Aceasta va fi ultima postare pentru anul 2023. A venit frigul si nu mai pot lucra la masina. La mine la tara nu locuieste nimeni, sobele nu functioneaza corespunzator, prea multe lemne nu avem, peretii sunt foarte reci si nu se incalzesc camerele cum trebuie peste weekend.
Ce am mai facut in perioada octombrie-noiembrie:
In luna a-X-a am terminat, cum am spus si la sfarsitul postarii anterioare, de sudat ultimele petice la masina. Au fost 3 la podeaua din fata, inca unul la capul de sasiu si ultimul, la prag pe partea dreapta-fata. La podea, au fost 3 mici gaurele care, pentru o buna bucata de vreme, nu puteam sa inteleg cum s-au format. Pe sub masina, antifonul cat si grundul din fabrica aratau foarte bine, iar in masina am curatat si vopsit podeaua de doua ori in anii precedenti. Ulterior mi-am dat seama... Rugina s-a format in interiorul masinii si a patruns tabla spre exterior. In primul rand, am avut pasla (pana in 2018 cred) si mochetele care au tinut umezeala in perioadele ploioase, iar, in al doilea rand, ''masticul'' care mi-a dat de furca la portbagaj a fost si aici vinovatul. Peste grund, din fabrica, a fost aplicat un strat foarte subtire de ceea ce pare a fi mastic, care, cu timpul s-a intarit, a devenit casant, iar apa a patruns intre el si tabla. Acest ''mastic'' a mascat rugina care se afla acolo. Eu cand am curatat si am vopsit podeaua, am folosit o perie de sarma moale montata pe o bormasina mica care nu a patruns prin acel ''mastic''. Cu alte cuvinte, eu am indepartat rugina care se afla la suprafata si, nestiind de existenta acestui strat de ''mastic'', am curatat superficial zona. Deci, doresc sa atrag atentia celor care vor sa curete zone din podeaua masinii sa fie atenti si sa insiste cu peria de sarma pana se ajunge la metal curat. Acestea fiind spuse, urmeaza pozele:
Capul de sasiu:

La prag era o mica gaura deasupra tevii de cric pe dr-fata. Am decis sa pun doar un petic acolo deoarece zona pare solida (am lovit cu diferite ciocane, dalti si surubelnite), iar, daca asi fi sudat o bucata din pragul nou (unguresc), teava pentru cric este mult mai subtire.

Am facut si urechea de prindere a tobei spate. Noua podea de portbagaj nu avea gauri de scurgere, dar nici aceasta ureche de prindere.
Podeaua din fata a avut 3 gauri, am vorbit despre ele mai sus. A fost putin incomod sa decupez zonele afectate, dar, cam atat. Ca sa dau forma curbata noului petic, sudam putin cate putin, il mai ciocaneam inca un pic si tot asa.

Tot in luna octombrie am cumparat un Trabant pentru piese. Este un Trabant Kombi din 1982, cumparat de la Pop Radu. Probabil unii dintre voi il cunoasteti, a facut o postare pe Facebook acum ceva timp. Masina are 20.000 de km la bord, interiorul complet si impecabil. Din pacate Pop Radu nu a mai reusit sa faca rost de acte (poveste lunga) si, intre timp, a oprit motorul pentru Trabantul lui. In afara de asta, caroseria nu este intr-o stare buna... Masina a stat 15 ani cu 4 prelate pe ea, pragurile sunt pe jumatate mancate de la umezeala, a curs acid din baterie si a distrus zona aia, are multe zone unde tabla e subtiata, ruginita din interior spre exterior. Podeaua e nasoala, cand am scos mochetele si pasla, le-am desprins cu tot cu bucati din podea... In lipsa motorului si starea nu tocmai buna a caroseriei, am hotarat sa-l dezmembrez. Voi pune pe masina mea caseta de directie care nu are pic de joc, semipuntile spate care par a fi mai bune ca cele de pe masina mea (nu le-am desfacut inca) si, daca e nevoie, basculele+pivoti. La semipunti trebuie schimbat axul rotii, este tip vechi si tamburul necesita o presa pentru a fi desfacut. Cu interiorul inca nu m-am hotarat ce voi face. Iar, caroseria, desi are cavitatile foarte afectate, sunt multe zone bune. Cred ca le voi decupa la primavara.

De asemenea, odata cu Trabantul de piese, am adus si compresorul. Este un Michelin MB 100/348 cu butelie de 100l, debit aspirat 330l/min, debit refulat 245l/min, motor de 2.2kw (3hp) la 220v. L-am luat de pe SelectAuto. Am scormonit destul de mult grupurile de Facebook si forumurile pentru diferite pareri si recomandari, iar, acesta a fost unul dintre alea mai laudate de proprietari pe partea de fiabilitate. Oricum, la cat il folosesc eu, nu cred ca o sa fie o problema. O sa grunduiesc/terosonez Trabantul si o sa bag ulei si vaselina in praguri la masinile mele, cam atat. Deci, voi avea nevoie de el cateva ori pe an.

A fost foarte greu de transportat. Este voluminos si cantareste 70 de kilograme. Nu a incaput in masina tatalui meu si nici in Dacie, cu bancheta din spate scoasa. M-am folosit de faptul ca in weekendul ala am cumparat Trabantul de piese si l-am pus pe platforma, in fata Trabantului.
Odata ce am adus compresorul, am inceput sa curat podeaua cu flexul si peria de sarma. Treaba a mers destul de greu... In primul rand periile de sarma tip cupa pentru flex se consuma repede (sau cel putin cele cumparate de mine), sar fire de sarma peste tot (MUSAI ochelari de protectie si masca peste gura si nas, mi-au zburat cateva fire pe frunte si mi-a dat sangele), si foarte mult praf. Am avut doua flexuri pe care le-am alternat intre ele, cand se incingea unul, il puneam pe al doilea. Pe parcurs, am observat ca periile de sarma tip cupa cu firele rasucite sunt mult mai rezistente decat cele cu fire drepte, dar sunt mult mai agresive, pot ''lua'' din tabla mult mai usor. Le-am folosit pe cele cu firele de sarma rasucita la suprafete drepte si pe cele cu fire drepte, care par mai moi, la imbinari si zone curbate.
Am curatat burta masinii pe etape, mai intai podeaua portbagajului si oalele rotilor din spate, urmatorul weekend podeaua pasagerilor din spate si tot asa. In cele doua zile petrecute pe saptamana la tara au mai fost si alte treburi de facut, care mi-au luat din timpul care era, deja, destul de scurt. De aceea am curatat burta masinii pe etape. In afara de asta, am facut pauze destul de frecvente la curatare, de la vibratiile flexului ma dureau mainile, in special degetele.
Dupa ce am curatat cat mi-a permis timpul, am degresat zona bine, am aplicat un strat de pasivizant de rugina si 3 straturi de grund epoxi cu pistolul. Grundul epoxidic este bicomponent, deci, trebuie amestecat intaritorul si apoi diluat conform fisei tehnice. Intre straturile de grund am asteptat cate 20-25 de minute deoarece era frig afara.
Podeaua din spate si oalele rotilor:

Suportul arcurilor si podeaua pasagerilor din spate:
Atat. Din nefericire vremea nu mi-a mai permis sa lucrez la masina. Grundul epoxi trebuie aplicat la o temperatura minima de 15C si, de la jumatatea lui Noiembrie cam asta a fost maxima in unele zile. In afara de asta, am avut tot felul de proiecte pe la facultate, pregatiri pentru lucrarea de licenta, etc. Colac peste pupaza, au aparut si niste probleme pe la Dacia alba, foarte ciudate. Insa, cred ca i-am dat de cap saptamana asta. Totodata, Andrei P mi-a recomandat un vopsitor bun care lucreaza relativ ieftin. Trabantul lui, PDY, a fost vopsit de acel domn si imi place cum a iesit. Daca este dispus sa-mi vopseasca masina, nu ma mai bag eu. Este destul de dificil. Cam atat pe anul 2023... voi continua la primavara.