Autor Subiect: Politia Locala  (Citit de 26294 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Viorel Balmez

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 4 393
Politia Locala
« : Decembrie 17, 2016, 05:32:07 pm »
Cred ca este necesar sa cunoastem un pic atributiile politiei locale si aici ma voi referi strict la atributiile pe rutiera. Cum bine stiti, ma invart destul de mult printre politisti si cunosc foarte bine fenomenul ''politia locala''. Sa incepem o mica analiza:
 - in conformitate cu disp. art. 7 lit. h din Legea Politiei Locale nr. 155/2010, in domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are atribuții privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis.
Acum, circulația rutieră din România este reglementată de OUG 195/2002-republicată, privind circulația pe drumurile publice, denumit generic și ”Codul Rutier” și HG 1391/2006 Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002.
În acest sens, art. 15/al. 1 din O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, care prevede că : ”contravenția se constată printr-un proces verbal încheiat de PERSOANELE ANUME DESEMNATE ÎN ACTUL NORMATIV CARE STABILESC ȘI SANCȚIONEAZĂ CONTRAVENȚIA, denumite generic agenți constatatori” precum și art. 109/pct. 1 din O.U.G. 195/2002-republicată potrivit cu care, ”constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către POLIȚIȘTII RUTIERI iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ.”

CE ÎNSEAMNĂ POLIȚIST RUTIER ? CINE POATE AVEA ACEASTĂ CALITATE ?

Conform art. 177/pct. 2 din H.G. nr. 1391/2006 (Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002) POLIȚIȘTII RUTIERI sunt ”ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a Inspectorului General al Inspectoratului General al POLIȚIEI ROMÂNE.” Așadar, pentru a avea calitate de polițist rutier trebuie îndeplinite două condiții ESENȚIALE :
1. să fie ofițer sau agent de poliție specializat, din cadrul POLIȚIEI ROMÂNE
2. să fie desemnat ca polițist rutier prin dispoziție a inspectorului general al I.G.P.R. Ori polițiștii locali nu îndeplinesc niciuna din aceste condiții.

In concluzie, nu va mai lasati pacaliti (pe probleme de rutiera), de politia locala. Stim cu totii ca a au copiat uniformele si este destul de greu (pt. un incepator), sa-i diferentieze de politia nationala. Pana si eu am ajuns sa ma uit la rampa de pe masina si la grade sa vad ce fel de politie este (rampa politei locale este albastra, desi initial incercasera rosu/albastru). Nu mai intru in amanunte amintind ca in Codul Rutier nu apare ca politia locala ar avea dreptul la girofar.
Totusi daca ati fost oprit si amendat de un politist de la locala, fiti politicosi, nu intrati in polemica (oamenii nu au nici o vina, nu au ce face, sunt angajati ai primariilor, nu se pot opune, face parte din fisa postului), luati PV-ul si dati in judecata institutia (nu costa decat un plic si putin timp sa redactati o plangere). Sa nu mai zic, ca in lege, politia locala nu are dreptul sa opreasca masinile, deci nu ar fi nici o problema sa mergeti mai departe. Apropo, toate amenzile politiei locale merg la primarii, nu ajung la bugetul statului  ;)
Sper sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu ei, politistii locali, sunt de real folos prin cartiere (am si prieteni in zona). Este bine sa patruleze, sa amendeze pe cei care arunca gunoiul aiurea, etc.

Offline draku

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 722
Re: Politia Locala
« Răspuns #1 : Decembrie 17, 2016, 10:31:52 pm »
aha, bine de stiut
multumim
eu stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj....

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #2 : Decembrie 18, 2016, 12:24:34 am »
Nu e chiar asa.E adevarat ca exista discrepanta asta intre codul rutier si lg 155 /2010 insa asta nu inseamna ca toti judecatorii vor anula un pv pe motivul asta, practic nu exista nici o garantie si asta dintr -un simplu motiv.Politistii locali au urmat cursuri de formare in institutiile de invatamant ale MAI in urma ordinului ministrului de interne fiindu -le eliberat certificat de absolvire prin care li se atesta calitatea de agenti constatatori pe linie de ordine publica si circulatia pe drumurile publice.Cursurile se desfasoara pe 3 luni la fel ca si in cazul ag de politie ai MAI angajati din sursa externa. E drept ca daca politistul local sanctioneaza altceva in afara de parcare, oprire, stationare si acces interzis isi depaseste atributiile si comite un abuz.Si acum sa va mai zic una,  cei de la MAI din comune si sate crede -ti ca fac parte din Bpr? In nici un caz ,nu scrie nicaieri ca e politist rutier, el sanctioneaza si la op si la rutiera si face rutiera dupa cum vrea muschiul lui doar pt ca are aceasta atributie in urma absolvirii cursului, nu ca e anume desemnat sau investit ca ag de politie rutiera in cadrul unei formatiuni de acest gen.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline Viorel Balmez

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 4 393
Re: Politia Locala
« Răspuns #3 : Decembrie 18, 2016, 09:13:34 am »
Politistul de la sat/comuna, etc., are atributii inclusiv pe rutiera (are specializare din scoala). El poate intocmi un PV de constatare in caz de accident, sanctiona si dirija traficul, etc. Chiar si militianul de pe vremuri (de la sate), se transforma imediat in agent de circulatie, punand pe casheta o coafa alba ;)


Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #4 : Decembrie 18, 2016, 10:36:39 am »
Pai si eu ce spuneam? Si astia au specializare din scoala urmata in cadrul MAI, doar ca pentru alea 3 -4 chestii.Iar banii proveniti din amenzi ma refer la lg si oug -uri, inclusiv sumele de bani confiscate in urma savarsirii contraventiei ajung in bugetul statului, ce nu ajunge in bugetul statului sunt banii proveniti din amenzi pe hcl -uri, aia merg in bugetul primariilor.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline draku

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 722
Re: Politia Locala
« Răspuns #5 : Decembrie 18, 2016, 11:26:51 am »
atata vreme cat nu exista baza legala pentru a constata si sanctiona incalcarile legislatie rutiere in ALTE puncte decat cele stabilite prin Lege si prin HG, poti castiga orice proces
asta daca ai rabdare si timp sa strabati hatisurile sistemului de justitie romanesc
HCL-urile si ordinele de ministru nu sunt mai presus de Lege
la fel si fisele posturilor (care, apropos, sunt nesecrete, se pot consulta la cerere) in care atributiile personalului sunt stabilite de catre inspectorul sef/comandantul unitatii


parerea mea, care este  :occasion14:


PS
s-au castigat in justitie spete mult mai complicate (in MAI, pe resurse umane, de ex) decat cele despre care se discuta aici....
si asta in baza atributiilor gresit intelese/intocmite si a legislatiei gresit interpretate..
eu stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj....

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #6 : Decembrie 18, 2016, 11:39:29 am »
Iar treaba cum ca politia locala nu ar avea dreptul la girofar si sirena mi se pare aiurea, politia locala e o institutie publica complementara a statului cu atributii de mentinere a linistii si ordinii publice la fel ca si jandarmeria, deci nu este un ong -u ori un srl -u.Anaful are girofar si sirena si de cand au fost agresati poarta armament si nu sunt o forta de mentinere a op, doar ca prin statutul si natura serviciului au acest drept.Stiu ca multi ar vrea sa nu se supuna nici unei reguli chiar daca ea vine si din partea politiei nationale insa asta e situatia locala este o institutie de stat si trebuie luata ca atare.Daca nu exista baza legala politia locala ar fi incetat sa mai existe.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #7 : Decembrie 18, 2016, 01:54:49 pm »
Inca un lucru contestat si criticat de cetatean si asta in necunostinta de cauza in legatura cu politia locala este faptul ca acestia detin servicii de interventie rapida.Unii afirmau sus si tare ca sunt infintate ilegal si ca nu au nici un rol, gresit, au un rol si asta e bn gandit.Politistul local, national cat si jandarmul din serviciile de op intampina fregvent pb in restabilirea ordinii publice atunci cand sunt trimisi la apeluri in care grupuri de persoane care se bat sau provoaca scandal.Indiferent ce fel de politist este de regula grupurile astea nu se conformeaza nicicum cand se vad in superioritate numerica, chiar agreseaza agentii de politie si asta nu mai e un secret de mult.Iar atunci intervine serviciul de interventie, politia nationala are siias, sas, spir etc, jandarmeria are bsij.Politia locala daca nu ar avea si ea un serviciu de acest gen ce ar trebui sa faca? Sa sune la 112 sa ceara ajutor ca ia bataie in strada, ce parere ar mai avea atunci cetateanul? Sau ar trebui ca serviciile mai sus mentionate in loc sa se ocupe de actiuni speciale, descinderi etc sa stea sa restabileasca ordinea publica intr -un timp de reactie deloc rapid deoarece nu fac parte din aceeasi institutie si nu sunt la curent cu misiunile politiei locale.Practic politia nationala ar apara politia locala, jandarmeria ar apara politia nationala iar Brigada antitero ar apara jandarmeria si astfel s -ar crea un efect de domino.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline victor

  • Membru Fondator
  • Global Moderator
  • Trabantist PROFI
  • *****
  • Mesaje postate: 8 661
  • BT 85 GAV Power of Simplicity
    • www.VictorGavriluta.ro
Re: Politia Locala
« Răspuns #8 : Decembrie 18, 2016, 04:14:19 pm »
Buna informatia!
Multumesc.

Offline LIVIU/RATB

  • trabantul
  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 2 463
  • popandau
Re: Politia Locala
« Răspuns #9 : Decembrie 18, 2016, 06:44:07 pm »
..referitor  la chestia cu contestatia, rabdarea, alea-alea, uite eu facui anul, in octombrie, de cand ma judec cu ala care a virat pe banda mea si a franat.
polismanu'  a ales ce varianta  A VRUT EL, apoi, cand am vazut ca imi da MIE sanctiunea, am scos, siderat, telefoanele si i-am aratat pozele cu masina lovita, ramasa blocata pe banda UNU, cu urme de frana si tzarana de la impact, ramase, cum ziceam, pe banda UNU.  :icon_thumleft: si el a zis ,,de ce n'ai zis pana acum??? :o
asaaa.. si la instanta,  avocatul lor ii tot da zorul cu ,,respingere ca nefondata si ca.. nu am prezentat probe''... :glasses9:
rezume'>>> musai trebuie sa aveti camera de filmat pe geam, ca altfel va dati de ceasul mortii ca sa nu va ,,faca'' ala... ca.. n'ati dat prioritate la pieton, pe trecere, desi omu' era pe partea CEALALTA a scuarului/ liniei de tw.., ori la lege scrie CLAR-- PE SENSUL DE MERS (nu-i asa viorele??)
si mai sunt faze d'astea, cand te amendeaza d'apoulea, numa' ca sa-si bata joc, sa faca planu' si sa se simta ei ,,tari''.
in fapt, sunt niste unii cu studii medii, plini de ,,puterea'' pe care au primit-o.
unii nu sunt asa (giani e un exemplu bun) dar dobitoci sunt ca peste tot in jurul nostru.
unii sunt chiar rai, viciosi, plini de ei. razbunatori- se vad in anumite filmari, cand dau cu sete cu bulanu'...
popandau de trabante

Offline draku

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 722
Re: Politia Locala
« Răspuns #10 : Decembrie 18, 2016, 06:55:45 pm »
eu sunt unul dintre cei care cred ca politia locala e infiintata aiurea
este in subordinea primariilor si a primarilor si asta nu spune decat ca personalul este predispus la a face abuzuri, pentru ca stim toti cum merge treaba pe la primarii
vedeti cazul cu primarul care punea asa-zisii politisti locali sa ii urmareasca amanta sau ce era...
si cate chestii in genul asta or mai fi, nescoase la lumina...
plus ca personalul mi se pare slab pregatit, fara autoritate si fara dorinta de a isi face treaba


daca se dorea intarirea ordinii si linistii publice pe plan local, s-ar fi putut angaja acelasi numar de oameni la politia de proximitate (fostii sectoristi, adica), cea nationala.
scoliti cum se cuvine si cu alta autoritate....
sau se putea infiinta o directie de politie locala in subordinea politiei nationale


acum, sunt 3 institutii care opereaza pe Legea 61: jandarmeria, politia nationala si politia locala....
ceea ce e suficient, in caz de "nevoie",  sa se poata arunca pisica moarta de la una la alta si sa nu se rezolve nimic...

parerea mea...


PS
acum ceva timp am facut reclamatie la politia locala sector 3 pentru ca de la un restaurant din apropiere se auzea muzica foarte tare, in miez de noapte.
m-am dus si i-am asteptat.
dupa jumatate de ora am sunat iar si dispecerul (o femeie) mi-a spus ca a fost un echipaj si ca nu au auzit zgomot, totul e in regula.....
retineti, eu asteptam vis-a-vis de intrarea in restaurant.
am cerut sa spuna cine este si am amenintat-o ca ii fac raport a doua zi si ghici ce... in 7 minute a aparut echipajul....

PS1
la fel cum mi se pare total aiurea infiintarea armatelor private, asa-zisii contractori, care sunt prezenti in teatrele de operatiuni active, sub contract oficial cu unele state si platite de catre acestea....
nu vorbesc aici de diverse militii, rebeli, partizani, teroristi, s.a.m.d., formate din oameni care actioneaza impreuna pentru un ideal comun (politic, religios, banesc, etc)

eu stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj....

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #11 : Decembrie 18, 2016, 08:29:23 pm »
Personal eu as desfinta politia locala daca ar fi dupa mine ,chiar daca lucrez in cadrul ei, si nu numai politia locala. Asta din cauza ca e subordonata cui nu trebuie,adica primarilor.Care ce fac primarii ?Vedem toata ziua la tv!As desfinta si jandarmeria si as lasa decat poltita ,iar aia sa fie impartita pe compartimente.......op,rutiera,cercetari penale,scutieri (asta pt stadioane si evenimente) si mascati (pentru actiuni speciale).Modelul cu o mie de politii,jandarmi si politii locale este copiat de pe la alte tari europene din vest si de la americani, ceea ce mi se pare o prostie,insa asta e acum in fond  romanul a plans dupa toate americanismele,acum sa se bucure de ele.
In alta ordine de ideei politia locala de azi nu mai e politia comunitara de acum 10 ani sau corpul gardienilor publici de acum 25 de ani.La fel cum nici politia romana nu mai este militia romana de pe vremea lui Ceausescu.Personal imi mai aud vorbe de la cunoscuti care ma intreaba daca nu cumva imi e rusine ca lucrez la politia locala ,de parca politia locala ar fi vreo firma de salubritate sau vreo firma de fidanjare in care stau toata ziua plin de rahat pe maini.Cum ca ei nu ar lucra la PL nici in ruptul capului, in schimb lucreaza cu o mare bucurie la firme de paza pe 800-1000 lei,mentionand ca politisti locali sunt gardienii publici.Sincer sa o spun am prins si politia comunitara timp de 6 ani si in prezent politia locala ,insa gardian public nu am fost si nu am dc sa ma consider,la fel cum e si cazul politiei romane cand inca toata lumea pe la colturi mai rade de ei pe motiv ca sunt militieni.Afirmatia ca politia locala este nepregatita fata de politia nationala este gresita ,in primul rand ca politistii locali sunt scolarizati 3 luni in institutiile de invatamant ale MAI, Campina ori altele de acest gen (personal eu am facut la Chiajna la jandarmi) la fel ca si ag de politie proveniti din sursa externa.In politia locala nu te poti angaja fara minimiul de studii medii la fel ca si in cazul oricaror institutii de stat (mi se pare ca armata era singura care mai angaja cu studii gimnaziale sau medii nefinalizate).Am experiente o mie si cu politia romana, si acolo e padurea plina de uscaturi la fel ca si in cazul altor institutii de acest gen,doar ca unii se cred mai politisti decat altii cu toate ca ei dorm prin posturi si masini pe unde ii apuca.Nationala ,ma refer la cei de la comune,  sunt carpiti in dos si nu au mai nimic incepand de la benzina ,cric si roata la masina sau chiar hartie la wc, umbland cu miloaga sa mergi cu ei la cate un apel pe motivele de mai sus sau pt simplul fapt ca el e singur pe tura, dar cand se vede cu sacii in caruta urla orgoliul in el.Tocmai pe motivele astea de la un timp refuz vehement sa mai lucrez cu ei si chiar reusesc incercand sa ma impun in fata figurilor lor de mari politisti cu facultati terminate la biotera, pentru ca tot din cauza lor pleaca chestiile astea cum ca ala de la locala nu are voie pe motiv ca e gardian.Legat de amenzi personal evit sa dau daca omul se conformeaza pentru ca sunt exagerat de mari .Putinele amenzi pe care le-am dat, le-am dat poate mai mult si din orgoliu atunci cand omul respectiv pe langa faptul ca refuza sa inteleaga de vb buna mai e si tupeist si afirma ca el face ce vrea si ca pt el nu exista lg,aia e, doar asa e romanul se linisteste dupa ce iei cele mai drastice masuri impotriva lui.Inca un lucru, vorba unui politist al MAI.......indiferent de sicanele dintre institutii un lucru e cert, cetateanul nu vede cu ochi buni niciodata politia... nici locala ,nici nationala si nici alte istitutii de acest gen atunci cand stie ca va fi amendat, cautand motive ca locala nu e prea demna sa il amendeze pe el,ba ca nationala comite abuzuri, insa isi aduce aminte de atributiile lor cand are pretentia sa fie amendat  x sau y daca in trafic spre ex il vede pe unul care comite o contraventie.Dupa parerea mea nu sanctionarea persoanelor ar trebui sa fie principalul scop al politiei ci prevenirea contraventiilor prin diferite metode ,insa unde-i planu'' nu-i tocmeala.
« Ultima Modificare: Decembrie 18, 2016, 08:35:23 pm de alex giani »
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #12 : Decembrie 19, 2016, 01:13:46 am »
App am o intrebare.De unde ai dedus ca personalul pl nu prezinta interes in efectuarea atributiilor de serviciu sau de unde ai tras concluzia ca sunt lipsiti de autoritate? Daca maine comiti o contraventie la lg 61 si un politist local te abordeaza, se prezinta iar tu refuzi sa te legitimezi si continui sa tulburi linistea pe motiv ca el nu reprezinta o autoritate si foloseste gradual forta si te conduce la sediu pt stabilirea identitatii tot asa vei spune? Sau se va folosi cealalta varianta,  aia cu abuzul? Nu de alta dar pe net vad numai zmardoi si a tot stiutori care invoca abuzuri dupa ce comit contraventii si fac pe interesantii, ex Alexandru Alexe, un taietor de frunza la caini fara ocupatie si pus mereu pe scandal cu toate institutiile statului dupa ce iese de la bere, invocand ca e mare patriot si cetatean model .
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”

Offline draku

  • Trabantist Senior
  • ****
  • Mesaje postate: 722
Re: Politia Locala
« Răspuns #13 : Decembrie 19, 2016, 01:25:15 am »
in primul rand, nu o lua personal, ca nu era cu adresa
ce am scris mai sus era parerea mea, asa cum am si declarat
nu stiam ca lucrezi la politia locala si chiar daca stiam, tot aia scriam pentru ca, repet, asta este parerea mea
in interactiunile mele cu politia locala, asta a fost impresia pe care mi-au lasat-o reprezentantii ei: diletantism, lipsa de interes, fuga de raspundere, etc
m-as bucura sa se fi schimbat lucrurile in bine, intre timp

eu stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj....

Offline alex giani

  • Trabantist PROFI
  • ******
  • Mesaje postate: 3 660
Re: Politia Locala
« Răspuns #14 : Decembrie 19, 2016, 01:43:46 am »
Stai linistit, nici pe departe nu o luam in nume personal, fiecare are dreptul la opinie fireste doar din cauza asta traim intr -un stat democrat sau cel putin asa ne place noua sa credem.Totusi si criticile sunt bn venite, sunt elemente ce pun presiune pe institutie si pe oamenii lor ca acestia sa devina mai profesionisti.Faptul ca am eu o maniera de a expune lucrurile intr -un mod mai profund asta e o alta treaba.Nici eu poate nu am o parere prea buna fata de alte categorii de lucratori ai statului sau ai altor corporatii dar asta nu inseamna ca le neg autoritatea sau rolul, in fond in ele lucreaza fel si fel de oameni cu gandiri si caractere diferite care le pot schimba in bn sau rau.
Nu exista suferinta mai mare decat amintirea fericirii trecute, in timp de nenorocire.

“Dante Alighieri, citat despre durere”