu ma gândeam ca D-nul Remi le-ar salva :D
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Mihai wartburgist May 06, 2016, 05:24:23 PM
Nu esti singurul . Multi au aceeasi problema.Oricum trebuie atentie maxima la montarea geamului in noua sina.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani May 06, 2016, 10:21:49 PM
Ale mele erau praf,si aveam doua macarale de oltcit,pot sa zic ca au venit la fix.Alea originale erau atat de praf incat una la demontare s_a rupt la jumate.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Andrei.P May 06, 2016, 10:29:16 PM
La mine nu macaraua este defecta,problema este la sina din metal in care intra geamul,macaralele mele sunt bune
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi May 07, 2016, 12:07:01 AM
Ai amintit de mine (Andrei.P), am vrut  sa fac si sine dalea , dar din cauza altor priorități mai importante au rămas doar în gând , dar nu e de lăsat nici o piesă , balta , toate au importanta lor .
De salvat nu este cazul , doar de făcut altele din tabla nouă.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Andrei.P May 07, 2016, 12:26:23 AM
Exact din tabla noua,dar m-am exprimat eu gresit :),am geamurile alea care stau degeaba prin boxa mea de la bloc.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani May 07, 2016, 02:48:28 PM
Da sina scz de gresala ai dreptate.Sina era coapta si am schimbat cu unele de oltcit.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: alex giani April 02, 2017, 01:29:25 PM
As vrea cateva sfaturi despre un aparat de sudura mig mag, de preferat si compatibil mma, pentru ca nu sudez toata ziua cu mig mag iar la un gard,  poarta sau pe langa casa merge cu electrod.
Din cate am auzit se poate suda mig mag no gas cu ajutorul sarmei tubulare, e drept ceva mai scumpa fata de cea simpla pt care este nevoie de argon, corgon, co2, al carui tub si continut te mai duce la inca jumatate din pretul aparatului.Deci din start renunt la protectie cu gaz caci nu voi deschide acasa tinichigerie auto.
Un alt aspect ar fi legat de grosimea sarmei si materialul din care este facut pentru o sudura pe table de 0,8 -1mm, si nu in ultimul rand un aparat recomandat, ceva la pret decent.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: popeyej April 02, 2017, 01:57:31 PM
Ai amintit de mine (Andrei.P), am vrut  sa fac si sine dalea , dar din cauza altor priorități mai importante au rămas doar în gând , dar nu e de lăsat nici o piesă , balta , toate au importanta lor .
De salvat nu este cazul , doar de făcut altele din tabla nouă.
Si eu as avea nevoie de 2 sine din alea, una a putrezit de tot, mi-a cazut geamul la Veliko Tarnovo. Am inlocuit-o cu una bunicica dar nu cu viitor prea luminos..
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: raresvintea September 26, 2017, 01:41:35 PM
Cum se inlocuiesc corect oalele telescoapelor fata? Ale mele sunt mancate de rugina spre contra aripa. Nu e spatiu prea mare mancat dar imi sta pe creier.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi September 26, 2017, 11:34:55 PM
Un tinichigiu bun știe, dar tu alegi, tu plătești, ori petic și se vede mai urât, ori oala ca piesă de înlocuit, sunt prin Ungaria sau la nemți pe site
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: raresvintea October 20, 2017, 09:20:51 PM
Buna seara, ce cheder este pus intre marginea de tabla si panouri, la baza. Voi ce ati folosit?
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi October 21, 2017, 12:40:12 AM
Dacă te referi la partea de jos a aripilor spate, eu am găsit prin dedeman, un burete în formă de u , cu mijlocul de vro 2-3 mm, galben, îl pui pe ăla, apoi silicon peste, sau și în interiorul buretelui, și ai rezolvat. Cum era din fabrică, nu cred că mai găsim
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Kiusro October 24, 2017, 12:15:24 PM
Salutare tuturor, a reparat cineva panoul exterior? Vreau sa stiu daca un panou lateral se poate repara cu chit de fibra de sticla si sa nu crape cand il montez la loc sau exista alta varianta cu aderenta mai buna. Multumesc.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: raresvintea October 24, 2017, 12:52:39 PM
Eu pe spate am lipit unul cu fibra de sticla si tine, ca sa nu fac urat pe fata. Dar sincer cred ca e mai simplu unul sh sau nou
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: vidicanpetru October 24, 2017, 06:12:06 PM
Dacă vreți neapărat să-l reparați,cred că ar trebui consolidat cu o platbandă pe interior(nituită) și apoi aplicat chitul cu fibră. Ar trebui să reziste la vibrații.
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: remi October 24, 2017, 09:15:52 PM
Dacă aripa este scăpată, este mai ieftin și mai bine una sh
: Re: Reconditionare, restaurare si tot ce intra in a aduce o masina in stadiul de NOU
: Kiusro October 26, 2017, 04:02:50 PM
Multumesc tuturor pentru sugestii :) cand o sa ajung la aripa cu pricina o sa analizez cat este de grav si vad atunci.

Un lucru este sigur, parbrizul este fisurat si trebuie inlocuit :(