Colt legislativ > Ordonanţe si alte legi

Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000

(1/2) > >>

victor:
Ordonanta nr. 26/2000
din 30/01/2000


cu privire la asociatii si fundatii


Versiune actualizata la data de 28/07/2005



Atentie!
Textele actelor actualizate sunt reproduceri neoficiale ale unor acte ce au suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, dar care nu au fost republicate în Monitorul Oficial. La astfel de texte nu se va face referire în nici un document oficial ele având numai un caracter informativ. Indaco Systems nu îsi asuma raspunderea pentru consecintele juridice generate de folosirea acestor acte.


__________
Text actualizat pâna la data de 28.07.2005 avându-se în vedere urmatoarele acte:
- O.G. nr. 37/2003
- Legea nr. 246/2005.


În temeiul dispozitiilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia României si ale art. 1 lit. S pct. 2 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,


Guvernul României emite urmatoarea ordonanta:


CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Art. 1. - (1) Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau în interesul unor colectivitati ori, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii în conditiile prezentei ordonante.
(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
(3) Partidele politice, sindicatele si cultele religioase nu intra sub incidenta prezentei ordonante.
__________
Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 1 din Legea nr. 246/2005.


Art. 2. - Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:
a) exercitarea dreptului la libera asociere;
b) promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept;
c) urmarirea realizarii unui interes general, local sau de grup;
d) facilitarea accesului asociatiilor si fundatiilor la resurse private si publice;
e) parteneriatul dintre autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial;
f) respectarea ordinii publice.
__________
Litera c) a fost modificata prin art. I pct. 2 din Legea nr. 246/2005.


Art. 3. - Actele juridice de constituire a asociatiilor si fundatiilor, încheiate în conditiile prezentei ordonante, sunt guvernate de legea civila.

victor:
CAPITOLUL II
?Znfiintarea asociatiilor si a fundatiilor


Sectiunea 1
Constituirea si înscrierea asociatiei


Art. 4. - Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei întelegeri, pun în comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor în munca pentru realizarea unor activitati în interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 246/2005.


Art. 5. - (1) Asociatia dobândeste personalitate juridica prin înscrierea în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul.
(2) ?Zn temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fara a constitui o persoana juridica atunci când realizarea scopului propus permite aceasta.
Art. 6. - (1) ?Zn vederea dobândirii personalitatii juridice, membrii asociati încheie actul constitutiv si statutul asociatiei, în forma autentica sau atestata de avocat.
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) datele de identificare a membrilor asociati: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
b) exprimarea vointei de asociere si precizarea scopului propus;
c) denumirea asociatiei;
d) sediul asociatiei;
e) durata de functionare a asociatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului, sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;
f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, în valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul în natura si/sau în bani al asociatilor. ?Zn cazul aportului în natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie;
g) componenta nominala a celor dintâi organe de conducere, administrare si control ale asociatiei;
h) persoana sau, dupa caz, persoanele împuternicite sa desfasoare procedura de dobândire a personalitatii juridice;
i) semnaturile membrilor asociati.
(3) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) elementele prevazute la alin. (2), cu exceptia celor precizate la lit. g) si h);
b) precizarea scopului si a obiectivelor asociatiei;
c) modul de dobândire si de pierdere a calitatii de asociat;
d) drepturile si obligatiile asociatilor;
e) categoriile de resurse patrimoniale ale asociatiei;
f) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei;
g) destinatia bunurilor, în cazul dizolvarii asociatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 4 din Legea nr. 246/2005.


Art. 7. - (1) Oricare dintre membrii asociati, pe baza împuternicirii date în conditiile art. 6 alin. (2) lit. h), poate formula o cerere de înscriere a asociatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul.
(2) Cererea de înscriere va fi însotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv;
b) statutul asociatiei;
c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;
d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
(3) Este interzisa utilizarea în denumirea asociatiei a denumirilor specifice autoritatilor si institutiilor publice.
(4) ?Zn cazul nerespectarii dispozitiilor alin. (3), Ministerul Justitiei va refuza motivat eliberarea dovezii disponibilitatii denumirii.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 5 din Legea nr. 246/2005.


Art. 8. - (1) Asociatia devine persoana juridica din momentul înscrierii ei în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(2) ?Zn termen de 3 zile de la depunerea cererii de înscriere si a documentelor prevazute la art. 7 alin. (2) judecatorul desemnat de presedintele instantei verifica legalitatea acestora si dispune, prin încheiere, înscrierea asociatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(21) ?Zn cadrul procedurii de verificare a legalitatii cererii de înscriere si a documentelor prevazute la art. 7 alin. (2), judecatorul desemnat de presedintele instantei verifica respectarea dispozitiilor art. 7 alin. (3) si poate dispune, prin încheiere motivata, înscrierea asociatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor, chiar daca exista un refuz motivat al Ministerului Justitiei de a elibera dovada disponibilitatii denumirii, pe care îl apreciaza ca neîntemeiat.
(3) Odata cu efectuarea înscrierii, încheierea prin care s-a dispus înscrierea se comunica din oficiu, pentru evidenta fiscala, organului financiar local în a carui raza teritoriala se afla sediul asociatiei, cu mentionarea numarului de înscriere în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
__________
Alineatul (21) a fost introdus prin art. I pct. 6 din Legea nr. 246/2005.
- Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 7 din Legea nr. 246/2005.

victor:
Art. 9. - (1) ?Zn cazul în care cerintele legale pentru constituirea asociatiei nu sunt îndeplinite, judecatorul, la expirarea termenului prevazut de art. 8 alin. (2), va cita, în camera de consiliu, pe reprezentantul asociatiei, punându-i în vedere, în scris, sa remedieze neregularitatile constatate pâna la termenul urmator, care nu va fi mai mare de o saptamâna.
(2) Daca neregularitatile constatate privesc dispozitiile art. 40 alin. (2) din Constitutie, pentru termenul fixat va fi citat si parchetul de pe lânga instanta sesizata, caruia i se vor comunica, în copie, cererea de înscriere, împreuna cu actul constitutiv si statutul asociatiei. ?Zn acest caz punerea concluziilor de catre procuror este obligatorie.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 8 din Legea nr. 246/2005.


Art. 10. - (1) ?Zn situatia în care, la termenul fixat, neregularitatile sunt înlaturate, judecatorul, ascultând si concluziile procurorului, daca este cazul, va lua act despre aceasta prin încheiere, dispunând înscrierea asociatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(2) ?Zn cazul în care neregularitatile nu au fost înlaturate sau, desi legal citat, reprezentantul asociatiei lipseste în mod nejustificat, judecatorul va respinge cererea de înscriere prin încheiere motivata.
(3) ?Zncheierile prevazute în acest articol se vor pronunta în cel mult 24 de ore de la închiderea dezbaterilor si se vor redacta în termen de cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Art. 11. - (1) ?Zncheierile de admitere sau de respingere a cererii de înscriere sunt supuse numai recursului.
(2) ?Zn cazul în care procurorul nu a participat la solutionarea cererii, parchetului pe de lânga instanta sesizata i se vor comunica si copii de pe actul constitutiv si de pe statutul asociatiei, împreuna cu încheierea de admitere ori de respingere a cererii de înscriere, dupa caz.
(3) Termenul de recurs este de 5 zile si curge de la data pronuntarii, pentru cei care au fost prezenti, si de la data comunicarii, pentru cei care au lipsit.
(4) Recursul se solutioneaza cu citarea partilor, în camera de consiliu, de urgenta si cu precadere. Dispozitiile art. 10 alin. (3) cu privire la pronuntarea si redactarea hotarârii se aplica în mod corespunzator.
Art. 12. - (1) ?Znscrierea în Registrul asociatiilor si fundatiilor, în conformitate cu art. 8, se efectueaza în ziua ramânerii irevocabile a încheierii de admitere, eliberându-se, la cerere, reprezentantului asociatiei sau mandatarului acesteia, un certificat de înscriere care va cuprinde: denumirea asociatiei, sediul acesteia, durata de functionare, numarul si data înscrierii în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(2) ?Zn relatiile cu tertii dovada personalitatii juridice se face cu certificatul de înscriere.
Art. 13. - (1) Asociatia îsi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un numar minim de 3 membri, organe de conducere proprii si un patrimoniu distinct de cel al asociatiei.
(2) Filialele sunt entitati cu personalitate juridica, putând încheia, în nume propriu, acte juridice în conditiile stabilite de asociatie prin actul constitutiv al filialei. Ele pot încheia acte juridice de dispozitie, în numele si pe seama asociatiei, numai pe baza hotarârii prealabile a consiliului director al asociatiei.
(3) Filiala se constituie prin hotarârea adunarii generale a asociatiei. Personalitatea juridica se dobândeste de la data înscrierii filialei în Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(4) ?Zn vederea înscrierii filialei, reprezentantul asociatiei va depune cererea de înscriere, împreuna cu hotarârea de constituire a filialei, statutul, actul constitutiv, actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial ale acesteia, la judecatoria în a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul filiala. Dispozitiile art. 6 si ale art. 9-12 sunt aplicabile în mod corespunzator.
__________
Alineatele (2), (3) si (4) au fost modificate prin art. I pct. 9 din Legea nr. 246/2005.


Art. 131. - (1) Asociatia îsi poate constitui sucursale, ca structuri teritoriale fara personalitate juridica.
(2) Sucursalele se constituie prin hotarâre a adunarii generale.
(3) Sucursalele desfasoara activitatile date în competenta lor de catre asociatie.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 10 din Legea nr. 246/2005.


Art. 14. - Daca asociatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decât dupa obtinerea autorizatiilor respective.


Sectiunea a 2-a
Constituirea si înscrierea fundatiei


Art. 15. - (1) Fundatia este subiectul de drept înfiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati.
(2) Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri în natura sau în numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazul fundatiilor al caror scop exclusiv, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, în vederea realizarii de programe de catre acestea din urma, activul patrimonial initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
__________
Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 11 din Legea nr. 246/2005.

victor:
Art. 16. - (1) ?Zn vederea dobândirii personalitatii juridice, fondatorul sau, dupa caz, fondatorii încheie actul constitutiv si statutul fundatiei, în forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) Actul constitutiv al fundatiei cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) datele de identificare a fondatorului sau, dupa caz, a fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
b) scopul fundatiei;
c) denumirea fundatiei;
d) sediul fundatiei;
e) durata de functionare a fundatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;
f) patrimoniul initial al fundatiei;
g) componenta nominala a celor dintâi organe de conducere, administrare si control ale fundatiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe;
h) persoana sau persoanele împuternicite sa desfasoare procedura de dobândire a personalitatii juridice;
i) semnaturile fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor.
(3) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) elementele prevazute la alin. (2), cu exceptia celor de la lit. g) si h);
b) explicitarea scopului si a obiectivelor fundatiei;
c) categoriile de resurse patrimoniale ale fundatiei;
d) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale fundatiei;
e) procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, pe parcursul existentei fundatiei;
f) destinatia bunurilor, în cazul dizolvarii fundatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60.
Art. 17. - (1) Fundatia dobândeste personalitate juridica prin înscrierea sa în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul.
(2) Cererea de înscriere va fi însotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv;
b) statutul;
c) acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial.
d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
(3) Dispozitiile art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. d), ale art. 8-12 si ale art. 14 se aplica în mod corespunzator.
__________
Litera d) de la alin. (2) a fost introdusa prin art. I pct. 12 din Legea nr. 246/2005.
- Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 13 din Legea nr. 246/2005.


Art. 18. - (1) Fundatia îsi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, pe baza hotarârii consiliului director, prin care le este alocat patrimoniul.
(2) Filiala este condusa de un consiliu director propriu, alcatuit din cel putin 3 membri.
(3) Dispozitiile art. 13 alin. (2) si (4) se aplica în mod corespunzator.
__________
Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 14 din Legea nr. 246/2005.


Art. 19. - (1) Mostenitorii si creditorii personali ai fondatorilor au fata de fundatie aceleasi drepturi ca si în cazul oricarei alte liberalitati facute de fondator.
(2) Dupa înscrierea fundatiei în Registrul asociatiilor si fundatiilor, nici fondatorii si nici mostenitorii lor nu pot revoca actul constitutiv. De asemenea, dupa înscriere, actul constitutiv nu mai poate fi atacat nici de catre creditorii personali ai fondatorilor.
(3) Daca fundatia dobândeste personalitate juridica dupa decesul fondatorului, efectele liberalitatilor facute în favoarea fundatiei anterior constituirii ei se vor produce de la data actului constitutiv, pentru fundatiile înfiintate prin acte între vii, iar pentru fundatiile înfiintate prin testament, de la data mortii testatorului.
__________
Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 15 din Legea nr. 246/2005.


CAPITOLUL III
Organizarea si functionarea asociatiilor si a fundatiilor


Sectiunea 1
Organizarea si functionarea asociatiei


Art. 20. - Organele asociatiei sunt:
a) adunarea generala;
b) consiliul director;
c) cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori.
Art. 21. - (1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor.
(2) Competenta adunarii generale cuprinde:
a) stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei;
b) aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil;
c) alegerea si revocarea membrilor consiliului director;
d) alegerea si revocarea cenzorului sau, dupa caz, a membrilor comisiei de cenzori;
e) înfiintarea de filiale;
f) modificarea actului constitutiv si a statutului;
g) dizolvarea si lichidarea asociatiei, precum si stabilirea destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare;
h) orice alte atributii prevazute în lege sau în statut.
(3) Schimbarea sediului poate fi hotarâta de catre consiliul director, daca aceasta atributie este prevazuta expres în statut.
(4) Adunarea generala se întruneste cel putin o data pe an si are drept de control permanent asupra organelor prevazute la art. 20 lit. b) si c).
(5) Regulile privind organizarea si functionarea adunarii generale se stabilesc prin statut.
Art. 22. - (1) Asociatul care, într-o anumita problema supusa hotarârii adunarii generale, este interesat personal sau prin sotul sau, ascendentii sau descendentii sai, rudele în linie colaterala sau afinii sai pâna la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare si nici la vot.
(2) Asociatul care încalca dispozitiile alin. (1) este raspunzator de daunele cauzate asociatiei daca fara votul sau nu s-ar fi putut obtine majoritatea ceruta.
Art. 23. - (1) Hotarârile luate de adunarea generala în limitele legii, ale actului constitutiv si ale statutului sunt obligatorii chiar si pentru membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau au votat împotriva.
(2) Hotarârile adunarii generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justitie de catre oricare dintre membrii asociati care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat împotriva si au cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal de sedinta, în termen de 15 zile de la data când au luat cunostinta despre hotarâre sau de la data când a avut loc sedinta, dupa caz.
(3) Cererea de anulare se solutioneaza în camera de consiliu de catre judecatoria în circumscriptia careia asociatia îsi are sediul. Hotarârea instantei este supusa numai recursului.
__________
Alineatele (1) si (2) au fost modificate prin art. I pct. 16 din Legea nr. 246/2005.

victor:
Art. 24. - (1) Consiliul director asigura punerea în executare a hotarârilor adunarii generale. El poate fi alcatuit si din persoane din afara asociatiei, în limita a cel mult o patrime din componenta sa.
(2) ?Zn exercitarea competentei sale, consiliul director:
a) prezinta adunarii generale raportul de activitate pe perioada anterioara, executarea bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil, proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si proiectul programelor asociatiei;
b) încheie acte juridice în numele si pe seama asociatiei;
c) aproba organigrama si politica de personal ale asociatiei, daca prin statut nu se prevede altfel;
d) îndeplineste orice alte atributii prevazute în statut sau stabilite de adunarea generala.
(3) Regulile generale privind organizarea si functionarea consiliului director se stabilesc prin statut. Consiliul director îsi poate elabora un regulament intern de functionare.
(4) Nu poate fi membru al consiliului director, iar daca era, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupa o functie de conducere în cadrul unei institutii publice, daca asociatia respectiva are ca scop sprijinirea activitatii acelei institutii publice.
Art. 25. - Dispozitiile art. 22 se aplica în mod corespunzator si membrilor consiliului director. Deciziile consiliului director, contrare legii, actului constitutiv sau statutului asociatiei pot fi atacate în justitie, în conditiile prevazute la art. 23.
Art. 26. - Consiliul director poate împuternici una sau mai multe persoane cu functii executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de asociat ori sunt straine de asociatie, pentru a exercita atributiile prevazute la art. 24 alin. (2) lit. b) si d).
Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.
(3) ?Zn cazul în care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 17 din Legea nr. 246/2005.


Art. 271. - (1) Pentru asociatiile cu mai mult de 100 de membri înscrisi pâna la data întrunirii ultimei adunari generale, controlul financiar intern se exercita de catre o comisie de cenzori.
(2) Comisia de cenzori este alcatuita dintr-un numar impar de membri. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.
(3) Cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, în conditiile legii.
(4) Regulile generale de organizare si functionare a comisiei de cenzori se aproba de adunarea generala. Comisia de cenzori îsi poate elabora un regulament intern de functionare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 18 din Legea nr. 246/2005.


Art. 272. - ?Zn realizarea competentei sale cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori:
a) verifica modul în care este administrat patrimoniul asociatiei;
b) întocmeste rapoarte si le prezinta adunarii generale;
c) poate participa la sedintele consiliului director, fara drept de vot;
d) îndeplineste orice alte atributii prevazute în statut sau stabilite de adunarea generala.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 18 din Legea nr. 246/2005.


Sectiunea a 2-a
Organizarea si functionarea fundatiei


Art. 28. - Organele fundatiei sunt:
a) consiliul director;
b) cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori.
Art. 29. - (1) Consiliul director al fundatiei este organul de conducere si de administrare al acesteia.
(2) Consiliul director asigura realizarea scopului si obiectivelor fundatiei, exercitând urmatoarele atributii:
a) stabilirea strategiei generale si a programelor fundatiei;
b) aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil;
c) alegerea si revocarea cenzorului sau, dupa caz, a membrilor comisiei de cenzori;
d) înfiintarea de filiale;
e) încheierea de acte juridice, în numele si pe seama fundatiei;
f) executarea bugetului de venituri si cheltuieli;
g) aprobarea organigramei si a strategiei de personal ale fundatiei;
h) modificarea statutului fundatiei;
i) îndeplinirea oricaror alte atributii prevazute în lege sau în statut.
(3) Regulile generale privind organizarea si functionarea consiliului director se stabilesc prin statut. Consiliul director îsi poate elabora un regulament intern de functionare.
(4) Dispozitiile art. 22 si 24 alin. (4) se aplica în mod corespunzator si în ceea ce priveste membrii consiliului director. Deciziile contrare legii, actului constitutiv sau statutului fundatiei pot fi atacate în justitie, în conditiile prevazute la art. 23, de fondator sau de oricare dintre membrii consiliului director care a lipsit sau a votat împotriva si a cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal de sedinta.
(5) Schimbarea scopului fundatiei se face numai de catre fondator sau de majoritatea fondatorilor în viata. Daca nici unul dintre fondatori nu mai este în viata, schimbarea scopului fundatiei se face numai cu întrunirea votului a patru cincimi din numarul membrilor consiliului director.
(6) ?Zn toate cazurile, schimbarea scopului fundatiei se poate face numai daca acesta a fost realizat în totalitate sau în parte ori daca acesta nu mai poate fi îndeplinit.
(7) Prevederile art. 26 se aplica în mod corespunzator în privinta atributiilor prevazute la alin. (2) lit. e) si i).
Art. 30. - (1) Consiliul director se compune din cel putin 3 membri desemnati de fondator sau, dupa caz, de fondatori, la momentul constituirii fundatiei.
(2) ?Zn cazul în care, pe parcursul functionarii fundatiei, componenta consiliului director nu se poate modifica în conditiile stabilite de statut, instanta prevazuta la art. 17 va desemna, pe cale de ordonanta presedintiala, la cererea oricarei persoane interesate, persoanele care vor intra în componenta consiliului director.
Art. 31. - (1) Comisia de cenzori este alcatuita dintr-un numar impar de membri.
(2) Dispozitiile art. 27 se aplica în mod corespunzator.
Art. 32. - ?Zn cazul în care actul constitutiv nu cuprinde componenta nominala a celor dintâi organe ale fundatiei, ci numai regulile stabilite de fondatori pentru desemnarea membrilor acestora si daca nici unul dintre fondatori nu mai este în viata la data constituirii fundatiei, dispozitiile art. 30 alin. (2) se aplica în mod corespunzator.


CAPITOLUL IV
Modificarea actului constitutiv si a statutului
asociatiei sau fundatiei


Art. 33. - (1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociatiei se face prin înscrierea modificarii în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei circumscriptie teritoriala îsi are sediul asociatia, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 8-12.
(2) Cererea de înscriere a modificarii va fi însotita de hotarârea adunarii generale, iar în cazul modificarii sediului, de hotarârea consiliului director.
(3) Despre schimbarea sediului se va face mentiune, daca este cazul, atât în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei vechiului sediu, cât si în cel aflat la grefa judecatoriei noului sediu. ?Zn acest scop, o copie a încheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicata din oficiu judecatoriei în circumscriptia careia asociatia urmeaza sa-si aiba noul sediu.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 19 din Legea nr. 246/2005.


Art. 34. - Dispozitiile art. 33 se aplica în mod corespunzator în cazul modificarii actului constitutiv sau a statutului fundatiei.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 20 din Legea nr. 246/2005.


Art. 341. - (1) Fuziunea se face prin absorbtia unei asociatii de catre o alta asociatie sau prin contopirea a doua ori mai multe asociatii pentru a alcatui o asociatie noua.
(2) Divizarea se face prin împartirea întregului patrimoniu al unei asociatii care îsi înceteaza existenta între doua sau mai multe asociatii existente ori care iau astfel fiinta.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica si în cazul fuziunii sau divizarii unei fundatii.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 21 din Legea nr. 246/2005.


Art. 342. - (1) ?Zn cazul asociatiilor, decizia de fuziune sau de divizare se ia prin hotarârea a cel putin doua treimi din numarul total al membrilor organului de conducere.
(2) ?Zn cazul fundatiilor, dispozitiile art. 29 alin. (5) se aplica în mod corespunzator.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 21 din Legea nr. 246/2005.


Art. 343. - Dispozitiile art. 39-44 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice se aplica în mod corespunzator.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 21 din Legea nr. 246/2005.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă