Autor Subiect: B 206 DDR  (Citit de 21038 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Andrei.P

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 848
Re: B 206 DDR
« Răspuns #75 : Octombrie 11, 2022, 08:33:03 am »
Ehee,sa ai spor !
Vad ca mana ai,deci il vei incheia cu brio !!
Felicitări  !!!
Succesul se ascunde in ambitia de a nu renunta!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #76 : Mai 02, 2023, 11:35:25 pm »
Desi nu am mai zis nimic pe aici de 7 luni, asta nu inseamna ca am stat degeaba.

        Sa incepem de unde am ramas, octombrie 2022... in perioada respectiva nu am mai facut mare lucru la masina, cred ca m-am mai dus la tara inca doua weekenduri iar apoi am inchis casa. (La mine nu locuieste nimeni la tara, iar casa sta inchisa din toamna pana in primavara. In afara de asta unele sobe au probleme si casa nu se poate incalzi cum trebuie). Asa ca, presat de vreme si oarecum demoralizat de situatia generala in care se prezenta masina, doar am pregatit cateva piese pentru a le suda si am comandat cateva elemente de caroserie. Acestea sunt: Podea de portbagaj, elemente de reparatie pentru oalele rotilor dr-spate, dr-fata si elemente de reparatie pentru prinderile de la bara fata.




      Din pacate vad ca nu gasesc poze cu elementele de caroserie pe care le-am cumparat de pe ''Trabant Service''. Inafara de cele mentionate mai sus mai am o pereche de praguri, cap de sasiu, contra-praguri si multa tabla de 1mm  :D .

       Pe langa pregatirea zonelor care trebuie reparate pe partea stanga, am dat jos aripa dreapta-spate unde am avut multe surprize neplacute. Oala rotii dr-spate era mancata destul de rau si a fost peticita cu tabla si nituri, peste care s-a dat cu antifon. Iar marginea portbagajului pe partea aia, tot asa, plin de table cu nituri si rugina. Capul din spate al pragului dr-spate este si el afectat.




        Cam asa am lasat masina peste iarna. Desi am avut parte de o perioada dificila si foarte stresanta in intervalul noiembrie-aprilie, nu a trecut zi in care sa nu ma gandesc la Trabantul meu, la ce trebuie sa fac si cum trebuie sa fac. Din fericire, treburile s-au asezat treptat in ultima luna - la munca si la facultate este mai bine si am reusit sa ma mut singur, in Bucuresti, scapand de o naveta zilnica de 2 ore dus, 2 ore intors care imi strica tot cheful de orice. Iar, profitand de cateva zile libere pe care le-am avut de la munca inainte de Paste, am revenit la masina cu mintea reimprospatata si mai multa rabdare. Am mai facut rost si de cateva unelte...



        Un ceas comparator ''de epoca'' si o bormasina Electroprecizia din 1954, caruia i-am gresat rulmentii, izolat firele din interior, schimbat cablul si carbunii. Initial nu credeam ca o sa fac mare lucru cu ea... dar, fiindca este foarte grea si are un motor puternic care se incalzeste greu, cu niste freze de 6 sau 8mm este perfecta pentru gaurit punctele de sudura. Pe langa astea am mai luat un set de freze de 8mm pentru puncte de sudura, un set de dalti si dornuri pentru tinichigerie, casti pentru protectie auduitiva, o placa/saltea cu roti pentru taratul pe sub masina si o lanterna/lampa care se prinde pe cap.
        Am avut 3 zile la dispozitie inainte de Paste pentru a lucra la masina. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa-i dau aripa dr-fata jos, iar apoi m-am apucat de sudat piesele pe care le aveam pregatite de anul trecut. Pe sub aripa dr-fata se ascundeau cateva surprize rele dar si bune. Ce e rau este ca am o mare gaura in stalp, dar care, la prima vedere pare destul de usor de reparat. Iar surpriza buna este ca oala rotii si contra aripa dr-fata se prezinta mai bine decat ma asteptam.



       Dupa divulgarea misterelor care se aflau sub aripa dr-fata, cum am zis, m-am apucat sa repar pe partea stanga, un mic si simplu petic la oala rotii stg-fata, contra-pragul care a fost putin mai dificil, capul din spate al pragului stang si coltul de la oala rotii stg-spate. Pentru contra-prag am taiat din contra-pragul unguresc pe care l-am cumparat. Nu pot sa zic ca se potrivea la fix, dar  e ok pentru exigentele mele. Am facut niste gauri cu o freza de 8mm pentru a imita punctele de sudura din fabrica, insa am intampinat cateva dificultati din cauza diametrului pe care il aveau gaurile - 8mm, prea mare, iar la momentul respectiv nu aveam la indemana nimic care sa faca gauri mai mici. Voi poliza toate sudurile cand vopsesc masina, deocamdata le-am dat cu pasivizant de rugina si am incercat sa le vopsesc si pe ''interior'' - partea la care, odata sudata piesa, nu mai am acces.



       Apoi, mi-am indreptat atentia asupra semipuntilor spate si a arcului. Acestea trebuiau indepartate pentru a-mi oferi mai mult loc ca sa lucrez la oala rotii stg-spate si la podeaua portbagajului. Si, oricum ele trebuiau date jos mai devreme sau mai tarziu. Dat fiind faptul ca eu am umplut de vaselina arcul si toate suruburile de acolo, a fost foarte usor sa le desfac, cred ca mi-a luat maxim 2 ore. Partea nasoala a fost ca era plin de paienjeni pe sub masina, fapt care m-a determinat sa tai cablul franei de mana pentru a sta cat mai putin pe sub masina. Dupa ce am savarsit faptele, am descoperit alta problema... Urechile semipuntilor sunt destul de afectate de rugina, una este chiar crapata. Am vazut pe Trabantwelt ca au aceste urechi pentru a le schimba. Nu prea imi fac griji cu ele. Insa, in punctele unde vin semipuntile prinse pe masina cu bucsile ciuperca, sunt ca niste clopote, au destula rugina pe ele si nu stiu cat de usor s-ar inlocui acestea. O alta posibilitate ar fi sa le incarc cu sudura si sa le polizez. Ramane de vazut cand voi intoarce masina din nou pe o parte pentru a o vopsi pe dedesubt.



       Odata ce acestea au fost indepartate, mi-am indreptat atentia asupra capului din spate de la pragul stanga, capacul a fost indoit de inspector la ITP cand a pus elevatorul fix acolo si a ruginit, plus un petic la partea de sus a pragului. Cu o oarecare dificultate am identificat punctele de sudura, le-am gaurit si am scos capacul de la prag cu totul. Iar in partea de sus a pragului a fost un simplu petic. Am facut un alt capac de prag si l-am sudat pe puncte, in locul celui vechi. Insa, inca odata, mi-a dat de furca freza de 8mm care a fost putin prea mare.



       A se observa, in a doua poza, si peticul pus la coltul de la oala rotii stg-spate. Aici am avut dificultati deoarece aveam sablonul si piesa decupate din noiembrie si nu mai stiam cum trebuie asezate  =)) , cred ca am pierdut cel putin 30 de minute ca sa-i dau de cap.
       Cam atat in cele 3 zile de concediu... Credeam ca lucrurile vor merge mai repede dar am observat ca nu este cazul. Speram sa termin masina pana la inceputul lui septembrie, pentru a veni la Buftea, dar la cat e de munca, nu cred ca ajung. Nu e cazul sa ma grabesc la un astfel de proiect.
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #77 : Mai 03, 2023, 12:37:29 am »
 :BangHead: DORESC SA CORECTEZ O GRESEALA: Termenul corect este burghiu/burghie pentru puncte de sudura, nu freza. Acum am realizat, dupa ce am postat prima parte...  :BangHead:



Weekendul asta, fiind si prelungit datorita zilei de 1 mai, am fost din nou la masina.

        De data asta m-am axat exclusiv pe podeaua portbagajului. Initial voiam s-o repar, in cel mai rau caz as fi taiat din podeaua noua pentru petice, dar nu mai e cazul. Trecand peste faptul ca oala rotii de rezerva si marginile podelei sunt afectate, am dat peste o problema care m-a determinat s-o schimb cu totul. Intreg portbagajul este plin de mastic casant care, presupun eu, a fost dat din fabrica fara cel mai mic simt de raspundere. Inteleg sa dai unde se imbina doua table, dar nu prin tot portbagajul. Iar, sub acest mastic, si-a facut loc umezeala si rugina. Problema este ca, in trecut, cand am curatat de rugina si am vopsit portbagajul nu am observat acest strat de mastic care, in multe locuri, este foarte subtil. Deci, nu am curatat bine si rugina si-a facut de cap. Iar masticul asta se indeparteaza greu. Are locuri unde sare imediat cand dau cu dalta si ciocanul, iar in alte zone zici ca nici nu e acolo, dar exista un strat subtire. Asa ca, ca sa nu mai imi bat capul cu tot felul de puncte de rugina care au strapuns bine tabla in zone aiurea si masticul care se curata greu, am decis sa schimb cu totul podeaua portbagajului. Sa nu mai zic ca la imbinarea dintre podea si fusta spate este rugina care a patruns si pe care nu o pot curata decat daca desprind cele doua piese. Asa ca m-am pus pe treaba.
       Pentru inceput am facut rost de burghie pentru punctele de sudura de 6mm si mi-am indreptat atentia spre intariturile care sunt intre oala rotii si podea. Le-am desprins pe acestea pana in dreptul unui ''cordon'' de puncte de sudura care leaga podeaua portbagajului pe de-a latul masinii cu zona unde se prind arcul pe dedesubt. Am inceput cu dalta frumos sa desprind marginea intariturii si sa gauresc punctele de sudura. Din cauza masticului excesiv sau a ruginii acestea nu prea au fost vizibile (desi, lucrand mi-am format ochiul putin pentru a le identifica), asa ca bateam cu dalta ce bateam, cand nu mai avansa stiam ca am dat peste un punct de sudura si, daca nu reuseam sa-l disting de tabla simpla incercam sa-l ''incercuiesc'' - bagam dalta prin jurul lui pana cand tabla se indoia in asa maniera incat locatia exacta a punctului de sudura era dezvaluita. Chiar si asa, au fost dificultati. Daca nu gauream fix, dar chiar fix pe mijlocul acestuia, mai ramanea un coltisor mic in care bateam cu dalta mult si bine, basca tabla are tendinta sa se rupa inaintea ramasitelor din punctul de sudura. Pentru a incerca de a nu rupe punctul de sudura cu tot cu tabla, cand bateam cu dalta, incercam cat mai multe unghiuri. Poate aceasta problema era evitata daca foloseam burghiele de 8mm dar muchia pe care se afla punctele de sudura sunt prea inguste, apoi as fi facut gaurile prea mari si aveam probleme cand le sudez la loc.



         Bineinteles ca la capat am taiat stramb cu flexul... Imi trebuie si o mini-freza electrica pentru locuri si unghiuri mai greu accesibile. Un alt detaliu ar fi, ca dupa ce identific punctul de sudura si inainte sa-l gauresc, bat cu un dorn ascutit ca burgiul sa se aseze cat mai pe centrul punctului de sudura si sa nu ''fuga'' in alte directii. Castile pentru protectie auditiva s-au dovedit a fi foarte bune la cat am ciocanit. Daca nu le aveam ar fi fost mult mai nasol.



         Am facut acelasi lucru si pe partea dreapta.



         Dupa ce am terminat aici, am trecut la imbinarea dintre podeaua portbagajului si oalele rotilor, aici parca a fost ceva mai usor. Si pozitia a fost ceva mai ok, dar si punctele de sudura au fost ceva mai vizibile. Am curatat antifonul in zona unde aveam treaba si am inceput sa lucrez.

Pe stanga:



Pe dreapta:



         Acolo, deasupra punctelor de sudura, se vede o gaura... este opera mea. Am explicat mai sus, pentru ca nu am gaurit tot punctul de sudura si din cauza unghiului cu care am bagat dalta, s-a rupt tabla inaintea punctului de sudura. Deci, va trebui sa repar si acolo. Si, inca o chestie, am povestit mai sus, cum daca eu nu vedeam exact unde e un punct de sudura, bagam dalta prin jurul lui pana se indoia tabla in asa fel incat sa-i dezvaluie locatia exacta. Sper ca se vede pe poza, varful daltii si marcat cu un punct negru, punctul de sudura.



         Dupa ce am terminat cu astea, am trecut la fusta spate. Din fericire aici se vad clar punctele de sudura, trebuie sa le gauresc, dar sunt destul de multe.




          Cam atat... deoarece duminica am pierdut toata ziua intr-o excursie neasteptata pana la Drobeta Trurnu-Severin cu Dacia, nu am avut suficient timp ca sa desprind podeaua portbagajului.
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #78 : Mai 03, 2023, 12:39:34 am »
Ehee,sa ai spor !
Vad ca mana ai,deci il vei incheia cu brio !!
Felicitări  !!!

       Multumesc! Sunt motivat si de faptul ca de fiecare data cand te vad pe la Dristor/Baba Novac imi amintesc de masina mea, care ma asteapta  :) .
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 651
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: B 206 DDR
« Răspuns #79 : Mai 03, 2023, 08:56:02 am »
ce frumos explicat si structurat. Imi place trusa de la ceas comparator, cu explicatiile alea, misto.
spor sa ai, iese treaba buna!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #80 : Mai 03, 2023, 11:06:56 am »
ce frumos explicat si structurat. Imi place trusa de la ceas comparator, cu explicatiile alea, misto.
spor sa ai, iese treaba buna!

Multumesc. Incerc sa pun poze si explicatii la fiecare etapa deoarece eu nu prea am gasit topicuri de genul asta, chiar si pe alte forumuri. Desi poate treaba nu este facuta cum ar face-o un tinichigiu de meserie, poate mai sunt si altii ca mine, care vor sa faca singuri dar nu gasesc ceva atat de detaliat, cu bune si cu rele. Plus, mai trebuie postat si cate ceva pe forumul asta  ;D . Macar asa... de dragul vremurilor trecute. Mi-a placut indeosebi sa citesc topicurile de la ''Expozitie de Trabant-uri'' , cred ca le-am parcurs pe toate  :laughing7: .
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #81 : Mai 09, 2023, 11:21:58 pm »
A mai trecut un weekend, am mai facut cate ceva pe la masina.

           Din cauza faptului ca sambata m-am ocupat in mare parte cu altele, nu am avansat foarte mult. Data trecuta am ramas la podeaua portbagajului si fusta spate, iar cu asta am continuat. Au fost destul de multe puncte de sudura de taiat, undeva pe la 50. Initial m-am gandit ca va fi foarte usor, insa pozitia relativ incomoda, combinata cu un burghiu tocit (am avut doar 3 burghie de 6mm, toate s-au tocit) a necesitat un efort fizic neasteptat de mare pentru a ma propti in bormasina la fiecare punct de sudura. Daca erau 10-15, mai mergea, dar au fost multe, iar eu m-am incapatanat sa le tai pe toate, aproape fara pauza. Luam cate 4, ca sa nu se incinga prea tare burghiul. Mai intai le puneam un semn, apoi batut cu dornul (cum am mai povestit) si la final gaurite.

 

           Dupa ce am facut asta, m-am apucat sa masor si sa trasez de unde voi taia podeaua in spate. A fost destul de simplu. M-am folosit de o serie de puncte de sudura care vin pe toata latimea portbagajului, care se afla pana in amortizoare. Acolo se uneste, pe dedesubt, o tabla, o ceva, nu stiu exact cum sa-i spun, pe care vin prinse semipuntile si arcul.

 

            Despre asta vorbesc. Iar in portbagaj sunt vizibile multe puncte de sudura care au legatura cu piesa asta. Nu am vrut sa tai mai departe sau sa desprind fix acele puncte de sudura deoarece m-as fi complicat mai mult decat trebuie. Podeaua portbagajului nu se desprinde de acolo si ''gata'', ea este una cu restul podelei, pana in fata. Asa ca, am taiat-o inainte de acest element. Ca sa nu muncesc degeaba, deoarece in partea aia tabla e buna si sa nu ''deranjez'' doua table care sunt sudate intre ele. Daca as fi taiat, chiar si putin, in zona in care sunt imbinate cele doua cred ca as fi creat un loc vulnerabil la rugina. Asa ca, am taiat pe langa. Ca sa fiu mai exact, am scris pentru poza - 2cm de la ''gaura'' unde se afla suruburile de la arc.

 

            Nu s-a lasat invinsa asa usor podeaua asta... Mai era un punct de sudura in care se tinea la oala rotii din stanga, am batut in ala de mi-au sarit capacele si la colturi, intre podea si fusta spate exista un mic ''cordon'' care trebuie taiat cu flexul. Inafara de asta, la margini, spre interior, langa oalele rotilor nu mi-a intrat flexul pana la capat, chiar si fara aparatoare. A trebuit sa ma bag pe sub masina si sa tai cu grija, fara a deteriora oala rotii. Deci, ar fi recomandata o mini-freza aici.

 

            In afara de opera mea facuta la coltul fustei, cred ca se poate observa in poza ca toata buza este rosie de rugina. Daca nu as fi intervenit atat de drastic, pe viitor ar fi fost probleme. Daca curatam doar unde se imbinau cele doua piese nu as fi patruns suficient de adanc incat sa elimin toata rugina.
            Ca tot vorbesc de fusta spate, si ea are cateva probleme (pe langa cele create de mine):

 

           Odata ce am indepartat, in sfarsit, podeaua portbagajului, am inceput sa repar oalele rotilor. Acestea fie au fost afectate de rugina, fie de mine si de dalta mea. Am apucat sa rezolv pe partea stanga.

 

           Initial, am vrut, tot asa, sa tai punctele de sudura pana unde consider ca este necesar, iar apoi sa vin cu peticul meu fix pe unde au fost imbinate din fabrica. Insa acest lucru nu a fost posibil deoarece la imbinarea celor doua piese care constituie oala rotii sunt foarte multe puncte de sudura, mici. Cam 2 pe cm patrat. Ar fi fost foarte dificil sa le gauresc cu burghiul sau sa le tai cu dalta. Asa ca am taiat cu flexul iar apoi am venit cu piesa mea suprapusa partial. Ea vine peste numai in partea dreapta, in rest am sudat cap in cap deoarece ma temeam ca podeaua si aripa nu ar veni exact bine daca modific dimensiunile zonei respective, chiar si cu cativa mm.
           Ca piesa mea dreapta sa ia forma curbata pe care trebuie s-o aiba, nu am incercat sa-i dau forma inainte s-o prind pe masina. Am sudat-o in partea dreapta, iar apoi, incet-incet i-am dat forma in timp ce avansam cu cordonul de sudura spre stanga.

            In rest, a mai fost un petic mic la o gaura facuta de mine cu dalta. Nu sunt sigur daca l-am pus bine pe exterior, unde arunca roata noroi, insa nici pe interior nu ar fi venit bine. Deoarece in dreptul lui se afla intaritura pe care am indepartat-o data trecuta.

 

           Atat, pentru ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie. Inafara de asta, va prezint oala rotii pe dreapta:

 

          Mai este si o problema in zona in care vine balamaua cu mecanismul de blocare a capotei portbagajului, este o mica gaura si niste mastic bagat acolo, sa nu ''bata la ochi'' zona. Nu voi interveni asupra ei pana nu pun podeaua noua, ma tem daca desfac pe acolo table sa nu deformez masina. Bonus, marginea unde vine aripa prinsa, langa stop.

 

          Am avut grija sa pun niste roti sub fusta spate, nu am lasat-o in aer.
Asta e tot pe weekendul asta.
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 651
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: B 206 DDR
« Răspuns #82 : Mai 11, 2023, 11:51:41 am »
termina de prins poadeaua si apoi desfaci sus, pentru ca da, risti sa o "deformezi" de la punct dupa aia. SPor la treaba!

Offline Surcel Traian

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Re: B 206 DDR
« Răspuns #83 : Mai 18, 2023, 11:15:12 am »
Weekendul trecut am mai lucrat putin la utilaj.

             De data asta, timpul dar si buna dispozitie pentru a lucra la masina au lipsit cu desavarsire. Sambata a trebuit sa-i ajut pe ai mei la treaba, iar duminica am lucrat intr-un ritm foarte lent. Pur si simplu nu am avut rabdare, ma enervam din orice. Asa ca, am lasat-o mai incet. Cum spunea si Bujie parca, in topicul de tinichigerie, nu e bine sa lucram in graba sau nervosi.

             Am continuat cu reparatiile necesare ce preceda montarea podelei de la portbagaj. Data trecuta m-am ocupat de oala rotii din partea stanga,iar de data asta, am reparat-o pe cea din dreapta. Am avut de facut cam aceeasi operatiune: Taiat putin peste cordonul de puncte de sudura si venit cu piesa noua, suprapusa intr-o parte si, in rest, sudata cap in cap. Problema a fost ca marginea de la oala rotii este mancata pe partea asta, si nu am avut model dupa care sa fac peticul exact. Plus ca, aici, voi veni cu un element de reparatie peste, si ar fi fost posibil sa se intersecteze tablele. In cazul asta, am facut peticul meu putin mai lung, iar cand voi pune acel element de reparatie, pot poliza, pot taia din el cat imi trebuie, fara sa-mi para rau ca m-am chinuit sa-i dau o anumita forma sau fara sa constat ca e prea scurt peticul. In afara de asta, am mai pus un petic deasupra lui, care tot cu elementul asta de reparatie are legatura. Deoarece oala rotii era suficient de mancata in partea aia, incat nu as fi avut cum sa asez elementul de reparatie cum trebuie.

 

             Apoi, am peticit gaura aia mare pe care am facut-o eu cu dalta cand taiam punctele de sudura.

 

             Iar, in final, mi-am indreptat atentia asupra fustei spate. Care trebuie reparata in colturi si curatata de rugina. Am curatat-o, am dat cu pasivizant de rugina si am reparat coltul din stanga, care era mai putin afectat.

 

             Mai ramane pe partea dreapta, unde va fi putin mai dificil.

 


              Nu stiu cand mai ajung la masina sa lucrez. Saptamana asta am dus Dacia alba la Pater ca sa-mi schimbe bucsaraia pe fata si trebuie sa ma ocup de frane. ITP-ul expira in Iunie, dar atunci am sesiune de examene, asa ca, vreau sa-l fac luna asta. Sesiunea de examene incepe pe 5 iunie si se termina pe 30, de ziua mea... Timp in care nu cred ca voi pleca la tara. Iar luna asta, pe langa frane, vreau sa ma ocup putin si de protectia anticoroziva la Dacie, care imi va rapi inca cateva zile.
Männer aus Stahl fahren Autos aus Pappe!

Bărbații din oțel conduc mașini din carton!