Autor Subiect: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013  (Citit de 230116 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #30 : Iunie 16, 2011, 08:05:39 pm »
Vai de mama noastra,asta  e primul lucru care imi vine in minte,ghinion mare pe capul nostru ca ne-am nascut romani.Din ce am citit tot ca ei ramane si chiar daca risca sanctiuni tot sfideaza UE ,astia sunt stat in stat.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline knx

  • Trabantist Junior
  • **
  • Mesaje postate: 64
    • www.clublada.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #31 : Iunie 17, 2011, 02:23:05 pm »
s-a votat varianta finala a legii din pacate

http://www.money.ro/taxa-auto-forma-fin ... 00366.html

Din 2007 până în prezent au fost taxate doar maşinile care erau înmatriculate pentru prima dată în România. După ce noua lege va fi intrat în vigoare vor fi taxate toate maşinile pentru care nu s-a plătit taxă de primă înmatriculare sau taxă de poluare. Dar numai în cazul în care maşina îşi schimbă proprietarul.

“Obligaţia de plată a taxei  intervine cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate”, spune proiectul.

Mai precis, noul proprietar, fie că o cumpără, fie că primeşte maşina cadou, fie că o moşteneşte va fi obligat să plătească taxa de poluare, care depăşeşte 1.000 de euro în majoritatea cazurilor maşinilor mai vechi de cinci ani
Măsura din noua lege afectează astfel în jur de 3,2 milioane de proprietari, care, cel mai probabil, îşi vor mai putea vinde greu spre deloc maşina...

"Dând eficienţă deplină principiului «poluatorul plăteşte», taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va fi plătită, o singurd dată, de către toţi cei care achiziţionează autovehicule şi le înmatriculează şi de către cei care au achiziţionat, dar pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autovehicule sau taxa pe poluare. Propunem introducerea unei metode de calcul care să permită taxarea corectă şi reală a poluatorilor, bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia, ajungându-se astfel la reducerea taxei cu circa 30% faţă de situaţia actuală", se arată în proiect.

Taxa nu va fi aplicată autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap şi autovehiculelor de poliţie, jandarmerie, pompieri, ambulanţă, autovehiculelor a căror caroserie sau al căror şasiu a fost înlocuită/înlocuit, cu condiţia ca acestea să fi fost anterior înmatriculate în ţară, precum şi autovehiculelor speciale a căror deplasare pe drumurile publice este în general limitată numai la şi de la locul de muncă, ale căror motoare respectă normele privind poluarea chimică aplicabile maşinilor mobile nerutiere.

Pentru persoanele cu handicap, excepţia de la plata taxei auto se aplică numai pentru achiziţionarea unui singur autovehicul în decurs de cinci ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea acestei persoane.

Taxa nu se plăteşte nici atunci când autovehiculele sunt încadrate în categoria vehiculelor istorice, sunt acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, sunt confiscate şi acordate cu titlu gratuit sau sunt destinate competiţiilor sportive.

Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate funcţiona în regim automat nu intră în categoria celor exceptate de la plata taxei.

În cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevăzute cu filtru de particule, fapt confirmat de Registrul Auto Român, cuantumul taxei se reduce cu 25%.

"Modalitatea de calcul a taxei provenite de la autovehicule este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Ea va fi calculată în mod identic, indiferent că daca va fi achitată la momentul primei înmatriculări în România (fără distincţie între un autovehicul produs în ţară sau străinătate ori dacă este nou sau vechi) sau la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor care se înstrăinează după data intrării în vigoare a prezentei legi şi pentru care nu s-a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule", se arată în document.

Taxa va fi calculată în funcţie de tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luându-se în considerare şi deprecierea autoturismului. Astfel, pentru condiţii identice, taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va avea acelaşi cuantum, indiferent că este vorba de un autovehicul second-hand, care este înmatriculat pentru prima dată în România, sau un autovehicul second-hand înmatriculat deja şi pentru care se transcrie dreptul de proprietate, dar pentru care nu a fost achitată taxa specială sau taxa pe poluare.

"Actul normativ îşi propune, prin taxarea corectă a gradului de poluare, să descurajeze folosirea autovehiculelor vechi care influenţează în mod negativ evoluţia factorilor de mediu şi totodată să încurajeze folosirea surselor mobile «prietenoase» cu mediul. Acest demers ţine cont şi de funcţionarea în România a unei pieţe auto competitive, în plină expansiune, creşterea continuă şi constantă a numărului de autovehicule puse în circulaţie şi, nu în ultimul rînd, de existenţa unui parc auto îmbătrânit fizic şi moral, generator de poluare şi cu efect de producere a accidentelor rutiere cu consecinţe dintre cele mai grave", se susţine în proiect.

Modificările sunt argumentate prin faptul că utilizarea autovehiculelor poluante are un impact negativ asupra mediului, manifestat însă inclusiv prin poluarea fonică supranormativă care provoacă "agravarea bolilor psihice", precum şi prin "ocuparea unor suprafeţe semnificative de terenuri din intravilan pentru parcări, de regulă din contul spaţiilor verzi insuficiente şi a trotuarelor".

Urgenţa emiterii actului normativ este explicată în document prin nevoia elimininării şi reducerii nivelului de afectare a mediului produsă de la cel mai important şi agresiv factor de poluare cu emisii cu efect de seră, şi anume "sursa mobilă", dar şi prin evitarea unor sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Documentul stabileşte că obligaţia de plată a taxei intervine cu ocazia înmatriculării autovehicul în România, la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri, precum şi la reintroducerea în parcul auto a unui autovehicul în cazul în care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietaruluivaloarea reziduală a taxei."


Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #32 : Iunie 17, 2011, 02:29:17 pm »
"suuuper "   :violent5:  :violent5:   :protest:  :boxing:

Offline Viorel Balmez

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 4 393
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #33 : Iunie 17, 2011, 02:52:27 pm »
O sa se blocheze piata sub anul 2007 :dontknow:

Offline knx

  • Trabantist Junior
  • **
  • Mesaje postate: 64
    • www.clublada.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #34 : Iunie 17, 2011, 08:33:28 pm »
Update: noua taxa auto intra in vigoare din 1 iulie Sursal auto.rol.ro http://auto.rol.ro/Auto/Taxa-auto-va-intra-in-vigoare-de-la-1-iulie.-VEZI-aici-noile-prevederi.htm

Offline Viorel Balmez

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 4 393
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #35 : Iunie 17, 2011, 11:07:58 pm »
Sunt grabiti baietii! :'(

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #36 : Iunie 17, 2011, 11:10:22 pm »
parca era vorba sa aprobe legea dupa "voievozare" dar se pare ca nu sunt fonduri pentru "actiune" si na... au aprobat mai repede.

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #37 : Iunie 17, 2011, 11:46:53 pm »
Problema e ca mostenind masina am sa o pun rau ca e pe numele tatalui si la cate probleme am pe cap defapt avem ma refer la familie,chestia asta ar fi ultima grija .Intrebarea mea este cat timp as mai avea sa o trec pe numele meu si cat m-ar duce toata tarasenia ma refer la acte exclus taxa poate ar mai fi timp,numai ca acum din pacate sunt alte prioritati pe moment.In alta ordine de idei gunoaiele astea de parlamentari in timp ce se plimba in x5 imi suprima mie nevoia de a ma deplasa.In caz ca peste ani de zile voi fi nevoit sa o trec pe numele meu imi voi face un imprumut in banca si o voi reinmatricula asta im memoria tatalui meu si a trabantului sau aducand-le pe aceasta cale un tribut si demonstrand ca sunt din nou pregatit sa ii poluez toxic si fonic pe viitorii alesi care vor fi complici cu cei de acum .Pacat prin aceasta lege practic nu iti mai poti cumpara nici macar o masina la un pret modic,eu privesc lucrul asta ca pe un genocid.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #38 : Iunie 17, 2011, 11:53:39 pm »
Alex, mai ai ceva timp, pana pe 1 iulie. Daca te misti repede, intr-o saptamana ai rezolva. Toata tarasenia te-ar duce undeva la 300 lei, aproximativ.

Offline pater rafail

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 2 388
  • 0760 601 838
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #39 : Iunie 18, 2011, 12:04:02 am »
   asta trebuie s-o fac si eu, ca am ramas numai inscris la circa financiara, insa autentificarea nu am mai apucat s-o fac... si tot ca la alex, mereu sunt alte prioritati; dar acuma TREBUIE s-o fac p-asta prioritate, ca n-o sa pot circula la infinit cu talonul asta, pe care fostul propietar s-a incapatanat sa scrie (cu pix!!) instrainat catre x la data de y!!!  >:(
p.s. vezi la barkasisti ca parca scria unu' cum si cat a dat; la bucuresti se rezolva intr-o zi, maxim doua, insa le ai ocupate cam la maxim!  ;) intr-o zi faci contractu' vanzare-cumparare, fiscalul si rar-ul (cu programare dinainte), iar in urmatoarea te trezesti devreme, la 7 esti acolo, in pipera si in doua ore ai actele!

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #40 : Iunie 18, 2011, 12:08:12 am »
Ai de capul meu daca as avea 300 de lei m-as insura ,sti vorba aia.In fine asta e om vedea ce ne mai rezerva viitorul asta insa oricum ar fi eu trabantul in veci nu il las .Cine stie ce o mai fi peste 10 ,20 de ani.Si de o fi la fel un credit de 1000 euro si asta e pentru ca se pare ca noi romanii suntem obisnuiti cu imprumutul la banci cu sume mult mai mari.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #41 : Iunie 18, 2011, 12:14:00 am »
eu sunt de parere ca, cei care mai veti masinile pe numele altora, sa faceti acum pasul si sa va treceti pe numele vostru. Nu se stie in viitor ce va veni. Se aud voci ca aceasta taxa va cadea, dar stie cineva sigur? NU! Deci, mergeti si puneti-va in regula cu actele, sa moara masina la voi, nu la altu' sau la stat (rabla).
Eu unul as prefera sa fac o gaura in buget si sa imprumut 300 lei acum, decat sa ma lipsesc mai tarziuu de traby.Parerea mea...

Offline knx

  • Trabantist Junior
  • **
  • Mesaje postate: 64
    • www.clublada.ro
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #42 : Iunie 18, 2011, 04:39:45 am »
Deci iata ceva calcule preluate de pe classiccar:

Pentru autovehicule  Noneuro, Euro1 si Euro2 se calculeaza astfel:

Suma de plata = C x D x (100 - E ) /100

unde:

C = cilindreea
D = taxa specifica, coloana 3, anexa 2 ( Noneuro = 9; Euro2 =2; Euro1 = 4)
E = cota de reducere, coloana 2, anexa 4 (auto peste 14 ani = 90)

Sa vedem acuma in mod concret!

- Pentru Dacia 1300, Renault 15, Vw 1300, Aro 10 si tot ce este 1300 cmc:

Suma = 1300 x 9 x ( 100-90) /100 = 1170 Euro

- Pentru Lastun:

Suma = 500 x 9 x (100-90) /100 = 450 Euro

- Pentru Lada 1500:

Suma = 1500 x 9 x (100-90) /100 = 1350 Euro

- Pentru Aro 24 Motor BV:

Suma = 3100 x 9 x (100-90) /100 = 2790 Euro

- Pentru Aro 24 motor L25, TV L25, Gaz 69:

Suma = 2500 x 9 x (100-90) /100 = 2250 Euro

-Pentru Trabant 601, Fiat 600:

Suma = 600 x 9 x (100-90) /100 = 540 Euro

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #43 : Iunie 18, 2011, 07:39:08 am »
Ce sa zic e mare dar in acelasi timp nu este o fuma inimaginabila.Acum ce as putea spune de cazut nu cred ca va cadea ,odata masurile luate ,luate raman nu se mai revine,daca acestea mai si produc sume importante bani.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline Viorel Balmez

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 4 393
Re: Noua taxa de prima inmatriculare, varianta 2011 - 2013
« Răspuns #44 : Iunie 18, 2011, 07:42:22 am »
Problema e ca mostenind masina am sa o pun rau ca e pe numele tatalui si la cate probleme am pe cap defapt avem ma refer la familie,chestia asta ar fi ultima grija .Intrebarea mea este cat timp as mai avea sa o trec pe numele meu si cat m-ar duce toata tarasenia ma refer la acte exclus taxa poate ar mai fi timp,numai ca acum din pacate sunt alte prioritati pe moment.
Stai linistit. Pe viitor, o treci la masini de epoca si nu mai se plateste nimic. Noi sa le tinem pana in 2020 ;)