Autor Subiect: ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor  (Citit de 3448 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
« : Septembrie 26, 2010, 05:55:14 pm »
Contestarea amenzii

ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor



CAPITOLUL II: Constatarea contraventiei

Art. 15

(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.

(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti,

presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.

(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.

Art. 16

(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.

(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

Art. 17

Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Art. 18

Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele in baza carora se fac mentiunile prevazute la art. 16 alin. (3). In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.

Art. 19

(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.

(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Art. 20

(1) Daca o persoana savarseste mai multe contraventii constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal.

CAPITOLUL III: Aplicarea sanctiunilor contraventionale

Art. 21

(1) […] Agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea. (deci procesul-verbal nu poate fi încheiat decât de agentul de poliţie care a constatat contravenţia şi nu de alt coleg de-al său).



sper sa va foloseasca

Offline Licu

  • Trabantist
  • ***
  • Mesaje postate: 225
Răspuns: ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
« Răspuns #1 : Septembrie 26, 2010, 11:01:34 pm »
Asta cu 'împuterniciţii primarului/etc' e tare. Adică,în orice cătun al ţării care are primar,pot fi oprit şi controlat de 'împuterniciţi' ai primarului?
Apare nea Păcală pe DJ/DN cu paru într-o mână şi cu împuternicirea în cealaltă :Trage dreapta că-s împuternicit!

Nu era de ajuns că sunt 'glumeţi' pe şosele ce umblă cu maşini nemarcate şi scot pe geam 'bastoane' ca ale organului obligându-te să tragi dreapta,acum trebuie să opreşti şi la 'împuterniciţi'...
Have a nice day!

Offline Gusteru

  • TRABANT 1.1 / 1990
  • Administrator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 7 348
  • TM 90 DDR by IFA mobile DDR
    • Trabant Club Romania
Răspuns: ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
« Răspuns #2 : Septembrie 29, 2010, 06:50:06 pm »
Sincer si mie exact asta mi-a sarit in ochi la o citire mai in "diagonala". Cum naiba vine asta cu primarul ? Adica si Oprescu si Ciuhandru(TM) ma poa' trage la bordura ? si vorba  lui Licu ... in satul Cucurbataia din Vale iasa primaru' de la crasma cooperativista si ... ia sa opresc io' vreo doi conducatori ?! Pune reflectorizanta pe par/bata/ciomaga/bucata din gard ?! Tra' pe dreapta ...hac...mancati-as' ... hac ...ia sa vad io' cum stai cu alcolemia...hac .
Care sunteti mai in domeniu ... poate stiti mai multe.  ^-^ ^-^ ^-^ si lamurim nitel treaba asta  :o
=== ADMINISTRATOR SITE ===
TEL +(4) 0740 485 474 (ORANGE)
Email   george.gusteritan @ gmail.com
YM       TrabyRo (DOAR pt mess)
SKYPE  gusteritan.george
FaceBook www.facebook.com/gusteritan