Autor Subiect: Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine.  (Citit de 4459 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine. Care sunt principalele MODIFICĂRI


Noul format de permis european de conducere va intra în vigoare în statele UE începând de sâmbătă, 19 ianuarie, iar toate noile documente începând de la această dată vor trebuie să respecte forma standard a unui card de credit din plastic, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene.

 Noul permis european va înlocui treptat cele peste 100 de modele diferite din hârtie şi plastic, utilizate în prezent de mai mult de 300 de milioane de şoferi în întreaga UE. Această acţiune face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri (cea de-a treia Directivă UE privind permisele de conducere) care intră în vigoare şi care sunt concepute pentru a ameliora libera circulaţie, a combate frauda şi a îmbunătăţi siguranţa rutieră pe întreg teritoriul UE, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

"Poliţia rutieră din Europa trebuie să recunoască în prezent peste 100 de tipuri diferite de permise de conducere din hârtie şi plastic. Fotografiile de identitate pot fi depăşite, categoriile pentru care conducătorul auto are permis pot fi neclare, iar documentul poate fi uşor de falsificat. Permisele de conducere contrafăcute reprezintă o invitaţie la crimă, motiv pentru care avem nevoie de permise care sunt uşor de citit, uşor de înţeles şi foarte greu de falsificat", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, responsabil pentru domeniul transporturilor.

Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere a fost adoptată de statele membre şi de Parlamentul European în 2006. Aceasta a trebuit să fie transpusă de statele membre până la 19 ianuarie 2011 şi devine pe deplin aplicabilă la 19 ianuarie 2013.

Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033. Permisul european de conducere poate fi adaptat astfel încât să includă simboluri naţionale, decizia aparţinând fiecărui stat membru.

Noul permis de conducere include o serie de elemente de securitate menite să îl facă inviolabil şi să descurajeze falsificarea acestuia.

În plus, această măsură este însoţită de crearea unui sistem de schimb de date electronice la nivel european, pentru a facilita schimbul de informaţii între administraţiile naţionale. Procesul de gestionare a permiselor de conducere pentru persoanele care îşi schimbă reşedinţa în alt stat membru va fi astfel simplificat.

De asemenea, aceasta va contribui în mod semnificativ la descurajarea "turismului pentru obţinerea permisului de conducere" şi a fraudei, de exemplu prin punerea în aplicare a noii interdicţii, mai stricte, conform căreia un stat membru nu eliberează permisul unei persoane al cărei permis a fost deja retras, suspendat sau restricţionat de un alt stat membru.

Conform noilor norme, permisele de conducere trebuie reînnoite, pentru conducătorii de automobile şi motociclete, o dată la 10-15 ani, în funcţie de statele membre. Conducătorii de autobuze şi de camioane trebuie să-şi reînnoiască permisul din cinci în cinci ani şi să efectueze un control medical pentru reînnoirea acestuia.

Este vorba despre o reînnoire administrativă care nu necesită nicio testare suplimentară. Astfel, se asigură că informaţiile, fotografiile, etc. înscrise pe permise sunt actualizate, elementele de securitate ale cardurilor pot fi actualizate periodic pentru a ţine seama de noile tehnologii, iar statele membre au în permanenţă informaţii actualizate referitoare la permisele aflate în circulaţie.

Alte măsuri legate de introducerea permisului european de conducere vizează o limită de vârstă mai ridicată pentru accesul direct (în urma testării teoretice şi practice) la permisele pentru motocicletele cele mai puternice, şi anume 24 de ani în loc de 21 de ani cât este în prezent. Noul regim impune şi acumularea unei experienţe de minimum patru ani (în loc de doi) de conducere a unor motocicletele mai puţin puternice înainte de obţinerea permisului de conducere pentru motocicletele cele mai puternice.

De asemenea, mopedurile constituie o nouă categorie de vehicule, iar candidaţii la obţinerea permisului de conducere a acestora vor trebui de acum înainte să susţină un test teoretic. Statele membre pot introduce şi teste de aptitudini şi de comportament şi examene medicale. UE stabileşte şi o vârstă minimă recomandată de 16 ani, vârstă de la care permisele pentru mopede sunt recunoscute reciproc de către toate statele membre (statele membre pot coborî acest nivel la 14 ani pe teritoriul naţional). Este pentru prima dată când UE introduce cerinţe minime pentru mopeduri.

Se introduce şi un set de reguli minime pentru examinatori în ceea ce priveşte calificarea iniţială şi formarea continuă.

Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere a fost adoptată de statele membre şi de Parlamentul European în 2006. Aceasta a trebuit să fie transpusă de statele membre până la 19 ianuarie 2011 şi devine pe deplin aplicabilă la 19 ianuarie 2013.
______________________________________-
sursa Mediafax.ro

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine.
« Răspuns #1 : Ianuarie 18, 2013, 07:33:15 pm »
Am reusit sa il schimb acum o saptamana,chin si jale am pierdut toata ziua si am reusit sa depun actele cu 10 min inainte de terminarea programului de lucru,ajuns acolo dimineata de la ora 8.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline GOTA

  • GOTONEL
  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 397
  • TRAIASCA TRABY
Re: Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine.
« Răspuns #2 : Februarie 17, 2013, 04:23:41 pm »
  O aparut cumva noul cod rutier pe piata?Ma refer la carte. :icon_study:
       :argue:    :icon_king:
0747065082

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
 Modificarile noului Cod Rutier: adio carnet daca nu-ti platesti amenda si adio masini inmatriculate in Bulgaria

Nici nu s-a uscat bine tusul pe recentul Cod Rutier intrat in vigoare la inceputul acestui an, ca pe soferi ii asteapta noi schimbari care le vor scoate peri albi. De data aceasta este vorba de o Ordonanta de Urgenta care ii va lasa pietoni pe toti conducatorii auto care nu isi platesc amenzile rutiere in cel mult 90 de zile.



Mai mult, autoturismele cu numere straine nu mai pot circula pe drumurile publice din Romania pe o perioada mai mare de 30 de zile. Modificarile au fost in dezbatere publica pana pe 4 martie, iar acum sunt trimise in Parlament.

Atentie soferi! Daca ati fost cumva sanctionat de Politia Rutiera si nu ati platit inca amenda ar fi bine sa o faceti. Cand noile modificari ale Codului Rutier vor intra in vigoare veti ramane fara carnet daca sunteti opriti in trafic si se constata ca aveti procese verbale neachitate mai vechi de 3 luni de zile.

Cum va functiona suspendarea permisului?

Dupa ce ati fost amendati pentru incalcarea legii, aveti la dispozitie 90 de zile sa platiti amenda. Apoi, trebuie sa faceti dovada achitarii acestei amenzi, deoarece primariile si sediile de politie rutiera nu sunt interconectate, iar cei din urma nu au de unde sa stie ca amenda a fost platita.

Astfel, o copie a chitantei trebuie trimisa prin posta, fax sau e-mail la unitatea de politie din care face parte politistul care v-a amendat. Daca cumva nu ati achitat-o in acest timp si sunteti prinsi, va veti pierde carnetul.

Adio masini inmatriculate in Bulgaria

Nici soferii care conduc masini cu numere straine nu scapa de noile prevederi. Potrivit alineatului 6, alineatul 4 al articolului 82 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state".

Cu alte cuvinte daca sunteti proprietar al unei masini cu numere straine, dar aveti domiciliul in Romania si nu ati inscris-o la noi, veti fi sanctionat dupa o luna.
______________________
sursa 4tuning.ro




Offline titus_ah

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 193
Cu tot respectul MA PISH pe ei! M-am saturat de balivernele lor! Atunci cand o sa isi faca o baza de date comuna in care sa poata vedea fiecare ce plati au primit, atunci inteleg sa bage o astfel de lege dar acum este o bataie de joc! :BangHead: Am 3 amenzi platite de peste 2 ani si la ei figurez ca fiind restant. Ce trebuie sa fac, sa ma plimb cu dovezile dupa mine ca sa i le arat lui Garcea?! :violent1:  :protest:
Numai prostii stiu astia sa debiteze pe gura (si in scris).  :violent5:
Mandru posesor de Trabant 601 Deluxe din 06-1988, mostenit de la bunicu'. :-D
http://www.traby.ro/forum/index.php/topic,4116.0.html
http://www.traby.ro/forum/index.php/topic,4111.0.html
B-71TUS   -    0722.683.173
"You know all those things you've always wanted to do...? You should go do them."

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
ideea nu e rea, insa e prost pusa in practica. Nu tu baga nationala, nu tu actualizare rapida, nu prea ai cum sa ai cerinte de la sofer daca tu nu te conformezi sa fie totul pus la punct.
Stiu cum e cu amenda, a patit un apropiat, si a ajuns pana la executare lipita pe usa pentru 90 lei, blocare card etc. Pana la data "lipiturii pe usa" habar nu avea ca astia is pe urma lui,(era deschis si un proces de executare) desi amenda a fost platita a2a zi dupa ce a primit-o

Offline Chirvase Dragos

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 965
Dar nu se pot plati amenzile si direct la politie? Eu am patit mai demult, dupa ce mi-au ridicat masina, am primit si ameda pe care am platit-o la politie (Udriste). Ma gandesc ca asa vad si ei daca esti restant sau nu. :dontknow:

Offline Bong

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 479
    • http://low-society.com/
Cu tot respectul MA PISH pe ei! M-am saturat de balivernele lor! Atunci cand o sa isi faca o baza de date comuna in care sa poata vedea fiecare ce plati au primit, atunci inteleg sa bage o astfel de lege dar acum este o bataie de joc! :BangHead: Am 3 amenzi platite de peste 2 ani si la ei figurez ca fiind restant. Ce trebuie sa fac, sa ma plimb cu dovezile dupa mine ca sa i le arat lui Garcea?! :violent1:  :protest:
Numai prostii stiu astia sa debiteze pe gura (si in scris).  :violent5:

ai putea să te duci la circa financiară de care aparții cu dovada plății, și dispare. Eu am aflat asta într-o seară când eram prin oraș cu o fată foarte frumoasă, și când să scot bani de la bancomat...conturi blocate etc....noroc că mi-a plătit ea tot :)) inclusiv mi-a dat bani de țigări când am plecat acasă...să am ce să fumez următoarea zi, după care am aflat că așa e legea, și m-am dus la administrația financiară de care aparțineam la momentul respectiv (Pitești) cu dovezile plății amenzilor (pe care le plătisem prin București) , și mi-au dat înapoi banii pe ce plătisem și au păstrat banii pe ce nu plătisem, și au oprit următrirea. simplu, numai că...necunoașterea legii, poate durea la fel de tare ca alt fenomen ce macină populația...

succes cu noua ordonanță de urgență, băieți și fete, căci o să avem nevoie !
If you gotta go down...GO LOUD!
GO STRONG!
GO PROUD!
GO ON!
GO HARD OR GO HOME!

Offline nello

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 190
Eu,ori sunt batut in cap, ori ceva imi scapå-cum sa-ti ia carnetul,frate,daca nu platesti amenzile-ce baza legala are hotararea asta?De acord sa-ti blocheze conturile sa puna sechestru pe bunuri etc,etc dar sa-ti ia carnetul....nu cred ca e legal si se poate ataca in innstnta treaba asta
iar cu a doua decizie luata in disperare de cauza ,cea a masinilor cu numere de inmatriculare straine iar e descutabila treaba. Concret: eu am 2-3 masini in romania cu numere suedeze -toate pe numele meu. In mai vin la intalnirea trabantistilor de la Sighisoara si Garcea ma opreste.ok .nimic special,ma baga intr-o baza de date (cred) plec inapoi in suedia si in iulie sau august daca revin in Romania si ma opreste(si 100% co o sa o faca) Garcea cum ii demontrez ca eu de fapt nu am folosit masina
astia-s nebuni,sau disperati mai bine-zis practic ma obliga sa fac gesturi la limita legalitatii -trec toate masinile pe numele lui nevasta-mea si fac imputernicire si carte verde si bye-bye Jerry

Offline pater rafail

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 2 388
  • 0760 601 838
 las-o, frate, pe asta cu dovada platii! exact aceesi chestie am patit-o si eu, cu amenda administrativa din vara, pe care o functionara a avut binecuvantata inspiratie divina sa mi-o xerocopieze! am primit somatia acasa, nu chiar lipita pe usa, dar in cutie; bafta mea e ca pastrasem copia chitantei si am mers la circa financiara sa le-o arat. nu au fost probleme, evident, dar aici e vorba de ideea in sine: daca te pot fraieri si sa-ti ia banii si a doua oara, nu se dau in laturi s-o faca! dar , pe de alta parte, pretind corectitudine si respectarea legii din partea contribuabililor! mama lor de jnapani!!! mi-a zis functionarul ala ca eram foarte bun de plata, fara nici o chestie! si uite cum se duce increderea in statul roman de drept (my ass!)!

Offline Mortu George

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 2 072
  • B-09-UHV
Eu primisem o amendă de viteză (62 km/h pe tronson de 50) că am forțat un semafor pe galben și a trebuit să accelerez... Am mers de n ori la circa financiară cu dovada plății la CEC și răspunsul lor era „nu a ajuns amenda la noi în sistem, veniți peste o lună”... când a ajuns, bineînțeles că eram acolo pentru altceva și mi-au zis că am o amendă și să plătesc repede dacă am card ca să putem face actele la motocicletă... mai că o plăteam la cum inducea aia de la ghișeu panică... am lăsat toată treaba de-o parte și am rezolvat cu amenda. Era aia veche deja de 6-9 luni de zile. Am căutat chitanța pe acasă, m-am dus la circă (la cu totul alt ghișeu, coadă, funcționar public de rahat) și am rezolvat cu amenda ca să pot continua cu motocicleta...  :thefinger: România!
Posesor Trabant 601 S (de_luxe) 03.1988 dobândit din familie și "crescut" în el...
Telefon: 0722512217
http://www.traby.ro/forum/index.php/topic,1283.0.html

Offline Bong

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 479
    • http://low-society.com/
Nello, sunt nevoiți să facă asta, pentru că sunt mulți oameni în RO cu zeci de amenzi neplătite, pentru că atâta timp cât nu ai nimic pe numele tău, nu au ce să-ți facă, așa că românașii nu plătesc. numai 35% din amenzile date se încasează...restul de 65% le bagă la colecție, în consecință s-a mers pe ideea să pună biciul pe vite să se miște. Mie până mi-au găsit contul (deschis cu datele mele, dar pe altă adresă etc...) a durat aproape 2 ani jumate, timp în care s-a plictisit maică-mea câte somații și „executări silite” i-au venit în cutia poștală pe numele meu. Dacă nu-l aveam nici pe ăla stăteam liniștit până la adânci bătrâneți...sau până puneam ceva pe numele meu.

Românu merge pe ideea : a...păi eu am 1200 de lei salariul . am primit o amendă de 1000 de lei. păi eu din ce s-o plătesc? așa că nu o plătește. Normal mi s-ar părea, când știi că n-ai bani să-ți acoperi greșelile să stai cuminte, nu să mergi cu rapandula de Bulgaria cu 120 prin localitate după care să te plângi că n-ai bani de amendă.

Cât despre „promptitudinea” autorităților, ăsta e sistemul de căcat în care suntem, dar cât timp suntem corecți și suportăm puțin, se rezolvă toate. Maică-mea are o vorbă: cui nu-i convine să se care. Ai o lume întreagă în față, nu te ține nimeni în Rromânia.
If you gotta go down...GO LOUD!
GO STRONG!
GO PROUD!
GO ON!
GO HARD OR GO HOME!

Offline nello

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 190
Mda corect, Rromania:)) Daca tot vor sa ia masuri mai aspre impotriva celor care nu platesc amenzile,cand -lai prins pe cel cu restante ia-i jos numerele de inmatriculare ,frate,dar nu poti sa-i iei carnetul
Si acuma pe bune...in capul meu asta gol nu exista ideea de primi o amenda si sa nu o platesc ,pe bune...NU dau mita la garcea si imi platesc amenzile imediat ce le primesc ,indiferent de tara in care o comit sau  genul de amenda
Sa vezi faza tare in germania .In Berlin ,langa ZOO care e in mijlocul orasului parcarea pe 3 ore (daca-mi aduc bine aminte) costa 5 euro .Daca nu ai tichet de parcare primesti o amenda de 3(trei)euro pe toata ziua ,deci la un simplu calcul iesi mult mai bine daca nu platesti,dar crezi ca era vreunul fara bilet de parcare?DECI? Mai avem de muncit vreo 20 de ani la MENTALITATE Pacat ,zic eu
sorry,no offence`!

Offline Gusteru

  • TRABANT 1.1 / 1990
  • Administrator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 7 348
  • TM 90 DDR by IFA mobile DDR
    • Trabant Club Romania
Re: Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine.
« Răspuns #13 : Aprilie 04, 2013, 10:34:06 am »
pt Gota si restul: AICI --> http://www.traieste-sanatos.org/2013/01/codul-rutier-2013-pdf.html  varianta PDF a acestui cod. Dati click pe prima pag.si se face mare.Puteti sa il faceti si ecran mare prin al 2-lea click pe imagine.
=== ADMINISTRATOR SITE ===
TEL +(4) 0740 485 474 (ORANGE)
Email   george.gusteritan @ gmail.com
YM       TrabyRo (DOAR pt mess)
SKYPE  gusteritan.george
FaceBook www.facebook.com/gusteritan

Offline GOTA

  • GOTONEL
  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 397
  • TRAIASCA TRABY
Re: Atenţie, şoferi! NOUL COD RUTIER intră în vigoare începând de mâine.
« Răspuns #14 : Aprilie 05, 2013, 07:11:03 am »
         :wave:    :icon_salut:
Multumesc
          :icon_salut:
0747065082