Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 ... 10
1
Expoziţie de Trabant-uri / Re: B 206 DDR
« Ultimul mesaj de draku Azi la 02:01:50 pm »
Foarte frumos ! Felicitari pentru rabdare!
Lucrarea arata foarte bine.
Te sfatuiesc sa acorzi o atentie deosebita protectiei contra ruginii a zonelor cu metal expus si mai ales a zonelor sudate.
De acolo va incepe rugina sa lucreze, daca nu vor fi protejate cum trebuie.
Si va fi extrem de dezamagitor daca, dupa atata munca, va incepe sa apara rugina dupa un timp scurt.
De asemenea, la momentul asamblarii, sa faci tot posibilul sa elimini infiltratiile de apa.
Din experienta proprie, este preferabil sa pui la usi chedere sh, in stare buna, pe care le poti gasi la preturi modice sau chiar gratis la parcurile de dezmembrari auto.
Au cauciucul mult mai moale, mai maleabil si vor etansa mai bine. Plus ca nu va trebui sa trantesti usile la inchidere....
Nu monta chedere noi de proasta calitate, tari, fie ele unguresti sau romanesti (pentru Dacia).
Sa ai spor !


PS
Chederele din dezmembrari, de la masinile mai noi, au, de regula o "buza" la interior care imbraca ornamentele de plastic pe margine.
Cum la Trabant nu este cazul de ornamente, buza respectiva se poate taia usor cu un cutter si ramane un cheder potrivit pentru Trabant.

2
Expoziţie de Trabant-uri / Re: B 206 DDR
« Ultimul mesaj de victor Decembrie 06, 2023, 09:26:42 am »
ai muncit ceva la masina, asta se numeste pasiune, sa faci cu mana ta totul. Stiu, nu ne permite timpul dar altul este farmecul cand cunosti fiecare sudura, fiecare colt al masinii facut cu mana ta.
Spor sa ai, cand te vei mai apuca, pe la primavara
3
Expoziţie de Trabant-uri / Re: B 206 DDR
« Ultimul mesaj de Surcel Traian Decembrie 03, 2023, 10:37:04 pm »
Aceasta va fi ultima postare pentru anul 2023. A venit frigul si nu mai pot lucra la masina. La mine la tara nu locuieste nimeni, sobele nu functioneaza corespunzator, prea multe lemne nu avem, peretii sunt foarte reci si nu se incalzesc camerele cum trebuie peste weekend.

Ce am mai facut in perioada octombrie-noiembrie:

         In luna a-X-a am terminat, cum am spus si la sfarsitul postarii anterioare, de sudat ultimele petice la masina. Au fost 3 la podeaua din fata, inca unul la capul de sasiu si ultimul, la prag pe partea dreapta-fata. La podea, au fost 3 mici gaurele care, pentru o buna bucata de vreme, nu puteam sa inteleg cum s-au format. Pe sub masina, antifonul cat si grundul din fabrica aratau foarte bine, iar in masina am curatat si vopsit podeaua de doua ori in anii precedenti. Ulterior mi-am dat seama... Rugina s-a format in interiorul masinii si a patruns tabla spre exterior. In primul rand, am avut pasla (pana in 2018 cred) si mochetele care au tinut umezeala in perioadele ploioase, iar, in al doilea rand, ''masticul'' care mi-a dat de furca la portbagaj a fost si aici vinovatul. Peste grund, din fabrica, a fost aplicat un strat foarte subtire de ceea ce pare a fi mastic, care, cu timpul s-a intarit, a devenit casant, iar apa a patruns intre el si tabla. Acest ''mastic'' a mascat rugina care se afla acolo. Eu cand am curatat si am vopsit podeaua, am folosit o perie de sarma moale montata pe o bormasina mica care nu a patruns prin acel ''mastic''. Cu alte cuvinte, eu am indepartat rugina care se afla la suprafata si, nestiind de existenta acestui strat de ''mastic'', am curatat superficial zona. Deci, doresc sa atrag atentia celor care vor sa curete zone din podeaua masinii sa fie atenti si sa insiste cu peria de sarma pana se ajunge la metal curat. Acestea fiind spuse, urmeaza pozele:

       Capul de sasiu:

 

        La prag era o mica gaura deasupra tevii de cric pe dr-fata. Am decis sa pun doar un petic acolo deoarece zona pare solida (am lovit cu diferite ciocane, dalti si surubelnite), iar, daca asi fi sudat o bucata din pragul nou (unguresc), teava pentru cric este mult mai subtire.

 

        Am facut si urechea de prindere a tobei spate. Noua podea de portbagaj nu avea gauri de scurgere, dar nici aceasta ureche de prindere.

 

        Podeaua din fata a avut 3 gauri, am vorbit despre ele mai sus. A fost putin incomod sa decupez zonele afectate, dar, cam atat. Ca sa dau forma curbata noului petic, sudam putin cate putin, il mai ciocaneam inca un pic si tot asa.

 

         Tot in luna octombrie am cumparat un Trabant pentru piese. Este un Trabant Kombi din 1982, cumparat de la Pop Radu. Probabil unii dintre voi il cunoasteti, a facut o postare pe Facebook acum ceva timp. Masina are 20.000 de km la bord, interiorul complet si impecabil. Din pacate Pop Radu nu a mai reusit sa faca rost de acte (poveste lunga) si, intre timp, a oprit motorul pentru Trabantul lui. In afara de asta, caroseria nu este intr-o stare buna... Masina a stat 15 ani cu 4 prelate pe ea, pragurile sunt pe jumatate mancate de la umezeala, a curs acid din baterie si a distrus zona aia, are multe zone unde tabla e subtiata, ruginita din interior spre exterior. Podeaua e nasoala, cand am scos mochetele si pasla, le-am desprins cu tot cu bucati din podea... In lipsa motorului si starea nu tocmai buna a caroseriei, am hotarat sa-l dezmembrez. Voi pune pe masina mea caseta de directie care nu are pic de joc, semipuntile spate care par a fi mai bune ca cele de pe masina mea (nu le-am desfacut inca) si, daca e nevoie, basculele+pivoti. La semipunti trebuie schimbat axul rotii, este tip vechi si tamburul necesita o presa pentru a fi desfacut. Cu interiorul inca nu m-am hotarat ce voi face. Iar, caroseria, desi are cavitatile foarte afectate, sunt multe zone bune. Cred ca le voi decupa la primavara.

 

         De asemenea, odata cu Trabantul de piese, am adus si compresorul. Este un Michelin MB 100/348 cu butelie de 100l, debit aspirat 330l/min, debit refulat 245l/min, motor de 2.2kw (3hp) la 220v. L-am luat de pe SelectAuto. Am scormonit destul de mult grupurile de Facebook si forumurile pentru diferite pareri si recomandari, iar, acesta a fost unul dintre alea mai laudate de proprietari pe partea de fiabilitate. Oricum, la cat il folosesc eu, nu cred ca o sa fie o problema. O sa grunduiesc/terosonez Trabantul si o sa bag ulei si vaselina in praguri la masinile mele, cam atat. Deci, voi avea nevoie de el cateva ori pe an.

 

         A fost foarte greu de transportat. Este voluminos si cantareste 70 de kilograme. Nu a incaput in masina tatalui meu si nici in Dacie, cu bancheta din spate scoasa. M-am folosit de faptul ca in weekendul ala am cumparat Trabantul de piese si l-am pus pe platforma, in fata Trabantului.

         Odata ce am adus compresorul, am inceput sa curat podeaua cu flexul si peria de sarma. Treaba a mers destul de greu... In primul rand periile de sarma tip cupa pentru flex se consuma repede (sau cel putin cele cumparate de mine), sar fire de sarma peste tot (MUSAI ochelari de protectie si masca peste gura si nas, mi-au zburat cateva fire pe frunte si mi-a dat sangele), si foarte mult praf. Am avut doua flexuri pe care le-am alternat intre ele, cand se incingea unul, il puneam pe al doilea. Pe parcurs, am observat ca periile de sarma tip cupa cu firele rasucite sunt mult mai rezistente decat cele cu fire drepte, dar sunt mult mai agresive, pot ''lua'' din tabla mult mai usor. Le-am folosit pe cele cu firele de sarma rasucita la suprafete drepte si pe cele cu fire drepte, care par mai moi, la imbinari si zone curbate.

          Am curatat burta masinii pe etape, mai intai podeaua portbagajului si oalele rotilor din spate, urmatorul weekend podeaua pasagerilor din spate si tot asa. In cele doua zile petrecute pe saptamana la tara au mai fost si alte treburi de facut, care mi-au luat din timpul care era, deja, destul de scurt. De aceea am curatat burta masinii pe etape. In afara de asta, am facut pauze destul de frecvente la curatare, de la vibratiile flexului ma dureau mainile, in special degetele.

          Dupa ce am curatat cat mi-a permis timpul, am degresat zona bine, am aplicat un strat de pasivizant de rugina si 3 straturi de grund epoxi cu pistolul. Grundul epoxidic este bicomponent, deci, trebuie amestecat intaritorul si apoi diluat conform fisei tehnice. Intre straturile de grund am asteptat cate 20-25 de minute deoarece era frig afara.

           Podeaua din spate si oalele rotilor:

 

           Suportul arcurilor si podeaua pasagerilor din spate:

 


           Atat. Din nefericire vremea nu mi-a mai permis sa lucrez la masina. Grundul epoxi trebuie aplicat la o temperatura minima de 15C si, de la jumatatea lui Noiembrie cam asta a fost maxima in unele zile. In afara de asta, am avut tot felul de proiecte pe la facultate, pregatiri pentru lucrarea de licenta, etc. Colac peste pupaza, au aparut si niste probleme pe la Dacia alba, foarte ciudate. Insa, cred ca i-am dat de cap saptamana asta. Totodata, Andrei P mi-a recomandat un vopsitor bun care lucreaza relativ ieftin. Trabantul lui, PDY, a fost vopsit de acel domn si imi place  cum a iesit. Daca este dispus sa-mi vopseasca masina, nu ma mai bag eu. Este destul de dificil. Cam atat pe anul 2023... voi continua la primavara.
4
Expoziţie de Trabant-uri / Re: B 206 DDR
« Ultimul mesaj de victor Septembrie 28, 2023, 08:27:12 am »
mama cata treaba ai avut, dar iese super fain. Bravo!
cat despre "ciuperci" ai facut o treaba extra, acolo daca incepe sa rugineasca sub cauciuc, e jale. Mai bine ca ai intarit acu, ca tot ai umblat. Sa dai cu protecta mai mult in zona aia, sa se usuce (coace) bine vopseaua in zona aia, de la frecare sa nu rupa.
5
Expoziţie de Trabant-uri / Re: B 206 DDR
« Ultimul mesaj de Surcel Traian Septembrie 25, 2023, 12:09:01 am »
Pentru luna Septembrie:

         In primul rand, din pacate, nu am reusit sa cumpar inca compresorul. Am luat un pistol de vopsit si cateva accesorii, dar le voi prezenta mai tarziu. Lucrurile se prezinta in felul urmator:

         La sfarsitul lui August, cand am facut ultima postare, am intors masina pe o parte ca sa-i repar traversa din mijloc. S-a dovedit putin mai dificil, dar am reusit sa termin astazi treaba asta. In afara de traversa, am curatat de rugina si am incarcat cu sudura ''ciupercile'' unde vin prinse semipuntile spate. Voi incepe cu aceste ''ciuperci'':

          De cand am demontat suspensia spate, am observat ca punctele de prindere ale semipuntilor par afectate. Metalul pe ele a ruginit si s-a facut ca o scoarta, ca un biscuite sau ca o bucata de pamant uscat. In momentul in care am intrat cu peria de sarma pe ele, s-au ivit niste zone unde metalul s-a subtiat sau chiar s-a strapuns. Avand in vedere cat de greu se scot astea de pe masina, am decis sa incarc cu sudura zonele astea. ''Ciupercile'' din exterior, de langa roata, au fost mai ruginite decat cele care se aflau pe mijlocul caroseriei, langa arcul cu foi.

 

          Nu arata prea grozav, insa am inteles de la Pater (parca cu el am discutat asta) ca, in momentul in care pui bucsa peste ''ciuperca'', ea se va aseza pe forma ei. Desi, ma gandesc sa le mai polizez putin, parca au iesit prea ''grase''.


          La traversa nu a mai fost asa de usor... Pentru inceput, am cuparat o mini-freza care a fost indispensabila la taierea traversei. Flexul este mult prea mare si nu intra in colturi, chiar si fara protectie. Am identificat si taiat punctele de sudura din fabrica cu metoda deja prezentata, iar, apoi am taiat cu flexul (unde am putut) si cu mini-freza. Am observat ca aceasta traversa nu a avut ceara bagata prin ea din fabrica, asa ca, este mai ruginita pe interior decat pragurile si capul de sasiu. Si, nu numai ca a ruginit traversa, dar a ruginit si podeaua in dreptul ei, sa nu mai zic de imbinarea cu pragul...
          Am uitat sa mentionez un detaliu important si foarte enervant despre mini-freza! Discurile de taiat se sparg foarte usor! Tabla de Trabant este destul de groasa, iar discul de taiat are rezistenta unui chips. Trebuie apasat foarte usor pe disc si sa nu fie inclinat in asa fel incat sa se frece peretii discului de zona in care tai. Am spart peste 25 de discuri lucrand la ambele capete de traversa.

 

          A se observa ca am fost nevoit sa desprind intr-o parte suportul scaunului din dreapta pentru a taia suficient de mult din tabla grav afectata. Pe langa asta, am taiat si din prag. Am facut acelasi lucru si in partea de jos. Am fost uimit de cat pamant si rugina a putut sa iasa din traversa asta dupa ce am ciocanit-o bine peste tot.

 

           Dupa ce am terminat cu decupatul, am aspirat cat am putut interiorul pragului de mizerie si am dat cu pasivizant de rugina si spray de vopsea. Iar, apoi, am realizat peticele pentru podea. Dat fiind faptul ca eram singur si nu am avut pe nimeni care sa-mi tina piesa cand o sudez, am prins pe fiecare petic cate un ''maner'' mic de care sa tin in timp ce sudez. Din pacate nu am poze cu peticele astea doua imediat dupa ce le-am sudat pe masina.

 

           Au urmat peticele de la prag. Nu mi-am batut capul sa le sudez cap in cap, as fi pierdut timpul polizand pana s-ar fi potrivit, iar, apoi exista posibilitatea de a poliza prea mult. Asa ca, le-am suprapus. Dar, am facut totusi marginea indoita care vine prinsa cu puncte pe podea.

 

          In sfarsit am facut si piesele de la traversa (la care am avut putina dificultate) si le-am sudat in puncte pe masina. In zona unde se imbina traversa cu pragul, din fabrica era sudat prin cordon. Eu am ales sa-i fac niste ''urechi'' si s-o sudez in puncte.

 

           Cam atat pana acum. Mai am de facut un petic mic la capul de sasiu, doua petice pe la podeaua din fata si urechea de prindere a tobei de esapament din spate. Luna asta nu am reusit sa cumpar compresorul din lipsa banilor. Dar, la inceputul lui octombrie asta intentionez sa fac. Dupa ce termin cu sudura, voi curata pana la metal toata burta masinii si voi aplica pasivizant de rugina, grund in 2-3 straturi, mastic de caroserie pe la imbinarile tablelor si teroson. Intentionez sa-mi vopsesc eu masina, iar asta inseamna ca trebuie sa fie gata de vopsit pana la sfarsitul lunii viitoare, deoarece, apoi, va fi prea frig pentru a vopsi. Dupa ce-l terosonez, trebuie sa intorc Trabantul inapoi pe ''roti'' si sa-i dau jos geamurile si fetele de usi, sa vad ce am de reparat pe acolo. Saptamana viitoare sper sa termin cu sudura pe sub masina.
6
Mecanică / Re: Electromotor Trabant 1.1 - generale
« Ultimul mesaj de victor Septembrie 11, 2023, 04:21:40 pm »
o revizie calumea 120? nu e scump
La alternator se merita mers la un atelier de depanare si il (re)faci de la zero, asa iese ca nou si ai garantie. De exemplu aici in Iasi am un nene mai in varsta cu un astfel de atelier, rebobineaza, schimba pastile/punti il face ca nou orice tip de alternator. NU se merita un sh.
7
Mecanică / Re: Electromotor Trabant 1.1 - generale
« Ultimul mesaj de Andrei Septembrie 11, 2023, 11:37:03 am »
Revizie generala electromotor 120 lei, merge ca nou, momentan problema a disparut.  :headbang: , dar topicul ramane deschis pt alte pareri.

link-electromotoare, din pacate lipsa stoc....
https://www.autodoc24.ro/piese-de-schimb/electromotor-10459/trabant/1-1/1-1-universal/4585-1-1



PS: Local, revizia la alternator costa aprox 200 lei, dar nu e cazul momentan.
8
Mecanică / Re: Lichid frana 601 si 1.1 - dot 3 dot 4 dot 5 dot 5.1
« Ultimul mesaj de draku Septembrie 09, 2023, 12:30:15 am »
Uite un topic mai vechi cu ceva informatii despre subiect
http://www.traby.ro/forum/index.php?topic=2900.0
9
Mecanică / Re: Electromotor Trabant 1.1 - generale
« Ultimul mesaj de draku Septembrie 09, 2023, 12:06:18 am »
...

Ps: al meu electromotr este in curs de reparatii ....  are urmatoarele simptome: invarte normal si pornescte corect, il apuca aleatoriu pandaliile in special la cald ca invarte de parca nu am baterie sau chiar nu invarte nu tzacane,nu face nimic la prima cheie, dupa care la a3a incercare invarte normal sau lent..cand, cum il apuca, in mod special la cald , dar doar la cald..... revin cu update in acest send dupa reparatii ....  contactele au fost curatate inainte...


Nu e neaparat electromotorul de vina...
Suna mai mult a starter cu contacte oxidate sau uzate excesiv.
10
Mecanică / Re: Lichid frana 601 si 1.1 - dot 3 dot 4 dot 5 dot 5.1
« Ultimul mesaj de victor Septembrie 08, 2023, 08:23:33 am »
cred ca baza ramane DOT3
Pagini: [1] 2 3 ... 10